6 robotdammsugare i test av Byggahus.se


Byggahus.se har testat sex robotdammsugare av olika märken och bäst i test blir en kinesisk uppstickarmodell som just nu toppar Prisjakts lista över de mest populära robotdammsugarna.

I testet har Byggahus.se utgått från de tre kriterierna användarupplevelse, noggrannhet och smidighet samt sugförmåga. Bland annat har riskorn spridits ut över golvet och frön på mattor, för att testa hur pass bra robotdammsugarna är på att suga upp skräp. De sex testade modellerna är Cleanmate S950, Electrolux Purei9, iRobot Roomba 980, Miele Scout RX2 Home Vision, Vileda VR302 samt Xiaomi Mi Roborock S50.

Xiaomi Mi Roborock S50

Vinnare av testet blev den kinesiska modellen Xiaomi Mi Roborock S50, vilken är den andra generationen av deras robotdammsugare. Modellen har tidigare varit svår att få tag på i Sverige då man har varit tvungen att importera den och fått stå ut med kinesiska i appen. Numera finns den dock både med engelska som språk och att köpa hos svenska återförsäljare.

”Denna robots sätt att metodiskt städa ett rum är överlägset alla övriga robotdammsugare i testet”, skriver Byggahus.se i sitt test, och påpekar att den förvisso inte har den kraftigaste sugförmågan av de testade modellerna men däremot den smartaste navigationen.

Det är en avancerad robotdammsugare med roterande laserskanner (LIDAR) högst upp, likt hos Neatos modeller. Framtill sitter ytterligare en lasersensor och utöver det har den fyra trappsensorer och kantsensorer på sidorna som känner av väggar. Tack vare LIDAR-sensorn skannas omgivningen av 360 grader under tiden som roboten kör omkring och den bygger på så vis upp en karta över rummen och vet var den har dammsugit.

Roborock S50 har flera olika inställbara lägen för att reglera nivån på sugkraften och kan bland annat automatiskt öka suget då den känner av att den har en matta under sig. Den har även en vattentank för våtmoppning och då vill man däremot inte att den ska köra upp på mattorna. För att hindra roboten från detta kan man via den tillhörande appen rita upp no-go-zoner och virtuella avgränsningslinjer, om än inte lika smidigt som hos Neatos nyare modeller. Det går även att rita upp rektangulära zoner, som kan vara hela rum, inom vilka man vill att roboten ska hålla sig när den våtmoppar eller dammsuger. Då åker roboten direkt dit vid start och ignorerar övriga ytor.

I appen finns många inställningar och det går bland annat att justera volymen på rösten (roboten pratar numera engelska) och även stänga av rösten helt. Man kan även följa robotdammsugarens färd i realtid på kartan i appen, vilket kan vara användbart om den dammsuger när man inte är hemma. Det går även att köra omkring med den manuellt via appen, om man skulle vilja det.

Sist men inte minst har vi priset som ligger långt under många av konkurrenternas modeller med motsvarande finesser. I dagsläget kostar Xiaomi Mi Roborock S50 nämligen bara ett par hundralappar över 4.000 kronor, vilket är blott hälften av vad iRobot Roomba 980 kostar.

Läs hela testet av Xiaomi Mi Roborock S50 här


På tal om iRobot Roomba 980 så är även den med i testet men får nöja sig med en andraplats. Enligt Byggahus.se har den bättre sugkraft men är ”mycket dyrare och känns mindre intelligent än testvinnaren Xiaomi Mi Roborock”.

Även Electrolux nya robotdammsugare Purei9 är med och den hade lite problem med stolsben där den spenderade lång tid jämfört med testvinnaren. Den klarade heller inte av att docka i laddstationen alla gånger.

Billigaste robotdammsugaren i testet är Vileda VR302 Relax HD och föga förvånande får den lägst betyg. I dagsläget kostar den 2.000 kronor.

Noterbart är att ingen modell från Neato är med i testet. Enligt Byggahus.se tackade Neato nej till medverkan.

Samtliga modeller i testet:

Läs testet i sin helhet på Byggahus.se.