Nvidias AI fixar brusiga foton

Alla som har fotat under dåliga ljusförhållanden vet hur gryniga bilderna kan bli. Nu har dock Nvidia utvecklat en AI som kan ta bort bruset i fotografierna.

Forskare från grafikkretstillverkaren Nvidia, Aalto-universitetet i Helsingfors och MIT har utvecklat en AI som med hjälp av djupinlärning (deep learning) har lärt sig snygga till gryniga fotografier enbart genom att titta på exempelbilder av andra bilder med brus i. AI:n behöver alltså inte se några exempel på ickegryniga bilder för att lära sig ta bort bruset.

Utöver att snygga till foton tagna i skumt ljus kan denna AI-teknik användas för bland annat MRI-bilder, astronomiska foton och även för att eliminera brus inom realtidsraytracing som numera har börjat dyka upp i datorspel och andra tillämpningar i och med dagens kraftfulla konsumentgrafikkort.

Forskarnas resultat kommer presenteras under International Conference on Machine Learning (ICML) i Stockholm denna vecka.

Nvidia