
Ankis senaste robot påminner mycket om den två år gamla Cozmo men är mer avancerad och gillar att bli klappad.
För drygt två år sedan presenterade Anki den lilla roboten Cozmo som blev väldigt populär, även om priset var högt för en leksaksrobot. Nu kommer uppföljaren Vector som av Anki själva kan ses som en storebror till Cozmo. Vid en första anblick kan man rentav tro att det är samma robot som bara har fått ny färg, men Vector bjuder på flera nyheter.
Precis som Cozmo är Vector en AI-driven robot med en egen personlighet som kan åka omkring och utforska sin omgivning på egen hand. En av skillnaderna är att Vector är tänkt att vara ständigt påslagen och uppkopplad via wifi. Roboten navigerar omkring autonomt och har nu även fått en NIR-laser framtill med upp till nästan en meters räckvidd (3 fot) som via SLAM bygger upp en karta av omgivningen, inte helt olikt hur Neatos robotdammsugare fungerar. När batterinivån börjar bli låg åker Vector och laddar sig på egen hand i laddstationen.
Kameran som sitter framtill på roboten filmar i HD och har en vidvinkellins, vilket ger ett synfält på 120 grader. Vector kan precis som Cozmo känna igen och följa ansikten och lära sig knyta ansikten till namn som han sedan tilltalar personen med. Ansiktsdisplayen har också uppgraderats till en IPS-färgdisplay med högre upplösning än Cozmos.
Anki har även byggt in en digital assistent i Vector som är enklare variant av Amazon Alexa eller Google Assistant. Roboten lystrar till ”Hey Vector” och man kan därefter ställa frågor som hur långt det är mellan två städer, vilket väder det ska bli, ta ett foto med robotens kamera eller ställa in en timer.
Under skalet på roboten sitter en Snapdragon 212 SoC med fyrkärnig CPU och ett flertal sensorer finns runt om roboten. Bland annat fyra fallsensorer på undersidan och en 6-axlig IMU som gör att Vector känner av lutningar och om någon plockar upp honom. På ovansidan sitter fyra mikrofoner som gör att Vector kan lokalisera varifrån ljud kommer och vända sig mot en person som tilltalar honom. De används även för att filtrera bort bakgrundsljud. En nyhet är också kapacitiva beröringssensorer som gör att roboten känner av och reagerar på att bli klappad.
För att finansiera Vector har Anki dragit igång en Kickstarterkampanj och i skrivande stund har de samlat in över sju miljoner kronor, vilket är långt över det satta målet på 4,5 miljoner kronor. Att förbeställa en early access-version av Vector kostar 199 dollar och dessa skickas ut den 9 oktober 2018 (endast inom USA). Det ordinarie försäljningspriset väntas landa på 249 dollar. De som är tidigt ute och beställer Vector via Kickstarter får även vara med och bestämma vilka funktioner roboten ska få samt får tillgång till en alfaversion av SDK:t.
The Verge har besökt Ankis kontor i San Francisco för att få veta mer om den lilla roboten, vilket kan ses i videon ovan.