Nästa generations mobilnät, 5G, väntar runt hörnet. Det innebär inte bara högre bandbredd än i dagens 4G-nät utan även lägre latens. Det sistnämnda är väldigt viktigt när det handlar om att fjärrstyra robotar över mobilnätet, till exempel i ett katastrofscenario. I videon nedan demonstrerar Robotic System Labs vid ETH Zürich hur stor skillnad det är att försöka plocka upp saker med en fjärrstyrd robothand över 2G, 4G och slutligen 5G. Över 5G-nätet blir det i praktiken ingen fördröjning alls utan robothandens rörelser sker i realtid.
Det fina med robotar är att de kan utföra uppgifter som vi människor tycker är tråkiga, farliga och monotona, outtröttligt 24 timmar om dygnet utan att vare sig behöva äta, sova eller ta kisspaus. I klippet nedan ser vi en av finska ZenRobotics ”Heavy Pickers” som kan sortera lite grövre avfall. Gripdonet har en greppvidd på 0-50 centimeter och orkar lyfta avfall som väger upp till 30 kilo.
Under CES 2019 visade Samsung upp tre olika konceptrobotar:
- Bot Care – en slags hälsorobot för hemmet
- Bot Air – en luftreningsrobot med sensorer för att känna av dålig luft
- Bot Retail – en robot som ska assistera kunder i butiker och restauranger
Dessutom visades exoskelettet GEMS upp, som Engadget tar sig en närmare titt på i klippet här under.
Och här ett sammandrag av Ubtechs robotar från samma mässa, där deras fullstora humanoida robot Walker förmodligen var den som drog flest blickar till sig.
ETH Zürich är kända bland annat för robothunden ANYmal och nu har ett annat av deras robotlabb (Computational Robotics Lab) utvecklat en liten fyrbent robot som kan åka skridskor, vilket demonstrerades under WEF19 (World Economic Forum) i Davos nyligen. Den 3D-utskrivna roboten kan även ta sig fram på hjul.
Denna video från Dynamic Interaction Control Lab vid IIT sammanfattar forskningsresultaten under 2018 gällande deras robot iCub. Bland annat har de lärt den att gå snabbare och även hoppa jämfota.
Forskare vid italienska IIT:s Center for Micro-BioRobotics har utvecklat en mjuk robot som kan imitera klängen hos växter genom att krulla ihop sig för att klättra. Forskarteamet tror att denna robotteknik kan inspirera utvecklingen av kroppsnära bärbara enheter såsom mjuka armband som aktivt kan ändra sin form.
Gill Pratt, vd för Toyota Research Institute (TRI), höll presskonferens under CES 2019 där han pratade om Toyotas utveckling av självkörande bilar, som omfattar de autonoma systemen Guardian och Chauffeur.
SE ÄVEN: Toyota visar upp sin nya självkörande Lexus LS 500h på CES 2019
MIT MCube Lab har med hjälp av maskininlärning tagit fram en robot som kan spela Jenga. Roboten lär sig med tiden och använder sig av känsel för att veta vilka block som kan flyttas. Enligt MIT kan denna teknik i framtiden komma till användning för industrirobotar vid monteringslinjer.
På ICRA 2019 i Montreal i slutet av maj kommer en heldagsworkshop att hållas på temat ”Towards Real-World Deployment of Legged Robots”, med inbjudna talare från bland annat Boston Dynamics, ANYbotics/ETH Zürich, AIST och IHMC. Videon som har släppts inför denna workshop är ett bra hopklipp av flera av de mest avancerade två- och fyrbenta robotarna som existerar idag.
Några av robotarna som syns i videon är ANYmal, Centauro, Atlas, Handle, SpotMini, Cassie, HRP-5P, Laikago, MIT Cheetah och Valkyrie. För er som vill se mer av varje enskild robot finns det länkar till de separata klippen i videobeskrivningen på YouTube.
Forskare från EPFL och Humboldtuniversitetet i Berlin har, utifrån ett 300 miljoner år gammalt fossil samt fotsteg, försökt ”reverse-engineera” fram gångstilen hos ett reptildjur som levde på den tiden. Till sin hjälp för att åstadkomma detta har forskarna bland annat studerat lokomotionen hos nu levande reptiler via röntgenbilder på dessa när de går.
Avslutningsvis ännu fler robotar från CES 2019: