Under årets CES-mässa visades som vanligt en hel del robotar upp och nedan kan ni spana in en del av dessa.
Den lilla kramgoa roboten Lovot visades upp redan under förra årets CES, men var då inte färdigutvecklad. Nu har den släppts i en slutgiltig version och börjat säljas kommersiellt, åtminstone i Japan. En nyhet är att Lovot-robotarna nu kan interagera med varandra och det finns nu även en tillhörande laddstation som Lovot på egen hand kan åka och sätta sig i när den behöver ladda sitt batteri.
Lovot kan förvisso bygga upp en karta över ditt hem så den kan navigera autonomt, men det är inte en robot som kommer kunna hjälpa dig att städa eller utföra några andra praktiska sysslor. Det handlar snarare om en sällskapsrobot och kan vara ett alternativ för den som är allergisk mot pälsdjur. Roboten påminner faktiskt lite om ett husdjur då den har en mjuk ”päls” och dessutom är varm. Via den tillhörande appen kan man kontrollera sin Lovot och bland annat ändra färg och utseende på dess ögon som i själva verket är små bildskärmar.
Reachy är en semi-humanoid robotplattform från Pollen Robotics där både hårdvara, mjukvara och data är öppna för alla. Den kan bland annat programmeras i Python och har till och med stöd för spelmotorn Unity. Robotens ögon består av två kameror som ger den djupseende. Detta demonstrerades under CES 2020 genom att roboten spelade luffarschack mot besökarna. Inte bara på en skärm utan med fysiska pjäser i trä som den flyttade på spelbrädet med hjälp av sina 7 DoF-robotarmar och gripklor till händer.
Roboten är även försedd med högtalare och mikrofon och huvudet kan den vrida på ett ganska naturligt sätt tack vare en specialutvecklad led. Det sitter dessutom två antenner på huvudet som den kan vinkla för att uttrycka känslor. Hårdvaran är dessutom modulär, så man kan, till viss del, skräddarsy robotens kropp efter egna behov.
Reachy är dock långt ifrån billig. För basmodellen, som bara består av en arm och en torso, får man skaka fram 9000 dollar och om man vill ha en komplett robot med torso, två armar och ett huvud går kalaset på hela 17.000 dollar.
V-Coptr Falcon från Zero Zero Robotics är en hopfällbar drönare som endast har två rotorer, till skillnad från de flesta konsumentdrönare som brukar ha fyra rotorer. Rotorerna är dessutom lutbara och roterar långsammare, vilket även gör dem tystare. Sammantaget ger detta en riktigt bra batteritid, jämfört med konkurrenterna. På en laddning ska det nämligen gå att flyga i upp till 50 minuter.
Den V-formade drönaren har en visionbaserad antikollisionsteknik, som bygger på VIO (Visual-Inertial odometry) och en frontriktad stereokamera, för att undvika att flyga in i olika typer av hinder. Drönaren kan även följa efter rörliga objekt automatiskt, t.ex. en cyklande människa, medan den filmar. Kameran som sitter på den 3-axliga gimbalen klarar av att filma i 4K (30 fps) samt ta stillbilder i 12 megapixel. Räckvidden mellan handkontrollen och drönaren är upp till 7 kilometer.
Priset för V-Coptr Falcon då? Ja, den går på 999 dollar inklusive handkontroll, extra propellrar och ett skyddande skal.
Samsung visade upp sin nya robot Ballie under mässan. Det är en liten robotboll som påminner en del om en viss Star Wars-robot och är tänkt att kunna rulla omkring i hemmet där den kan styra belysningen, starta robotdammsugaren och annan IoT-teknik som kan tänkas finnas i det smarta hemmet. Tack vare en kamera på roboten kan den se och även förstå vad den ser, för att sedan agera därefter, åtminstone om man ska tro Samsungs reklamfilm.
PiBo är en liten sällskapsrobot som påminner en del om Stay Puft Marshmallow Man från Ghostbusters. Den verkar fungera ungefär som de digitala assistenterna från Google och Amazon men med skillnaden att det är en liten humanoid robot (cirka 38 centimeter hög) som kan gå omkring. Batteriprestandan lämnar dock en del att önska då batteriet bara räcker till cirka två timmars drift för att sedan behöva laddas i fem timmar.
Bot Chef från Samsung är ett par robotarmar man fäster på undersidan av köksskåpen, ovanför diskbänken, och som sedan kan hjälpa till med matlagningen. Längst ut på varje arm sitter en trefingrad robothand. Till sin hjälp att identifiera och greppa saker har robotarmarna också två kameror och en del AI-algoritmer som puttrar under huven. Än så länge är det ingen produkt som går att köpa utan snarare en konceptrobot, men den fungerar redan förvånansvärt bra. Enligt Samsung är deras plan att Bot Chef inte kommer vara svindyr när den väl lanseras utan något som även vanligt folk ska kunna ha råd med.
Mässans kanske onödigaste robot måste ändå vara Rollbot från toalettpapperstillverkaren Charmin. Det är en liten självbalanserande robot vars enda syfte verkar vara att komma åkandes med en ny toarulle vid behov. Roboten kontrolleras från mobilen via bluetooth.
På mässan visade Charmin även upp en elektronisk näsa som kan installeras på (offentliga) toaletter och varna besökare för oönskade dofter innan dörren öppnas, ifall någon annan precis varit där och ”lagt bredband”.
Ubtech visade upp sin humanoida robot Walker som fått sig några uppgraderingar sen sist vi såg den. Enligt Engadget, som fick lite hands-on-tid med roboten under CES, går den nu lite snabbare och dessutom på ett mer naturligt sätt. Detta tack vare förbättrad mjukvara och AI, då hårdvaran fortfarande är densamma. Walker har även fått förbättrad balans och klarar av att bära tyngre saker. Än så länge är dock roboten inte till salu, så den som vill ha en egen Walker i hemmet som kan komma med fika får vänta ett tag till.
Slutligen har vi NEON, en digital avatar som verkar vara tänkt att fungera som någon slags artificiell samtalspartner. Tekniken bygger i grunden på riktiga människor som har filmats men där man använder sig av en deepfake-liknande teknik för att byta ut ansiktena. Inför CES 2020 ”läckte” en teaserfilm ut som visade NEON. Föga förvånande fungerade tekniken inte riktigt lika bra i verkligheten. Enligt Engadget var interaktionsnivån hos NEON ungefär på samma nivå som den hos de chatbotar man kan hitta på nätet.