12 robotdammsugare i test av Aftonbladet

Aftonbladet publicerade idag sitt årliga test av robotdammsugare där ett dussin modeller har testats. I 2019 års test hittar vi till exempel nykomlingarna Roomba i7+ och Xiaomi Mi RoboRock S50.

I testet utvärderas bland annat städrobotarnas förmåga att ta sig över trösklar. Det märks även att dagens modeller har fått fler tekniska finesser som att kunna skilja på olika rum i bostaden och att man kan rita upp virtuella barriärer direkt i de tillhörande mobilapparna. Totalt har tolv olika robotdammsugare testats, varav fyra av modellerna även återfinns i förra årets test.

Xiaomi Mi RoboRock S50

Bäst i test blir den kinesiska robotdammsugaren Xiaomi Mi RoboRock S50 som det senaste året har dykt upp som en billig utmanare till de mer etablerade märkena. Den blev även utsedd till testvinnare i ett robotdammsugartest av Byggahus.se tidigare i år. RoboRock S50 har dessutom rasat i pris med nästan 2000 kronor sedan den dök upp på den svenska marknaden för ett drygt år sedan. I skrivande stund kostar den bara 4299 kronor, trots sina avancerade finesser.

För navigationen använder den sig av ett LIDAR-torn med en roterande laser, liknande det hos Neatos robotdammsugare. Det gör att den kan bygga upp en exakt karta över bostaden allteftersom den åker fram genom rummen. Via mobilappen kan man se kartan och även dela upp den i olika rum som sedan kan dammsugas separat.

Andra användbara finesser är att man kan rita upp no-go-zoner och virtuella avspärrningslinjer som roboten inte får passera. Det finns även en våtmoppningsfunktion på Xiaomi Mi RoboRock S50, som för övrigt är den enda robotdammsugaren i Aftonbladets test som får maxbetyget fem plus.

Aftonbladet har även testat den snarlika modellen Xiaomi Mi Robot Vacuum som utses till ”bra budgetköp”. Den är runt en tusenlapp billigare än S50 och saknar bland annat våtmoppningsfunktionen, men uppges i övrigt ha de flesta funktionerna som storebror har.


Irobot Roomba i7+

En annan ny modell för årets test är iRobot Roomba i7+. Jämför man den med iRobots tidigare flaggskeppsmodell, Roomba 980 (som också är med i testet), så är en av de största skillnaderna att Roomba i7+ kan tömma sig själv, tack vare en laddstation som även har inbyggd dammsugare. Cirka 30 dammbehållare ryms i denna innan man måste byta påse.

Roomba i7+ har även fått permanent lagrade kartor, vilket bland annat innebär att man kan dammsuga rum separat. Det går dock i dagsläget inte, som hos Xiaomis modell, att rita upp virtuella barriärer på kartan i appen. Man är istället fortsatt hänvisad till iRobots fysiska, batteridrivna virtual wall-enheter som måste placeras ut på golvet där man vill spärra av för Roomba.

Roomba i7+ får toppbetyg i funktion och användning men bottenbetyg vad gäller det höga priset, som i dagsläget ligger på 14.000 kronor. Vill man komma lite billigare undan så finns även Roomba i7, utan plustecknet, som är identisk med i7+ men saknar den självtömmande laddstationen. Priset på Roomba i7 är ”bara” lite över 11.000 kronor.

Aftonbladet påpekar även i sitt test att både Roomba 980 och i7+ är lite väl hårdhänta mot mattor då deras räfflade gummivalsar krafsar upp ludd från själva mattan som kanske inte skulle ha följt med.


Electrolux Pure i9 bäst på trösklar

Några andra nya modeller i årets test är Miele Scout RX2, Cleanmate S1000, Neato BotVac D7 Connected och Ecovacs Deebot Ozmo 930. Aftonbladet skriver att samtliga testade robotdammsugare har problem med trösklar (12, 15 och 22 millimeter) men att Electrolux Pure i9, som var förra årets testvinnare, även lyckas ta sig över den högsta tröskeln.


Samtliga robotdammsugare i testet:

Irobot Roomba 980 (Klicka för att läsa Robotnyheters test)
► Xiaomi Mi Robot Vacuum
► Xiaomi Mi RoboRock S50
Ecovacs Deebot Ozmo 930
Neato BotVac D7 Connected
Neato Botvac D4 Connected
Irobot Roomba i7+
► Cleanmate S1000
Miele Scout RX2
Dyson 360 Eye (Klicka för att läsa Robotnyheters test)
► Philips SmartPro Active FC8832/01
Electrolux Pure i9 PI91-5

Läs testet i sin helhet på Aftonbladet.se.