Skantic Robot Cleaner 20 – Sveriges billigaste robotdammsugare i ny version

Sveriges billigaste robotdammsugare har kommit i en ny version och bland förbättringarna ser vi större dammbehållare och ett kraftfullare batteri.

Under flera år har NetOnNet sålt robotdammsugaren Skantic Robot Cleaner 10 och Robotnyheter testade den även förra året. Den utmärker sig genom att vara den billigaste robotdammsugaren i Sverige och lämpar sig bra som första robotdammsugare för den som inte riktigt är sugen på att lägga flera tusenlappar på en sådan produkt och klarar sig utan en massa finesser. Den tar upp damm från hårda golv men klarar inte av grus eller större smulor och är heller inte lämplig för mattor.

Nu verkar dock modellen ha utgått och istället ersatts av Skantic Robot Cleaner 20. De mest påtagliga skillnaderna är att den nya modellen är fyrkantig istället för rund. Den har dessutom fått både större dammbehållare (300 ml jämfört med 180 ml hos föregångaren) och kraftfullare batteri (80-100 minuters drifttid istället för 45 minuter). Batteriet i den nya modellen är dessutom av litiumjontyp istället för NiMH.

Det verkar även som man har lyckats pressa priset på den nya robotdammsugaren eftersom den har ett ordinarie pris på 499 kronor medan Skantic Robot Cleaner 10 kostade 699 kronor, även om den ofta var prissänkt till 499 kronor.

En annan skillnad är att gränssnittet har förenklats. Nu finns bara en av-/på-knapp och en enda indikatorlampa som blinkar rött vid laddning och lyser med ett fast blått sken när batteriet är färdigladdat. Man verkar även ha tagit bort timermöjligheten på den nya modellen. Hos Robot Cleaner 10 kunde man välja mellan att köra ett städpass på 30 minuter (Eco) eller tills batteriet tog slut (Full). En annan sak som är borttagen är moppningsfunktionen som ärligt talat inte var någon höjdare hos 10-modellen.

Noterbart är även skillnaden i dimensioner mellan robotarna. Den nya har mindre diameter (runt 25 centimeter) än sin föregångare, men på bekostnad av att den har blivit lite tjockare. Höjden på 20-modellen är 8,1 centimeter medan 10-modellen mäter 7,6 centimeter. Ingen jätteskillnad dock och det är fortfarande tunnare än Roomba som är drygt 9 centimeter hög.

I övrigt finns flera likheter mellan de båda modellerna; de laddas manuellt med en medföljande nätadapter och de växlar automatiskt mellan olika städlägen som slumpmässigt, spiral, längs kanter och Z-mönster medan de dammsuger. Det verkar dock som Robot Cleaner 20 är aningen smartare då den enligt bruksanvisningen ska vara bättre på att ta sig loss om den har fastnat, vilket inte den äldre modellen gör alls:

Obs! Om dammsugaren fastnar i en sladd, mattfrans
eller liknande, kommer den automatiskt att stoppa
huvudborstarna eller sidoborsten och försöka komma loss
själv.

Skantic Robot Cleaner 20 är precis som sin föregångare avsedd för att städa hårda golv som till exempel linoleum, parkett och kakel. Mattor nämns ej alls i produktbeskrivningen och därför är det lite märkligt och missvisande att robotdammsugaren ligger på någon form av långhårig matta/fäll på omslagsbilden till bruksanvisningen. Tillbehörskit med nytt filter samt ett par nya sidoborstar finns att köpa för 49 kronor.

Specifikationer för Skantic Robot Cleaner 20

Batteri: 2.200 mAh lithiumjon på 7,4V
Drifttid: 80-100 timmar
Laddningstid: 3-4 timmar
Dammbehållare: 0,3 liter
Mått: 25,5 x 24,3 x 8,1 cm
Vikt: 1,2 kg