Veckans videor: DJI Mavic 2 Enterprise och Kuka fixar flinten

Foto: Kuka via YouTube

Håravfall är något som drabbar många män och bara i USA finns det 35 miljoner män med någon form av ärftligt håravfall. Det finns ännu ingen mirakelkur som får håret att växa tillbaka så de som vill behålla sin kalufs efter att hårstråna har blivit allt färre får genomföra en hårtransplantation. Det går i korthet ut på att man tar hårstrån från de tätbevuxna områdena på huvudet och flyttar dessa till den tunnhåriga ytan på hjässan.

Detta är en väldigt tidskrävande process som kan ta flera timmar och det kan vara svårt för en människa att behålla samma skärpa hela tiden. Därför har Restoration Robotics tagit fram en robotlösning på detta via ett system man kallar ARTAS. Man använder sig av en robotarm från KUKA på vilken man har monterat en egen hårtransplantationsmodul som ändeffektor.

ARTAS tar även hänsyn till avståndet mellan hårstråna den extraherar, så det inte blir stora kala fläckar efteråt. Nyligen lanserades ARTAS iX, en uppgraderad version av systemet som bland annat använder sig av en nyare KUKA-robotarm.


Att lära robotar mänskligt beteende är väldigt tidskrävande. Ett bra sätt att snabba upp denna process är via simuleringar i virtuella 3D-miljöer. Forskare vid Nvidia har skapat en sådan simulator där de med hjälp av deep reinforcement learning på rekordtid kan träna tusentals robotar att springa som människor. Simulatorn körs på en Tesla V100-GPU och använder sig av Nvidia FleX för fysiksimuleringen. Det är ganska underhållande att titta på dessutom.


DHL i holländska Beringe har tagit fram sin första robotiserade orderplockningscell som har en kapacitet på upp till 600 plockningar per timma och körs dygnet runt. Lösningen uppges vara den första i sitt slag och använder sig av en Zivid One 3D-kamera med mjukvara från Robomotive.


Den strutsliknande roboten Cassie har fått sig en fin halloweendräkt i form av en AT-ST-walker från Star Wars-filmerna.


OpenAI har tagit fram en metod kallad Random Network Distillation (RND) som förenklat är en RL-teknik (Reinforcement Learning) med nyfikenhet som drivkraft för att utforska datorspel. De har nu med RND för första gången lyckas få en AI-agent att slå en genomsnittlig människa i det gamla datorspelet Montezuma’s Revenge, utan upplärning eller tillgång till spelregler. Fler videoklipp finns att se här, bland annat på när AI:n spelar Super Mario Bros där den både hittar hemliga rum och besegrar bossar.


ColdFusion har nyligen släppt denna minidokumentär om deep learning, sponsrad av Intel.


Den kinesiska drönarjätten DJI har lanserat ännu en drönare och denna gång handlar det om en enterpriseversion av deras hopfällbara Mavic 2. Den heter Mavic 2 Enterprise och är avsedd för mer professionellt bruk, till exempel vid räddningsuppdrag. Drönaren kan utrustas med bland annat högtalare och kraftfulla LED-spotlights och har 2x optisk zoom + 3x digital zoom.


DJI har även släppt en flygsimulator som kort och gott heter DJI Flight Simulator. I simulatorn kan man träna på olika flygscenarion om och om igen och kan krascha utan att förstöra sin riktiga drönare. För att kunna använda simulatorn krävs att man har en drönarhandkontroll från DJI som man kopplar in i datorn. Både fysik, vind, väder och dygnscykel simuleras och HUD:en ser även den likadan ut som när man flyger på riktigt.

De modeller som ingår i simulatorn är Mavic 2 Enterprise, Mavic 2 Zoom, Mavic Air, Mavic Pro, Spark, Phantom 4 Pro, Inspire 1 Pro, Inspire 2 och M210 RTK. I dagsläget finns DJI Flight Simulator endast för Windows 10 och de rekommenderade systemkraven är ett Nvidia Geforce GTX 1060 eller 1070 med 6-8 GB VRAM och 16 GB RAM. För bästa prestanda rekommenderas dock ett GTX 1080 Ti med 11 GB VRAM, en Intel i7-7700-processor och 32 GB RAM.


Panasonic tillverkar inte bara robotdammsugare utan även logistikrobotar. Denna slimmade modell kan lyfta vagnar underifrån och förefaller vara omnidirektionell.


Avslutningsvis lite nytt på AI-fronten, där det ständigt händer nya saker. Denna gång handlar det om en AI som, efter att ha tränats med 60 timmar video av musikaliska framträdanden, har lärt sig själv vilka delar i videon som skapar ett visst ljud. Det innebär att man, i en video med ett band som spelar, kan klicka på till exempel en gitarr för att enbart höra gitarrljudet. Kanske kan denna teknik även användas för att isolera rösten från en viss person i ett folkhav där många pratar samtidigt.