Så funkar Husqvarnas slinglösa robotgräsklippare

En robotgräsklippare av större modell från Husqvarna som även den använder sig av EPOS. Foto: Husqvarna

Nyligen avslöjade Husqvarna att deras nästa generations robotgräsklippare varken behöver begränsningskabel eller guidekabel. Men hur funkar den bakomliggande tekniken egentligen?

Husqvarna har idag släppt en video som lite närmare går in på hur deras nya EPOS-teknik fungerar. Det handlar mer specifikt om en satellitnavigationsteknik kallad RTK GNSS. GNSS (Global Navigation Satellite System) är en paraplyterm för navigationssystem via satelliter som kretsar i omloppsbana kring jorden och inkluderar bland annat GPS, GLONASS och Galileo. RTK står i sin tur för ”Real-Time Kinematic” och är en GNSS-teknik för realtidsmätningar som bland annat Lantmäteriet använder sig av.

I videon som Husqvarna nu har släppt får vi se hur det går till när den virtuella begränsningskabeln dras, vilket sker via den tillhörande mobilappen. Man kan dessutom ha en obegränsad längd på den virtuella slingan samt dela upp området som ska klippas i flera zoner. Det är även enkelt att dra den virtuella avgränsningskabeln över betong, asfalt och andra underlag som inte består av gräs.

Har man ytor på gräsmattan som inte ska klippas, till exempel där det finns blomrabatter, träd, stenar eller studsmattor, så kör man bara robotgräsklipparen runt dessa på ett liknande sätt. Man kan dessutom namnge varje avspärrat område individuellt och stänga av eller slå på dessa via appen. Har man ett tillfälligt hinder på gräsmattan i form av till exempel ett partytält eller en uppblåsbar pool kör man bara robotgräsklipparen runt föremålet i fråga för att snabbt skapa en virtuell avgränsning som enkelt kan tas bort senare.

I samma veva har Husqvarna även släppt en annan video med en ny robotgräsklippare som är av större modell och mer påminner om en modifierad åkgräsklippare utrustad med ett rejält klippaggregat av modell Combi 155X. Den rullar omkring på Jönköpings flygplats där den klipper de stora gräsytorna autonomt. Även i detta fall sker navigationen via Husqvarnas nya EPOS-teknik och för att undvika kollisioner är den stora robotgräsklipparen försedd med kameror, radar och ultraljudssensorer. Vid behov kan den dessutom fjärrstyras manuellt.

Husqvarna Autonomous Systems, som systemet kallas, kommer att testas under 2020 och bli tillgängligt på marknaden 2021.