Roomba i7+ kan dammsuga rum separat och tömmer sig själv

IRobots senaste robotdammsugare kan inte bara tömma dammbehållaren på egen hand utan även städa rum separat.

Idag avtäckte iRobot sin nya robotdammsugare Roomba i7+ som är uppföljaren till Roomba 980. Utseendemässigt är de också ganska lika, men tekniskt finns flera stora skillnader. Den mest påtagliga nyheten är att Roomba i7+ nu kan tömma sin dammbehållare på egen hand. Detta då laddstationen även består av en dammsugare som suger ut dammet från robotens dammbehållare.

Den nya laddstationen rymmer damm och skräp motsvarande 30 dammbehållare innan man meddelas via mobilappen att den måste tömmas. Till skillnad från robotdammsugaren har den nya laddstationen en påse som måste tömmas. Dessa påsar säljs i 3-pack för 15 dollar.

Det har även gjorts betydande förbättringar av mjukvaran (iAdapt 3.0) i den nya Roombamodellen. Tidigare har en ny karta skapats varje gång Roomba (900-serien) påbörjat ett städpass, men nu lagras kartorna permanent tills man själv väljer att radera dem. Efter att Roomba i7+ har kört i samma bostad några gånger skapas en ”Smart Map” där kartan automatiskt delas in i olika rum. Man kan dock själv slå ihop, dela upp eller justera de olika rummen efteråt och därefter namnge dem som man önskar.

Det här innebär att robotdammsugaren kan skilja på olika rum som till exempel ”köket”, ”hallen” och ”vardagsrummet” och via appen beordras att städa ett eller flera specifika rum. Till exempel kan man schemalägga städning av enbart köket varje dag, utan att resten av bostaden dammsugs.

Det liknar med andra ord funktionen Zone Cleaning som Neato nyligen lanserade för sin robotdammsugare Botvac D7 Connected. Roomba i7+ saknar dock en motsvarighet till Neatons virtuella avgränsningslinjer som man kan rita upp på kartan i appen. Istället förlitar sig Roomba fortfarande på de batteridrivna virtual wall-enheterna som måste placeras ut fysiskt på golvet. Man får bara med en enhet i kartongen med Roomba i7+, medan Neatos virtuella avgränsningslinjer är praktiskt taget obegränsade till antalet.

Roomba i7+ klarar å andra sidan att lagra permanenta kartor för upp till 10 olika våningsplan, vilket är fler än hos Neatos modeller. Virtuella avgränsningslinjer är dock något som mycket väl kan komma i framtida mjukvaruuppdateringar till Roomba i7+.

De båda ”borstarna” på undersidan har också blivit lite uppdaterade, där den ena ser ut som hos Roomba 800- och 900-serien. Den främre borsten har dock designats om för att skrapa loss smutsen från golv och mattor medan den bakre skyfflar in skräpet i dammsugaren.

Utöver iRobot HOME-appen i mobilen kan robotdammsugaren även styras via Amazon Alexa och Google Home. Roomba i7+ kostar vid lansering 950 dollar och går att förbeställa idag med leverans den 12 september i USA och Kanada. Vill man komma lite billigare undan kan man dock köpa Roomba i7 för 699 dollar, vilket är samma robotdammsugare fast utan självtömningsfunktion i laddstationen. Den sistnämnda kan man vid behov köpa till separat i efterhand för 299 dollar. Följer iRobot samma lanseringsmönster som för Roomba 980 bör vi kunna köpa de nya Roombamodellerna i Sverige lagom till julhandeln.


Roomba e5

För de som vill komma ännu billigare undan släpper iRobot i samma veva även Roomba e5 som är en enklare variant. Den kan närmast liknas vid Roomba 600-serien och saknar den avancerade vSLAM-navigationen där en karta byggs upp. Istället kör den omkring mer eller mindre slumpmässigt men den har i alla fall wifi så man kan starta och schemalägga den via mobilen eller sin smarthögtalare.

Prislappen för Roomba e5 ligger på 450 dollar och den uppges ha fem gånger högre sugförmåga än Roomba 600-serien.

Uppdatering 26 oktober: Roomba e5 finns nu att köpa i Sverige för 6.995 kronor medan i7+ dröjer fram till slutet av januari 2019 innan den blir tillgänglig hos svenska återförsäljare. Det av iRobot rekommenderade försäljningspriset för Roomba i7+ ligger på 13.999 kronor.

Roomba i7+

3 reaktioner till “Roomba i7+ kan dammsuga rum separat och tömmer sig själv”

    1. Ja, USA och Kanada. Har uppdaterat artikeln med detta nu. Nya Roomba kommer förhoppningsvis finnas i Sverige lagom till julhandeln, likt hur Roomba 980 lanserades 2015.

  1. Spännande robot om än att behovet av fysisk utrustning för avgränsning samt de onödiga dammsugarpåsarna drar ner betyget. Jag förstår väl nyttan med påsen men det känns som de till stora delar skall agera inkomstkälla till en produkt där man ändå betalar fullt pris för produkten till skillnad från hur det är med bläckstråleskrivare och rakhyvlar etc.

Kommentarer är stängda.