Veckans videor: Slate TR1, SkinBot, xArm och PaintCopter

Foto: Slate Robotics via YouTube

Slate Robotics heter ett nystartat företag som tagit fram en tydligt PR2-inspirerad robot som heter TR1. Då PR2 kostar svindlande 400.000 dollar kan man komma betydligt billigare undan genom att köpa en TR1-robot från 3.199 dollar, beroende på konfiguration. Roboten är till stor del 3D-utskriven och drivs av en Nvidia Jetson TX1 som kan uppgraderas till en TX2 för 300 dollar extra. Mjukvarumässigt kör den ROS och är helt öppen för att hacka.


Disney Research fortsätter att forska på robotar och visar här upp en bipedal kolfiberrobot som bygger på en mekanism de kallar Hybrid leg. För att skippa det tekniska mumbo-jumbot så kan den gå riktigt snabbt och på ett naturligt sätt utan att ramla, åtminstone så länge roboten bara består av ett par ben.


SkinBot är en robot från MIT Media Lab som med hjälp av sugkoppar kan klättra uppför människohud. Den har även trycksensorer för att mäta elasticiteten i huden. Med hjälp av en sensormodul på roboten ska en mängd kroppsparametrar kunna mätas. Forskarna tror att denna typ av robotar kommer kunna användas inom bland annat telemedicin i framtiden.


2016 lanserade DJI Agras MG-1 som var deras första jordbruksdrönare. En nyare variant heter MG-1P och det finns även en MG-1S. I videon nedan visas MG-1P som bland annat har en FPV-kamera och radar som kan upptäcka och undvika hinder – även halvcentimetertjocka vajrar. Upp till fem drönare kan styras samtidigt av en enda person från samma handkontroll.


Tested har träffat en av grundarna till UFactory, kända för sin hobbyrobotarm uArm som används av bland annat Simone Giertz. Nu har de tagit fram en ny och betydligt större robot, kallad xArm, som mer liknar en industrirobot. Den kommer i tre olika modeller – xArm 5, xArm 6 och xArm 7. Den modell som Tested får prova på är den sistnämnda som har sju axlar (DoF), likt en mänsklig arm, och kan lyfta upp till 3,5 kilo. Den har en räckvidd på 69,1 centimeter och en precision på 0,1 millimeter.

Gripdonen är modulära och kan växlas mellan två olika – pincettgrepp eller sugkopp. UFactory räknar med att släppa xArm 7 i december 2018 till ett pris som ska ligga under 10.000 dollar.


Den här AI:n kan via ett DNN (Deep Neural Network) generera digitala material utifrån ett enda fotografi. AI:n förutspår materialets fysiska egenskaper och kan därefter skapa en digital modell av det som även reflekterar dynamiskt ljus på ett realistiskt sätt. Det här är goda nyheter för bland annat datorspelsutvecklare då de med denna teknik snabbt kan generera olika typer av texturer för sina 3D-modeller i sina spel.


Disney Research har även utvecklat PaintCopter – en autonom drönare, baserad på en DJI Matrice 100, som kan spraymåla inte bara plana ytor utan även 3D-strukturer. Den förses med färg och ström externt och begränsas därför inte till lika korta flygtider som vanliga batteridrivna drönare lider av. Drönaren har ett spraymunstycke längst ut på ena armen och är utrustad med bland annat en Intel Realsense R200-kamera som används för att med centimeterprecision skapa en en 3D-modell av omgivningen.

Två datorer ombord, inklusive en Nvidia Jetson TX2 används för att i realtid bearbeta all data. Slutresultatet är väl ärligt talat inte superimponerande i dagsläget men tekniken är intressant och kommer säkerligen bli bättre med tiden.


DeepMind har utvecklat en AI som kan analysera OCT-bilder (Optical Coherence Tomography), det vill säga fotografier av näthinnans olika lager som ögonläkare tar vid misstanke om ögonsjukdom. AI:n kan upptäcka över 50 olika ögonsjukdomar och ge råd om rekommenderad behandling lika bra som de bästa experterna på området, enligt DeepMind.


Slutligen en liten titt på den strutsliknande roboten Cassie från Agility Robotics som numera kan ta små jämfotahopp.