I går kväll visade Microsoft upp sin nya version av sökmotorn Bing med AI-teknik från OpenAI som är kraftfullare än ChatGPT.
Vi håller på att gå in i en ny era vad gäller sökmotorer. Det har blivit tydligt efter att Google i måndags tillkännagav sin nya konversations-AI Bard och Microsoft dagen efter (som väntat) presenterade nya Bing med AI-funktionalitet från OpenAI som i praktiken ger en kraftfullare version av ChatGPT integrerad med söktjänsten.
Den nya OpenAI-modellen, som Microsoft kallar Prometheus, baseras på GPT-3.5 och är både snabbare, mer exakt och mer kapabel än ChatGPT (som baseras på GPT-3). Redan idag får man upp en ny sökruta om man går in på Bing.com, men endast ett par förvalda testprompter finns tillgängliga i dagsläget. Microsoft tar upp några exempel på vad man fråga nya Bing:
My anniversary is coming up in September, help me plan a trip somewhere fun in Europe, leaving from London.
Will the Ikea Klippan loveseat fit into my 2019 Honda Odyssey?
I like electronic music and want to go to my first festival this year. Do you have any recommendations or tips for me?
Utöver den nya sökfunktionen ska man även kunna använda vad de kallar en AI-andrepilot för att skapa AI-genererat innehåll. Detta sker i en sidopanel i Microsofts webbläsare Edge som kommer i en ny version. De nya tjänsterna heter Chat och Compose.
Med Chat kan man exempelvis be AI:n plocka ut de viktigaste bitarna ur en lång finansiell rapport. Därefter kan man använda chattfunktionen för att jämföra rapporten med konkurrenten. Här skulle man även kunna tänka sig att AI:n kan komma till nytta genom att plöja igenom långa användaravtal (som de flesta ändå bara accepterar utan att orka läsa) och lyfta fram de viktigaste bitarna eller om det är något som sticker ut.
Vad gäller Compose så kan det handla om att AI:n hjälper till att skapa ett e-postmeddelande, inlägg i sociala medier eller på LinkedIn. Man kan välja format och längd på inlägget och om tonen exempelvis ska vara formell, vardaglig, rolig eller informativ. Edge anpassar sig också efter vilken typ av innehåll det är på den webbsida man utgår från.
Engadget fick möjlighet att testa nya Bing, vilket kan ses i videon här under.
Till skillnad från ChatGPT, som bygger på data fram till och med 2021, kommer dock nya Bing behöva ta in färsk information kontinuerligt för att kunna ge aktuella svar och källhänvisningar.