Sphero RVR – terränggående och hackvänlig robotplattform

Sphero har sedan 2011 tillverkat ett flertal smartphonestyrda robotbollar och liknande leksaker. Med åren har de börjat satsa mer på programmering och utbildning via sina robotar. Nu går man ännu ett steg längre och introducerar sin första robot som både kan programmeras och byggas ut rent hårdvarumässigt.

Sphero RVR (uttalas ”rover”) är en mobil robotplattform som man kan börja leka med direkt ur kartongen. Man styr via en virtuell joystick i den tillhörande appen och RVR kan komma upp i hastigheter på över två meter per sekund. Tack vare dess larvband och höga vridmoment kan den åka upp för branta sluttningar och även ta sig fram i ojämn terräng. Låg tyngdpunkt och en markfrigång på 20 millimeter bidrar också till goda terrängegenskaper. På ovansidan sitter dessutom ett specialdesignat rundat tak som gör att den snabbare ska kunna komma på (larv)fötter igen om den välter.

Sphero har lagt ner mycket arbete på kontrollsystemet hos RVR och kallar det själva för ”a professional-level control system at an entry-level price”. Magnetiska hjulenkodrar och en 9-axlig IMU (accelerometer, gyro och magnetometer) ser, i kombination med Spheros hemkokta algoritmer, till att RVR hela tiden korrigerar sin bana så den kan åka i raka linjer eller exakta bågar. Enligt Sphero ska roboten ha såpass hög precision att den kan köra i en perfekt cirkel.

Föra året köpte Sphero upp Specdrums som utvecklat små plastringar med inbyggda färgsensorer som kan omvandla olika färger till ljud, så man kan skapa musik genom att trumma på saker. Samma sorts färgsensor har Sphero nu monterat på undersidan av RVR, vilket gör att roboten kan programmeras att reagera utefter vilken färg den kör över. Man skulle till exempel kunna staka ut långa autonoma färdrutter för RVR genom att placera färgmarkeringar i golvet där grön färg betyder ”sväng höger”, röd betyder ”sväng vänster” och gul betyder ”stanna”.

RVR har strålkastare fram och bak, ljussensor samt tio individuellt adresserbara RGB-lysdioder. Den har även ett flertal IR-sensorer som täcker 360 grader runt roboten. Dessa kan användas för att upptäcka hinder men även för att kommunicera med andra robotar. Sphero själva demonstrerar hur ett gäng Bolt-robotar kan fås att följa efter RVR med hjälp av IR-signaler.

Batteriet i RVR är också värt att nämna då det är det största någonsin i en Sphero-robot och dessutom löstagbart så kan man plocka ur det och snabbt ersätta det med ett fulladdat batteri, istället för att sätta hela roboten på laddning. Laddning sker direkt på batteriet via USB-C.

För att få ut det mesta av RVR kan man inte bara programmera den via Sphero Edu-appen, utan även bygga ut roboten rent hårdvarumässigt med till exempel Arduino, Raspberry Pi, BBC micro:bit och liknande kort. Det finns även monteringshål för servon, externa batterier, olika typer av sensorer, robotarmar, högtalare, kameror och mycket annat. RVR har nämligen ingen inbyggd kamera, men monterar man dit en Raspberry Pi på den så finns det färdiga kameramoduler och annat som är relativt enkla att använda.

De som inte nöjer sig med den medföljande monteringsplattan kan glädjas åt beskedet att Sphero även kommer släppa designfilerna fria så man kan 3D-printa sin skräddarsydda platta. RVR har dessutom en vanlig 4-stifts UART-port, utöver USB-porten. Vill du veta ännu mer om Sphero RVR rekommenderas videon nedan där teamet bakom roboten svarade på chattfrågor under en direktsändning på YouTube i torsdags.

Sphero har valt att lägga ut RVR på Kickstarter och är redan uppe i motsvarande fem miljoner kronor, vilket är långt över finansieringsmålet. Väljer man att stödja RVR på Kickstarter kan man få roboten för 199 dollar, med ett förväntat släppdatum någon gång i oktober 2019. När RVR börjar säljas i butik kommer priset istället ligga på 249 dollar, vilket är ungefär 500 kronor mer.

Sphero RVR