Veckans videor: Ghost Robotics, RightPick2 och Festos mjuka robothand

Foto: Festo

Tyska Festo har presenterat två nya robotinnovationer. Den ena är BionicSoftHand som är en mjuk femfingrad robothand delvis gjord av textil. På ovansidan av fingrarna sitter tröghetssensorer som känner av rörelse och på insidan taktila sensorer som känner av fysisk beröring när robothanden greppar objekt. Fingrarna drivs, som så ofta när det gäller Festo, av pneumatiska aktuatorer (tryckluft). Via AI (reinforcement learning) kan handen dessutom lära sig greppa och manipulera olika objekt på rätt sätt.

Den andra är BionicSoftArm som är en vidareutveckling av den pneumatiskt drivna och snabelliknande robotarmen som Festo visade upp första gången 2010. Den har sju frihetsgrader och modulär ändeffektor, vilket gör att den kan förses med olika typer av gripdon, däribland Festos nyss nämnda robothand. Denna lättviktsrobot lämpar sig väl som cobot, det vill säga en robot som samarbetar med människor vid till exempel montering.


Forskare vid University of Washington har tagit fram en mjukvara, kallad DeepSqueak, som med hjälp av djupinlärning (CNN) kan identifiera och sortera pipande från råttor och andra gnagare vars läten ligger på ultraljudsnivå.


Project ERGO är en del av det EU-finansierade programmet Horizon 2020. Under en månads tid mellan november och december 2018 utförde 50 forskare från fem länder och över 15 olika företag och organisationer fälttester av sin hårdvara och mjukvara. Det handlar bland annat om den tyska rymdroboten SherpaTT som är tänkt att kunna skickas iväg på uppdrag till Mars eller månen.

Det räcker dock inte med labbtester av robotar som dessa så därför har man åkt till sydöstra Marocko då det är den plats på jorden som har den mest Marslika terrängen. SherpaTT ska bland annat klara av att köra en sträcka på minst en kilometer autonomt medan den undviker hinder och utforskar intressanta saker längs vägen.


Idag har vi väldigt kraftfulla smartphones och elbilar tack vare alla tekniska framsteg. Utvecklingen av batterier har dock inte riktigt hängt med och ofta behöver man ladda sin smartphone dagligen medan elbilar dras med begränsad räckvidd på grund av dagens batterier.

Normalt kan det ta decennier att utveckla ny batteriteknik, men nu håller forskare vid MIT, Stanford och Toyota Research Institute (TRI) på att med hjälp av AI snabbare kunna ta fram nästa generations batterier. Målet är att forskningen ska mynna ut i batterier för konsumenterna som är billigare och räcker längre, oavsett om det handlar om batterier i smartphones, bärbara datorer eller elbilar.


I april släpper Nvidia sitt SDK Isaac fritt för alla robotutvecklare att använda. Det inkluderar en 3D-miljö i vilken man kan simulera sina robotar. Ett exempel på detta visade Nvidia upp under GTC 2019 nyligen där de i ett samarbete med Ghost Robotics lärt deras fyrbenta robot att balansera sig själv. Tack vare att de först kunnat lära roboten att balansera i den simulerade 3D-miljön kunde de på bara ett par veckors tid få den riktiga roboten att lära sig samma sak i tid inför GTC. Den drivs med Nvidias AI-plattform Jetson AGX Xavier.

Mer av den senaste prototypen från Ghost kan ses i videon nedan där roboten knallar omkring utomhus i blindo.


RightPick2 är en autonom robotlösning från Righthand Robotics. Tack vare gripdonet RHR GripperV5, som kombinerar en sugkopp med en trefingrad gripklo, kan robotarmen den är monterad på plocka upp en mängd olika sorters objekt med en maxvikt på två kilo. En djupseende Intel RealSense D415 sitter monterad ovanför robotarmen och gör att den kan identifiera objekten som ska plockas upp. Denna typ av plock- och placeringsrobotar kommer inom en inte alltför avlägsen framtid vara standard på lagren hos Amazon och andra stora e-handelsföretag.


Denna video är på japanska men visar skillnaderna i kartläggning mellan Roomba 980 och den nya i7-modellen.


De bilparkerande robotarna från Stanley Robotics, som Robotnyheter skrev om 2017, har nu börjat användas skarpt på Lyon–Saint Exupéry flygplats i Frankrike.


Och så en liten musikvideo som avslutning: Avfallssorterande Heavy metal-robotar från finska Zen Robotics. Hyvää työtä!