Yarbo – en autonom robotsnöslunga som faktiskt går att köpa

Yarbo är en självgående robot med snöslunga som klarar av upp till 40 cm hög snö. Foto: Yarbo

Under hemelektronikmässan CES 2024 nyligen visades en en drös olika hemrobotar upp, främst i form av robotdammsugare. Något som stack ut var dock Yarbo, en robot med snöslunga som helt autonomt kan snöröja uppfarten där hemma.

Robotnyheter har länge efterlyst en helt autonom snöröjarrobot. Det har under åren förvisso dykt upp en del försök att lansera just sådana, bland annat Kobi, men Yarbo är något så ovanligt som en autonom snöröjarrobot som faktiskt går att köpa. Efter en första prototyp 2017, följt av en lyckad Kickstarter-kampanj 2022, där nära 3,5 miljoner dollar (av begärda 50.000 dollar) samlades in, har Yarbo nu lanserats kommersiellt. I dagsläget går den dock endast att köpa i delar av USA och Kanada, men den nordiska marknaden borde definitivt vara av intresse för Yarbo, med tanke på hur långa vintrar vi har här och hur många som äger en robotgräsklippare.

Yarbo är nämligen modulär, så man kan byta ut framstycket från en snöslunga till en gräsklippningsmodul framåt vårkanten när snön har smält bort. Det finns även en modul med lövblås att köpa, om man har behov av det. Under CES 2024 visade Yarbo upp en förbättrad version av snöslungemodulen, kallad Snow Blower S1 Plus. Jämfört med den tidigare versionen klarar den nya snöslungan av upp till 40 cm (16 tum) höga snödrivor.

Yarbo kan slunga snön upp till tolv meter. Foto: Yarbo

Roboten tar sig dessutom fram på larvfötter, vilket gör att den kan rotera på stället. De räfflade larvfötterna bör även ge bra grepp under snöiga förhållanden och på gräsmattor som är lite ojämna, när man använder Yarbo som robotgräsklippare. Roboten är dessutom helt slinglös, och navigerar med hjälp av ett RTK-baserat system som Yarbo kallar Precise Positioning Vision System. Det ska enligt Yarbo ge en precision ner på centimeternivå, helt utan behov av en fysisk begränsningskabel.

Vad gäller snöröjningen klarar roboten av att slunga iväg snön upp till cirka 12 meter (40 fot). Inställningarna sköts via en mobilapp där man i realtid kan se på en karta exakt var Yarbo befinner sig för stunden. Snöslungans utblås kan roteras 180 grader samt vinklas 45 grader. För att roboten inte ska spruta snö där den redan har snöröjt kan man definiera särskilda områden där man vill ha snöhögarna, så räknar Yarbo ut vinklar och kraft som behövs för att snön ska hamna där. Yarbo uppges klara av både torr, våt och packad snö. Den kan även tillfälligt lyfta upp snöslungan ifall den måste ta sig upp för en kant.

Vid installationen, som sker med hjälp av mobilappen, får man manuellt köra runt Yarbo på det område som ska snöröjas (eller klippas, om man har monterat en gräsklipparmodul på roboten). Det gäller också att se till att mottagningen är god. Till sin hjälp med detta har man ikoner i appen som hela tiden visar mottagningsstyrkan både vad gäller wifi och GPS.

Yarbo med gräsklipparmodulen Lawn Mower M1. Foto: Yarbo

Givetvis kan man även definiera no go-zoner inom arbetsytan, om man har områden som Yarbo ska undvika. I appen kan man även se hur stor arbetsytan är samt den uppskattade tiden det kommer ta för Yarbo att snöröja ytan. Man kan även ställa in bland annat hastighet och hur stor överlappning det ska vara under snöröjningen. Drifttiden för robotsnöslungan är omkring 1,5 timmar, innan den måste åka in på laddning, vilket sker trådlöst i laddstationen. Batteriet har dessutom inbyggd uppvärmning och klarar av temperaturer på ned till -30 grader Celsius.

Yarbo har två kameror (en på varje sida) och varje modul har en egen frontmonterad kamera + millimetervågsradar för att kunna upptäcka hinder. Det gör att roboten bland annat kan upptäcka människor på nästan fem meters avstånd och slutar då tillfälligt att arbeta.

Yarbo är som sagt en modulär robot och i dagsläget finns tre moduler som monteras i fronten: snöslunga, gräsklippare och lövblås. Utvecklaren med samma namn visade dock redan i sin Kickstarter-video från 2022 exempel på andra typer av moduler som skulle kunna monteras på roboten, bland annat en snöplog och en roterande borste. Vad gäller gräsklippning klarar roboten, tack vare sina kraftigt räfflade larvfötter, av lutningar på upp till 68 % och kan klippa i upp till tre timmar på en laddning. För snöröjning är det maximalt 36 % lutning som gäller.

Vad kostar då Yarbo? Ja, det beror lite på om det är modulen för snöslunga, gräsklippare eller lövblås man vill ha.

  • Yarbo Snow Blower S1 (robotsnöröjaren) kostar 7499 dollar. Den uppdaterade snöslungemodulen Snow Blower S1 Plus, som visades upp under CES 2024, kommer gå att köpa senare under året.
  • Yarbo Lawn Mower M1 (robotgräsklipparen) kostar 6999 dollar.
  • Yarbo Blower B1 (robotlövblåsen) kostar 6799 dollar.

Man kan även köpa enbart basroboten (utan batteri eller laddningsstation) för 4499 dollar. Detsamma gäller modulerna och då kostar Snowblower S1-modulen 2459 dollar, Lawn Mower M1-modulen 1599 dollar och Blower B1-modulen 1499 dollar.

Det finns även en Xbox-liknande handkontroll att köpa till för 49 dollar, om man vill kunna styra roboten manuellt på ett smidigare sätt än med touchkontrollerna i mobilappen.

Om och när Yarbo kommer börja säljas i Europa och Sverige återstår att se.

Uppdatering 25 januari 2024: Idag la Yarbo upp en kort video på en snöplogsmodul, som sannolikt kommer bli ett billigare alternativ till snöslungan. I dagsläget verkar modulen för snöplogen befinna sig betastadiet.