
Kentauren och bönsyrsan har fått stå som förebilder för två europeiska robotar med liknande förmågor.
Centauro är en ny räddningsrobot från italienska IIT (Istituto Italiano di Tecnologia) som har fått sitt namn efter den mytologiska varelsen kentauren. Roboten tar sig fram på fyra hjulförsedda ben som gör den omnidirektionell. Den påminner mycket om den tyska räddningsroboten Momaro som lyckades bra i Darpa Robotics Challenge (DRC) för några år sedan. Till skillnad mot Momaro, som till stor del var autonom, fjärrstyrs dock Centauro på distans av en mänsklig operatör. IIT själva ställde upp med den egna roboten WALK-MAN under DRC.
Centauro väger 93 kilo och har två armar på överkroppen som den kan lyfta minst sex kilo tunga objekt med, vilket kan ses i videon nedan. Där får vi även se den utdela ett taekwondoliknade slag med robothanden över en planka som blockerar dess väg. I videon har den inga fingrar utan bara två plattor för att greppa objekt med. IIT har dock som mål att roboten ska kunna använda vanliga, omodifierade verktyg avsedda för människor för att lösa komplexa uppgifter. Som exempel nämner de att roboten ska kunna vrida om ventiler, koppla på slangar och liknande saker som vi kunde se under DRC.
Fjärrstyrningen av roboten ska kunna ske via en slags helkroppsdräkt eller exoskelett som operatören får ta på sig. Dräkten ska kunna ge både visuell, audiell och haptisk återkoppling för överkroppen. Förstärkt verklighet (AR) kommer även användas som en del av gränssnittet där roboten tolkar situationen och kommer mer förslag på åtgärder. Man kommer dock även utveckla autonoma förmågor till roboten för mer rutinmässiga uppgifter inom navigation och manipulation.
Centauro är en del av EU-projektet Horizon 2020 och involverar även svenska KTH och LiU. En intervju med Nikos Tsagarakis, projektledare för Centauro, kan läsas på IEEE Spectrum. Där avslöjar han bland annat att de har inspirerats av Momaro både vad gäller robotens perception och lokomotion.
Mantis
En liknande robot har utvecklats av den tyska rymdfartsmyndigheten DLR. Det är en sexbent robot kallad Mantis, vilket är det engelska ordet för bönsyrsa. Den påminner också utseendemässigt mycket om denna insekt, fast är betydligt större och väger drygt 100 kilo. Roboten är framtagen för att kunna lösa diverse olika uppgifter som kräver både mobilitet och manipulation.
När den går använder den alla sex ben för att kunna ta sig fram i terräng, men den har även ett manipulationsläge där den kan använda de två främre benen, som egentligen är två armar försedda med fingrar, för att greppa objekt med mera.
Enligt specifikationerna ska Mantis kunna gå med en hastighet av upp till närmare en meter per sekund, men i videon de har lagt upp ser den betydligt långsammare ut. Huvudet består av två kameror för stereoseende och en LiDAR av modell Hokuyo UTM-30LX. Det gör att den bland annat kan identifiera bråte på marken och lyfta undan detta med sina trefingrade händer, inte helt olikt ett av tävlingsmomenten i DRC.
Mer information om Mantis och fullständiga specifikationer finns här.