Denna vecka är det återigen dags för Black Friday i Sverige, en amerikansk tradition som på senare år har börjat snappas upp av inte minst e-handlare. Många köper redan då sina julklappar eftersom det lockas med kraftigt sänkta priser på många produkter. Robotnyheter passar därför på att släppa sin lista med julklappstips lite extra tidigt i år.
En av alla nya robotar som har kommit under 2018 är Sphero Bolt. Det handlar om ännu en ny variant av robotbollen Sphero som man styr via en mobilapp. Bolt påminner med sitt transparenta hölje mycket om Sphero SPRK+ men har dessutom en 8×8 LED-matris som bland annat kan visa animerade symboler i olika färger. Den kan även programmeras via Sphero Edu-appen och kan då till exempel visa sensordata i realtid.
Till skillnad från sina föregångare har Sphero Bolt en inbyggd magnetometer, vilket gör den enklare att styra. Priset för Sphero Bolt i Sverige ligger i skrivande stund på 1.800 kronor.
Vector
Vector är den senaste roboten från Anki, företaget som debuterade med sin AI-styrda robotbilbana Drive (sedermera Overdrive) och därefter den sociala roboten Cozmo. Vector påminner mycket om just Cozmo vid en första anblick då de till det yttre är väldigt lika. Vector har dock fått beröringssensorer på kroppen och gillar att bli klappad. Displayen där ögonen visas har även uppgraderats.
Under skalet har det också hänt en hel del. Vector har fått mer avancerad SLAM via en laserskanner framtill, samt att roboten är ständigt wifi-uppkopplad. Kameran har nu vidvinkellins och Vector kan även svara på enklare frågor, som hur vädret är.
Vector kostar 250 dollar och går dessvärre inte att köpa i Sverige ännu. Det gör dock dess föregångare Cozmo som kostar runt 2.500 kronor i skrivande stund.
Skantic Robot Cleaner 20
2017 testade Robotnyheter Skantic Robot Cleaner 10, som då var den billigaste robotdammsugaren i Sverige. Nu har den fasats ut och ersatts av uppföljaren Robot Cleaner 20 med bättre prestanda, åtminstone på pappret. Den är dessutom 200 kronor billigare än sin föregångare då den har ett ordinarie pris på 499 kronor. Bland nyheterna hittar man ett kraftigare batteri som räcker till över dubbla drifttiden (80-100 minuter) samt en betydligt större dammbehållare.
Robotdammsugare brukar annars vara rätt dyra saker som lätt går på några tusenlappar, men denna modell är så billig att den passar fint att ge bort som julklapp. Robotnyheter har inte testat den nya modellen, men om den är minst lika bra som sin föregångare så är den väl värd pengarna. Räkna dock inte med att den kommer klara av mattor eller suga upp grus och liknande.
Alpha Training Blue
Leksakstillverkaren Mattel kallar robotdinosaurien Alpha Training Blue sin mest komplexa leksak hittills. Den bygger på en dinosaurie från filmen Jurassic World: Fallen Kingdom och fjärrstyrs via en medföljande gyrofjärrkontroll. Man kan även tämja den för att lära den olika trick, ungefär som en hund. Det verkar dock inte finnas några svenska återförsäljare av den ännu. Prislappen ligger i alla fall på runt 250 dollar.
Google Home
Under hösten har även Googles AI-baserade röstassistent lanserats officiellt i Sverige. Googleassistenten på svenska introducerades först i mobilen och kom därefter även till den smarta högtalaren Google Home. Det innebär att man numera kan prata svenska med den, istället för engelska. Förutom att kunna sätta påminnelser, timers, spela musik och ställa en massa frågor om lite av varje kan man även styra IoT-enheter från den. Nyligen aviserade till exempel iRobot att man snart kommer kunna prata svenska med sin Roomba, via Google-assistenten, för att be den börja dammsuga.
Den smarta högtalaren Google Home finns även i en billigare minivariant, Google Home Mini, som lämpar sig bra ifall man inte har tänkt använda högtalaren för att spela musik.
MacroBot
2015 testade Robotnyheter den självbalanserande roboten MiP från WowWee. Silverlit har tagit fram en egen variant, kallad MacroBot, som är betydligt billigare och styrs med antingen den medföljande fjärrkontrollen eller Silverlits mobilapp. Funktionsmässigt påminner den mycket om MiP då den kan känna av hinder via sina IR-sensorer, dansa och reagera på handklappningar.
Den har dock även en del nya funktioner. Till exempel har den ett ”guard mode” och man kan spela in ett röstmeddelande som sedan spelas upp med ”robotröst”. MacroBot säljs bland annat av Clas Ohlson där den är prissänkt till 299 kronor ända fram till den 25 december 2018.
O.P. One
En liknande men mer avancerad robot från Silverlit är O.P. One. Den är 36 centimeter hög och kan röra på både huvud och armar i flera frihetsgrader. I autoläget rör sig huvud och armar automatiskt, men man kan även styra både huvudet och varje enskild arm (skuldra och armbåge) manuellt via den medföljande handkontrollen för att lyfta saker.
Tyvärr är inte gripklorna motoriserade utan måste öppnas och stängas manuellt, annars kunde man ha åkt omkring och plockat upp saker med roboten. Till skillnad från MacroBot, som styrs via IR och därmed ger begränsad räckvidd och kräver fri sikt, är O.P. One radiostyrd.
En annan finess är att roboten kan känna av vilken riktning ett ljud kommer ifrån och vrida huvudet mot ljudet. Man kan även prata på distans via roboten, med fem olika röstförvrängare, eller använda den åt andra hållet i ett ”spionläge” för att i realtid fånga upp ljud från ett annat rum och strömma det till handkontrollen som har en inbyggd högtalare. Silverlit O.P. One kostar 799 kronor.
Boxer
För de som tycker att robotar som Cozmo och Vector är lite väl dyra finns det billigare alternativ. Boxer heter en liknande robot som passar bra för de lite yngre barnen. Roboten verkar vara rätt sprallig då den har en massa ljud och rörelser för sig helt på egen hand. Den förflyttar sig väldigt snabbt och har totalt sex hjul som gör att den även kan utföra ett flertal trick. Ansiktet består av en animerad LED-matris och bidrar till att ge den mer personlighet.
En IR-sensor på undersidan gör att Boxer kan följa linjer och skanna streckkoder från de medföljande aktivitetskorten. Med hjälp av dessa kan roboten även spela fotboll och utföra flera andra aktiviteter. Det finns även en mobilapp från vilken man kan starta dessa aktiviteter och göra andra inställningar. Även framtill på Boxer sitter IR-sensorer och dessa gör att roboten kan följa efter en hand eller den lilla fotbollen som följer med i kartongen.
Via den medföljande IR-handkontrollen kan man styra roboten manuellt och ställa den i olika lägen. Likt Vector har den även beröringssensorer på ovansidan så den reagerar på att bli klappad på huvudet. Boxer kostar 699 kronor i Sverige och är lämplig för barn från 6 år.
Robo Kombat
Ännu en leksaksrobot från Silverlit är Robo Kombat som säljs parvis. Det handlar om boxningsrobotar där två personer fjärrstyr varsin robot via de medföljande handkontrollerna. Förutom att åka omkring med robotarna har man en knapp för varje hand som gör att man svingar ett slag med de specialdesignade boxningsnävarna.
Eftersom både torso och axlar kan vridas blir det extra ”schvung” i slagen och det gäller att få sin motståndare att ramla omkull. Upp till fyra robotar kan delta i samma match och man kan även boxas mot AI:n för träna. Robo Kombat kostar 399 kronor.
Tobbie the Robot
Tobbie är en robot som, till skillnad från de ovan nämnda, kommer som byggsats och innehåller därför en hel del smådelar. När man har byggt ihop alla delarna kan man ställa roboten i två lägen. I ”explore”-läget går roboten omkring på egen hand. Tack vare IR-sensorer känner den av hinder framför sig och kan (oftast) väja för dessa. Roboten är cirka 16 centimeter hög och har sex ben som gör att den kan gå i alla riktningar.
Det andra läget är ”follow me” och innebär att roboten kan följa efter ens hand eller annat föremål som man håller framför dess blålysande ögon. Har man flera robotar kan man rada upp dem efter varandra och få dem att marschera på led. Tobbie the robot kostar 300 kronor och lämpar sig för barn från 8 år.
Robothunden Pupbo
I slutet av 2017 nylanserade Sony sin robothund Aibo, som ju hade legat i vila under flera års tid fram tills dess. Numera går nya Aibo även att köpa i USA, men än så länge inte i Europa. Prislappen lär dock avskräcka många då den ligger på 2.900 dollar. En betydligt billigare robothund är istället Pupbo från Silverlit (igen). Den är givetvis inte alls lika avancerad som Aibo, men för 499 kronor får man ändå en hel del funktioner.
Pupbo tar sig fram med hjälp av hjul under sina fyra tassar och kan förutom att gå omkring och undvika hinder utföra diverse trick. Den lystrar till ”Hi Pupbo” följt av ett av 12 röstkommandon. Man kan dock även ge den ett eget namn och få den att lystra till detta, samt egeninspelade röstkommandon. Detta görs genom att man använder sig av det medföljande hundbenet som kan ställas in i olika lägen och placeras i munnen på Pupbo.
På huvudet sitter en beröringssensor som känner av om man klappar Pupbo, vilket gör honom gladare. Vill man straffa honom kan man trycka på nosen. En mobilapp finns också för iOS och Android där man bland annat kan se mätare för hur lycklig Pupbo är och belöna honom när han gör något bra. Kommunikationen mellan mobilen och Pupbo sker via ultraljud från mobilens högtalare och kräver därför varken Bluetooth eller wifi.
Se även 2017 års julklappstips från Robotnyheter då flera av produkterna som listas där fortfarande går att köpa och inte sällan också till ett lägre pris än förra året.