Veckans videor: Kukas hemrobot i-do, Parrot Anafi och Deepfakes

Tyska Kuka är mest kända för sina orange industrirobotar, men under Hannovermässan 2018 visade de upp ett koncept av sin första servicerobot för hemmet, kallad i-do. Roboten är tänkt att vara helt modulär, där alla utgår från samma basrobot för att därefter köpa till endast de moduler man behöver för de specifika uppgifter som roboten ska utföra. De olika modulerna ska dessutom tillverkas av tredjepartstillverkare. Kuka vill likna roboten vid en möbel som åker omkring och hoppas att den ska gå att köpa inom 2-3 år. Eftersom det är en konceptrobot är det dock inte säkert om den kommer bli en kommersiell produkt i slutändan.


Denna video från DJI och European Emergency Number Association (EENA) handlar om hur DJI:s drönare allt mer har börjat användas vid bränder, sök- och räddningsuppdrag och liknande. Bland annat intervjuas brandkåren i Köpenhamn som har använt sig av drönare sedan 2014.


Den fyrbenta roboten ANYmal har varit med flera gånger tidigare i Veckans videor och denna video är ett hopklipp av flera tidigare videor samt en del nytt material. Visste ni till exempel att ANYmal har varit med i X-files?


2014 kom Disneyfilmen Big Hero 6 där en av huvudkaraktärerna var en uppblåsbar robot vid namn Baymax. Nu har Disney Research tagit fram en riktig uppblåsbar robotarm som påminner en hel del om just Baymax, även om det än så länge bara handlar om en arm och inte en komplett robotkropp. Robotarmen har sex frihetsgrader och två luftfyllda sensormoduler.


YouTube-kanalen ColdFusion tar denna gång upp fenomenet Deepfakes. Det handlar i korthet om att med hjälp av djupinlärning byta ut personers ansikten i videoklipp. Skådespelaren Nicolas Cage har (ofrivilligt) fått bli ansiktet utåt (bokstavligt talat) för Deepfakes då användare runt om på nätet har satt in hans ansikte i diverse scener från kända filmer.

Det finns dock en allvarligare sida av detta fenomen då det kommer bli lätt att missbruka tekniken i politiska syften eller när det handlar om videobevisning vid brottslighet. Hur kommer vi kunna skilja äkta video från fejkvideo i framtiden? En metod kommer förmodligen vara att använda oss av AI som är specialiserad på att upptäcka fejkade videoklipp när de har nått en såpass hög nivå att vi människor inte längre med säkerhet kan säga om en video är äkta eller ej.


Ett forskarteam från Nanyoang Technological University (NTU) i Singapore har lyckats få två industrirobotar från Denso Robotics att montera ihop en IKEA-stol på under nio minuter genom att samarbeta. Till sin hjälp har de bland annat en 3D-kamera. På sikt hoppas forskarna att robotarna med hjälp av AI ska kunna klara av att även tolka monteringsanvisningarna på egen hand.


Den autonoma drönaren Skydio R1 kan nu även följa efter bilar tack vare det nya filmläget ”Car follow”, så länge man inte kör fortare än 40 kilometer per timme.


BionicFinWave är en ny skapelse från Festo som hämtat inspiration från sepialiknande bläckfiskar då den med simmar fram under vatten med böljande fenor. Den kan simma omkring autonomt och kommunicera trådlöst för att till exempel skicka information om vattnets tryck och temperatur till en surfplatta.


Parrot har avtäckt sin nya hopfällbara drönare Anafi som får ses som ett svar på marknadsledande DJI:s Mavic Air. Den kan filma i 4K HDR och ta stillbilder i 21 megapixel. Den har en flygtid på 25 minuter och ska även ha integrerad AI (ett slitet buzzword i dessa dagar). Den uppges även vara en tredjedel så tyst som sina föregångare när den flyger.


Forskare från Nvidia har utvecklat ett AI-system som med hjälp av djupinlärning kan generera slowmotionvideor i hög kvalitet utifrån en vanlig video filmad i till exempel 30 eller 60 bilder per sekund. De visar även upp ett videoklipp från The Slow Mo Guys där de har saktat ner videon ytterligare fyra gånger. Denna teknik kan komma väl till pass bland annat i smartphones för att kunna skapa slomotionvideor i efterhand utan att originalvideon behöver vara filmad i hög bildfrekvens, vilket bland annat använder upp mycket lagringsminne.


I denna video får vi se hur PAL Robotics TiaGo Base (även kallad PMB2) kan användas inom industrin för autonoma transporter.