10 robotdammsugare i test av Pricerunner

Pricerunner har testat 10 robotdammsugare och i topp hamnar den kinesiska uppstickaren Xiaomi.

I prisjämförelsetjänsten Pricerunners test av robotdammsugare 2020 hamnar det kinesiska märket Xiaomi, som sedan slutet av 2019 officiellt har etablerat sig i Sverige, i topp och kammar hem både utmärkelsen ”bäst i test” och ”bästa budgetval” med två av sina modeller.

Pricerunner har testat totalt 10 robotdammsugare (rubriken säger dock felaktigt 11) under en längre tid i vanliga hem och vägt in faktorer som bland annat prestanda, användarvänlighet och intelligens i sina betyg.

Uppdatering 23 februari: Nu har en elfte robotdammsugare lagts till i efterhand, samtidigt som antalet i rubriken förvillande nog har ändrats från 11 till 10 modeller. Det handlar i vilket fall om Irobot Roomba S9+. Inhoppet förändrar dock inte vilka modeller som utses till testvinnare. Roomba S9+ anses helt enkelt vara på tok för dyr med tanke på hur den presterar. I skrivande stund kostar denna robotdammsugare strax under 15.000 kronor.

Xiaomi Mi Roborock S5

Bäst i test blir Xiaomi Mi Roborock S5, som är den andra generationens robotdammsugare från Xiaomi. Den säljs även som Roborock S50 och S55, men det enda som skiljer de olika modellerna åt är färgen. S5 och S50 är vita medan S55 är svart.

Precis som Neatos robotdammsugare använder sig Roborock S5 av en roterande lidar för kartskapande och navigation (SLAM). Utöver att dammsuga kan den också våtmoppa, vilket kan fånga upp de dammpartiklar som blivit kvar efter dammsugningen. Utmärkelsen ”bäst i test” motiverar Pricerunner med att det är ”den överlägset mest prisvärda robotdammsugaren”.

I dagsläget kostar Roborock S5 nämligen 3999 kronor, vilket är en bra bit under konkurrenternas modeller med motsvarande finesser. Bland annat går det att rita ut virtuella väggar och städzoner direkt på kartan i appen. Just städzonerna verkade den dock ha problem med att hitta till ibland, enligt Pricerunners test, något som dock kan komma att åtgärdas i framtida mjukvaruuppdateringar.

Xiaomi Mi Roborock S5 blev för övrigt även utsedd till ”bäst i test” både i Aftonbladets test av robotdammsugare 2019 och i testet från Byggahus.se samma år.


Xiaomi Mi Robot Vacuum

Även på silverplats hittar vi en robotdammsugare från Xiaomi. Det är Xiaomi Mi Robot Vacuum som får utmärkelsen ”bästa budgetval”. Den är en tusenlapp billigare än sin nyss nämnda storebror S5, men har i princip samma finesser, utom våtmoppningen. En funktion som Pricerunner tar upp i sitt test är hur man kan peka på en plats på kartan i appen för att få robotdammsugaren att åka dit. Bland nackdelarna nämns bland annat att robotdammsugaren ibland har problem med att hitta tillbaka hem till laddstationen.

Sammantaget anser de dock att man får ”fantastiskt mycket robot för pengarna” och slutbetyget blir lika högt som för testvinnaren Roborock S5.


Neato Botvac D6 Connected

På tredjeplats hamnar Neato Botvac D6 Connected, vilket är en lite nedbantad version av Neatos flaggskeppsmodell D7, som Robotnyheter testade förra året. De enda egentliga skillnaderna mellan D6 och D7 är att den senare har stöd för zonrengöring, 5 GHz wifi och manuell styrning via appen. I skrivande stund kan man dock få D7 för bara ett par hundralappar mer än D6 och då är det inte så mycket att bråka om för den som står i valet mellan dessa två modeller.

SE ÄVEN: TEST: Neato Botvac D7 Connected – dammsuger rum separat och har virtuella avgränsningslinjer

Precis som Xiaomis modeller använder sig Neatos robotdammsugare av lidar (laser) och är därmed inte känslig för om det är lite småmörkt i hemmet, som det ju ofta är vid den här tiden på året, till skillnad från en del kamerabaserade modeller.

I Pricerunners test påpekas även att Neatos modell är bra på att packa dammet, vilket innebär att man inte behöver tömma dammbehållaren lika ofta som hos till exempel testvinnaren från Xiaomi.


Samtliga modeller i testet:

Läs testet i sin helhet hos Pricerunner.