Se robotgeparden Mini Cheetah göra bakåtvolter

Foto: MIT via YouTube

Det är inte bara Boston Dynamics robot Atlas som kan göra bakåtvolter. Nu har MIT visat upp sin senaste fyrbenta robot som klarar av detta och lite till.

Robotforskare vid MIT Biomimetic Robotics Laboratory har sedan åtminstone 2012 utvecklat en robotgepard kallad Cheetah och genom åren har vi kunnat följa dess framsteg, bland annat 2015 när vi fick se den hoppa autonomt över hinder.

Nu har de lyckats göra sin fyrbenta robot betydligt mindre och mer kompakt, med en vikt på blott nio kilo, och den har till och med lärt sig att göra bakåtvolter. Ett smakprov på detta fick vi redan i The Tonight Show med Jimmy Fallon i slutet av förra året, men nu har MIT släppt en egen video där vi får se lite mer av den lilla robotkissen.

Mini Cheetah kan trava/springa i hela 2,45 meter per sekund, vilket är ungefär dubbelt så snabbt som mänsklig gånghastighet. Den kan till och med springa i sidled och baklänges. Balansen är god även den, då den tål lättare knuffar och kan dämpa sin landning med benen efter ett fall. Skulle den ändå ramla omkull och hamna på rygg så kan den snabbt ta sig upp på fötterna igen för egen maskin.

MIT Biomimetic Robotics Laboratory