Nu kan man programmera Edison i Scratch

Foto: Robotnyheter / Montage

Microbric introducerade idag ännu ett sätt att programmera skolroboten Edison och för första gången finns nu inbyggt stöd för slumptal.

Tidigare har man kunnat programmera Edison i EdBlocks, EdWare och EdPy. Nu introduceras ett fjärde sätt, EdScratch, som bygger på den grafiska programmeringsmiljön Scratch, ursprungligen framtagen av MIT Media Lab. Precis som i EdBlocks drar och släpper man kodblock i olika färger som snäpps fast i varandra likt pusselbitar. EdScratch har dock mer avancerade funktioner än EdBlocks, samtidigt som det känns modernare än EdWare.

EdScratch fungerar bäst om man har version 2.0 av Edison. Har man man den äldre versionen (1.0) fungerar det förvisso om man har uppdaterat robotens firmware men det finns vissa begränsningar vad gäller motorkommandona. Till exempel är man begränsad till sekunder som enhet för ”drive”-kommandona, medan man med version 2.0 av Edison även kan få roboten att köra x antal centimeter eller grader. Detta beror på att version 2.0 har hjulsensorer som den första generationens Edisonrobot saknar.

Tidigare fanns inget riktigt stöd för slumptal när man programmerade Edison, inte ens i EdPy, men i EdScratch finns det ett inbyggt block för just detta så man enkelt kan få fram ett slumptal mellan 1 och valfritt heltal upp till 255. Slumptal kan man ha mycket roligt med inom programmeringen, till exempel för att få sin Edisonrobot att byta till en slumpmässig riktning med slumpade tidsintervall när den kör omkring, för att den ska kännas mer levande och oförutsägbar.

Tyvärr är man ganska begränsad i detta fall eftersom man inte kan använda de gröna ”operators”-blocken (där slumpfunktionen ingår) eller variabler direkt i ”drive”-blocken (blåfärgade). Annars hade man kunnat slumpa fram tid, färdsträcka och rotationsvinkel direkt i dessa, istället för att gå omvägen via en mängd olika villkorssatser.

SE ÄVEN: TEST: Skolroboten Edison + EdCreate

Man kan även lägga in kommentarsblock i sin kod för att göra den mer överskådlig och har man några fel i sitt program får man meddelanden om detta i ett fält längst ner. Man kan som tidigare även dela sina program via unika delningslänkar och på bilden nedan kan ni se ett exempel på när slumptal används. Vill ni provköra koden så finns den här.

Precis som de tidigare programmeringsmiljöerna EdBlocks, EdWare och EdPy kommer man åt EdScratch via ett webbaserat gränssnitt, i detta fall på EdScratchApp.com. Ett antal färdiga exempelprogram finns även att ladda in och vill man spara sina program kan man skapa ett konto som man loggar in på.

Robotnyheter försökte logga in på ett befintligt Edison-konto som användes vid testet av Edison och EdCreate tidigare i år. Det visade sig dock inte fungera utan samma kontoproblem uppstod som under testet och man är tvungen att skapa ett tredje och separat konto för EdScratch. Det går dock att välja exakt samma e-postadress och lösenord som för EdBlocks och EdPy så upplevs det i praktiken som ett och samma konto för samtliga programmeringsmiljöer.

Edison blog