TEST: Robotgräsklipparen Lyfco E1800 WiFi

Lyfco E1800 WiFi. Foto: Robotnyheter

Robotnyheter har under några veckors tid testat robotgräsklipparen Lyfco E1800 WiFi – en modell som har ett ovanligt kraftigt batteri för sin prisklass och även kan styras från mobilen, om än med visst besvär.

Till att börja med kan man konstatera att det är ett betydligt större projekt att installera en robotgräsklippare än en robotdammsugare. Detta beroende på den begränsningsslinga som måste dras runt hela gräsmattan som ska klippas, så roboten inte rymmer. Det finns dock ett fåtal modeller på marknaden som fungerar utan slinga, men dessa har andra begränsningar som att de måste laddas manuellt med mera. De riktigt slinglösa robotgräsklipparna som kan navigera med hjälp av mer sofistikerade tekniska lösningar får vi vänta några år till på innan de finns att köpa för gemene man, men utvecklingen av dem pågår för fullt.

INSTALLATION

Installationen av Lyfco E1800 (2018 års modell) har gjorts i en vanlig villaträdgård med en gräsyta på cirka 600-700 m², vilket gjorde att det behövdes 100 meter extra begränsningskabel inklusive fästmärlor. Till robotgräsklipparen följer det annars i kartongen med en rulle på 100 meter kabel, 100 fästmärlor, tre extra klippblad (inkl. skruvar och brickor), 10 skarvkopplingar samt laddstation med tillhörande nätadapter. E1800 är dimensionerad för gräsmattor på upp till 1.500 m², men det gäller som vanligt under optimala förhållanden och en bra tumregel vid köp av robotgräsklippare är att hellre köpa en överdimensionerad klippare vad gäller klippyta. Begränsningskabeln kan hos denna modell vara upp till 600 meter lång.

Laddstation med tillhörande nätadapter för Lyfco E1800. Foto: Robotnyheter

På tomten där E1800 har testats finns inga större sluttningar, stenar, rötter eller andra ojämnheter men däremot en del buskar, träd och liknande hinder. Det krävdes därför en del ”ommöblering” på gräsmattan för att robotgräsklipparen skulle kunna ta sig fram optimalt. Bland annat fick en buske avlägsnas från en del av gräsmattan som endast består av en två meter smal avlång gräsyta, vilket är på gränsen till vad roboten klarar av.

Efter en första provkörning följde roboten slingan oväntat bra och endast smärre justeringar i ett par kurvor behövde göras. Lite svårare var det att få den att docka korrekt i laddstationen. Det krävdes en del justering av slingan i sidled samt att lite jord fick läggas framför laddstationen så inte kanten på den skulle bli som en tröskel som roboten snubblade på och hamnade snett. Robotens hjul har rejäla dubbar som ger mycket bra fäste i mjukt gräs, men mot den hårda plasten på laddstationens botten slirar hjulen istället. Lösningen blev att fästa några tunna gummimattor där, vilket gav betydligt bättre friktion så roboten inte slirar till när den ska docka.

Nätadaptern till laddstationen. Foto: Robotnyheter

Själva laddningen tar ganska exakt två timmar och efter det klarar Lyfco E1800 av att klippa kontinuerligt i mellan 2-3 timmar. Robotnyheter klockade den till cirka 2 timmar och 20 minuter innan den behövde åka hem för laddning igen. Tiden kan variera beroende på flera olika faktorer, men det kraftfulla litiumbatteriet på 4,4 Ah är helt klart en av denna robotgräsklippares största tillgångar. Flera av Husqvarnas populära Automower-modeller, som kostar mer än det dubbla, klipper till exempel bara i cirka en timme innan de måste åka och ladda igen.

En annan finess hos E1800 som är ovanlig i de lägre prisklasserna är motoriserad klipphöjdsjustering. Man behöver alltså inte skruva på ett vred manuellt för att justera klipphöjden utan detta görs via LCD-displayen på roboten. Ingen jättenödvändig funktion men enligt Outl1, som säljer denna robotgräsklippare, är ny programvara på väg till roboten som gör att den under klippning automatiskt kommer kunna reglera klipphöjden (25 till 55 millimeter) beroende på hur tjockt gräset är, och då blir funktionen desto mer intressant. I dagsläget fungerar det så att roboten börjar klippa i ett spiralformat mönster när den känner av att gräset är tjockt. I normalklippläget (AUTO) far den annars slumpmässigt kors och tvärs över gräsmattan, precis som den stora majoriteten av alla andra robotgräsklippare på marknaden.


GRÄNSSNITT

En av menyerna i robotklipparens display. I mitten under displayen syns regnsensorn.

Inställningar och schemaläggning av gräsklippning sker antingen via robotens LCD-display, som har stöd för svenska, eller via den tillhörande mobilappen (mer om den längre ner). Gränssnittet är inte det mest intuitiva så det kan behövas en del ”trial & error” innan man lär sig hur det fungerar. När man väl har lärt sig det så går det dock bra att göra diverse inställningar. Man bläddrar med två pilknappar, som kan vara lite tröga ibland, och väljer med den gröna knappen. Det finns även en HEM-knapp på roboten som får den att åka hem till laddstationen. Den måste alltid åka medsols längs slingan hem.

En stor röd nödstoppsknapp finns även ovanpå roboten och denna stoppar roboten omedelbart. På undersidan finns dessutom ytterligare en strömbrytare som man bör ställa på ”0” när man ska rengöra de tre klippbladen. Det finns även ett handtag längst bak på roboten och om man tar tag i det under klippning stannar roboten. Den är lätt nog att bära med en hand så man kan flytta omkring den vid behov.

Schemaläggningen av gräsklippningen görs genom att först ställa in en starttid för den aktuella veckodagen (måndag-söndag som sen återupprepas varje vecka) och därefter i hur många minuter roboten ska klippa. Till exempel ”Börja klippa klockan 12:34 på tisdag och klipp i 90 minuter”. Lägsta inställbara klipptid är 10 minuter.

SE ÄVEN: Robotgräsklipparna Lyfco E1800, E1600 och E1600T

När robotklipparen står på laddning visas ingen traditionell batterimätare som grafik eller i procent utan istället visas spänningen på batteriet. När den ligger på 29-30 volt vet man att det börjar bli färdigladdat. Knapparna vid displayen är dessutom låsta under tiden roboten står och laddar, så vill man göra några inställningar under denna tid får man göra det via appen. Alternativt kan man trycka på nödstoppen, lyfta ut roboten på gräsmattan, starta den igen och därefter ändra det man ska. När batteriet är fulladdat backar roboten ut någon decimeter från laddstationen så man kan se på håll att den har laddat klart, utan att man behöver gå fram och läsa på displayen.

Värt att tillägga är också att LCD-displayen är bakgrundsbelyst, vilket gör att det går att läsa på den även i mörker. Av någon anledning är belysningen även på när roboten är ute och klipper. Det gör förvisso att den är betydligt lättare att upptäcka om man låter den åka omkring och klippa på natten.


KLIPPZONER

Gräsklippningen är här schemalagd till 60 minuter med start 11:07 på tisdagar i klippzon 2.

Har man en gräsmatta som är uppdelad kan man dessutom ställa in upp till sex olika klippzoner. Detta behövdes egentligen inte i Robotnyheters fall eftersom gräsmattan är helt sammanhängande, men funktionen testades ändå för sakens skull. Även om gräsmattan är sammanhängande kan man ha ett smalare område på tomten dit roboten inte åker lika ofta. Man kan då sätta en egen startpunkt där och låta roboten starta därifrån varannan gång den klipper för att få det jämnare klippt.

Det går till så att man först väljer hur många klippzoner man vill ha och därefter åker robotklipparen längs slingan och på varje ställe där man vill sätta en startpunkt trycker man på robotens gröna knapp. Avståndet mäter den genom att hålla koll på hur många varv hjulen roterat. Detta visade sig i praktiken kunna diffa på flera meter. Ibland startade roboten någon meter ifrån punkten man satt ut och ibland cirka 10 meter ifrån. Ju längre ut på slingan desto större risk för felmätning.

Man kan även schemalägga de olika klippzonerna individuellt så roboten till exempel klipper i zon 1 på måndag och zon 2 på tisdag, eller en timma i varje zon under samma dag. Robotklipparen åker dock hem för laddning efter varje zon den klippt i, oavsett om man har satt klipptiden till tio minuter eller två timmar, och åker inte ut igen förrän den är fulladdad. Så att klippa flera zoner under samma dag kan ta åtskilliga timmar.


APPEN

Som namnet Lyfco E1800 WiFi antyder kan man även styra robotgräsklipparen via en app i sin smartphone eller surfplatta. Det går dock inte att styra den över internet utan man måste ansluta lokalt till det wifi som den upprättar. I praktiken gör detta att man är begränsad till wifinätverkets räckvidd för att kunna sköta robotklipparen via appen.

Robotnyheter har använt sig av Androidversionen av appen men den finns även för iOS-enheter. Det visade sig dock att appen Lyfco Robotgräsklippare, som hänvisas till i bruksanvisningen, är väldigt buggig. På vissa enheter dök den dessutom inte upp alls i Google Play-butiken, inte ens på en nyinköpt surfplatta med Android 7.0. I en mobil med Android 6.0 gick det dock att ladda ner den och ansluta till robotgräsklipparens wifi men därefter tog det stopp eftersom det inte gick att skicka några kommandon till den. Däremot fungerade samma app märkligt nog i äldre surfplattor med Android 4.4 och 5.0.

En lösning på detta problem blev att istället ladda ner appen EGROBOT som förefaller vara samma app fast i en nyare version (5.2.6 istället för 5.2.5 som Lyfcoappen är). Då fungerade appen även i Android 6.0-mobilen. Den dyker även upp på Google Play i vissa äldre mobila enheter men går inte att installera då det står att den ej är kompatibel med enheten.

Detta går dock att kringgå med lite tekniskt kunnande genom att extrahera APK-filen från en enhet där appen redan är installerad, sedan föra över den till den enhet man vill installera den på och tillåta installation från okända källor. På så vis lyckades Robotnyheter installera EGROBOT-appen även på en gammal mobil med Android 4.2. Detta får dock ses som överkurs och inget vanliga användare ska behöva hålla på med.

När man efter mycket om och men äntligen lyckats få appen att fungera kommer man dock stöta på fler problem. Det mest påtagliga är att den ofta kraschar vid uppstart (Lyfco-appen, men inte EGROBOT), i synnerhet om man inte är ansluten till robotens wifi. Ett annat problem är att man manuellt måste byta wifiuppkoppling i Android, från sitt vanliga hemmanätverk till robotens wifi, varje gång man ska koppla upp sig till robotgräsklipparen. Dessutom verkar wifilösenordet försvinna ibland i Androidinställningarna, om man väljer att sätta ett sådant för roboten, så man måste mata in det på nytt.

Uppdatering 25 april 2020: Sedan firmwareversion 1.2.4 (släppt i januari 2020) ska man kunna ansluta till robotgräsklipparen via sitt vanliga hemma-wifi. Se detaljer längre ner i artikeln.

I praktiken får man ofta starta om appen en eller flera gånger innan man till slut får den att fungera som den ska. Väl inne i appen kan man konstatera att det grafiska gränssnittet är ganska rörigt och inkonsekvent med bitvis märkliga översättningar. ”Audio alarm” har till exempel översatts till ”Slå alarm” och ”Date Settings” till ”Härdningstid”. Man kan dock välja engelska som språk om man föredrar det. De språk som stöds i appen är engelska, svenska, danska, norska, finska, franska, tyska, italienska, spanska, ryska, nederländska och kinesiska.

Det var problemen det, men vad kan man egentligen göra i appen när man väl får den att fungera? Man kan bland annat be roboten börja klippa i autoläge, återvända hem, stängas av/på och schemalägga klipptider. Det går även att ställa in klippzoner och slå av/på robotens sensorer (bland annat regnsensorn) via appen. Man kan också få upp statistik över total ladd-/klipptid samt batterinivån i volt. Man kan dock inte se i appen om roboten är ute och klipper, vilket borde vara enkelt att ordna.

Det bör tilläggas att det går utmärkt att använda robotgräsklipparen även utan appen, då man kan göra det allra mesta via LCD-displayen. Den enda riktigt unika funktionen man får via appen är att man kan köra omkring med roboten manuellt, med klippmotorn av eller på, vilket förvisso är en kul funktion som dessutom kan vara rätt praktisk ibland. När man kör den manuellt fungerar dock varken sensorerna för att känna av slingan eller fysiska hinder. En liten nackdel är också att det inte verkar gå att stänga av robotens wifi, vilket borde kunna spara en del batteri och även kan vara önskvärt av andra skäl.


KLIPPNING OCH NAVIGATION

Som sagt klipper Lyfco E1800 i ett slumpmässigt mönster och kan startas antingen manuellt eller automatiskt genom schemaläggning. När den känner av att den korsar begränsningsslingan stannar den, backar en bit och svänger sedan antingen medsols eller motsols i en till synes slumpmässig vinkel varje gång. Runt buskar och liknande behöver man lägga så kallade öar för att roboten inte ska köra in i dem. Träd och andra stabila objekt behöver dock ingen slinga runt sig då roboten använder sina kollisionssensorer och vänder när den känner av att den kör in i ett fast hinder.

E1800 har visat sig följa slingan väldigt bra, trots att den är skarvad på fyra ställen, och kör aldrig utanför den. Efter att kabeln grävts ner på några ställen började robotklipparen dock tappa kontakten på dessa platser ibland när den följde slingan hem. Så det rekommenderas att man lägger slingan ytligt, fäst med märlor, istället för att gräva ner den.

Vad gäller själva klippningen finns inget direkt att klaga på där och det väl tilltagna batteriet gör att den kan klippa i över två timmar i sträck utan problem. Den har en klippbredd på 21 centimeter och klipper på fint. Man får dock rengöra robotklipparen rätt ofta då det snabbt fastnar gräs och annat på undersidan. När det har torkat fast är det dessutom extra svårt att få bort. Men genom att skruva loss klippbladen och lägga dem i varmt vatten blir det betydligt lättare att avlägsna gräset.

När den ska hem på laddning igen måste den följa slingan medsols tillbaka till laddstationen. Ibland kan det under denna hemrunda hända att den stöter på ett hinder, till exempel en utstickande gren från en häck, som gör att den inte kan ta sig framåt. Den är då förhållandevis smart och svänger ut från slingan i en båge för att sedan ansluta till den igen ett par meter längre fram.

Lika smart är den dock inte om den råkar stöta på en buske med en ö runt när den är på väg hem och letar efter huvudslingan. Den har då vid några tillfällen kört rakt in i en buske och sedan bara stått helt stilla där utan att visa varningsmeddelanden eller liknande. Robotnyheter har under testet kunnat upprepa detta flera gånger med samma resultat. Enda sättet att få roboten att åka vidare då är att manuellt knuffa till den lite så den får fritt från hinder framför sig igen.

Detta inträffar lyckligtvis inte så ofta eftersom flera faktorer måste sammanfalla, men är man bortrest i ett par veckor vill man kanske inte komma hem till en oklippt gräsmatta och inse att roboten fastnade på en buske redan efter första eller andra dagen och har stått stilla där resten av dagarna. Problemet borde dock vara lätt att åtgärda med en mjukvaruuppdatering, till exempel genom att känna av ifall robotgräsklipparen har stått stilla en längre stund när den är på väg hem för att ladda och då börja backa och svänga precis som den gör när den korsar slingan under vanlig klippning.

Uppdatering 25 april 2020: Ovan nämnda problem tycks vara löst sedan version 1.1.8 av robotklipparens firmware. Se detaljer längre ner i artikeln.

Det finns även en bugg i mjukvaran (version 1.1.0) som gör att E1800 vissa gånger åker hem istället för att börja klippa när man startar den manuellt mitt ute på gräsmattan. Denna bugg ska ska dock vara åtgärdad i den senaste firmwareuppdateringen (version 1.1.1) som släpptes den 29 maj. Firmware kan för övrigt uppdateras över wifi (från en dator) numera.

Det kan även bli problem om man har ett träd eller liknande fast hinder nära slingan och roboten backar mot trädet när den ska vända. Den verkar då inte känna av hindret med krocksensorerna, vilket kan leda till att den står och slirar lite med bakpartiet mot trädet innan den kommer loss.

I övrigt finns regnsensor som när den är påslagen gör att roboten åker tillbaka hem till laddstationen om det börjar regna. Den har även ett kantklippningsläge som dock inte fungerade riktigt som man kunnat förvänta sig. Vid schemalagd kantklippning åkte roboten ut från laddstationen och sedan tvärs över tomten för att där ansluta till slingan på andra sidan. Med andra ord blev inte ens halva omkretsen klippt. Istället fick robotgräsklipparen placeras manuellt precis i slutet av slingan, varifrån den sedan körde hela vägen hem till laddstationen, och då försvinner ju poängen med att schemalägga kantklippningen.


LJUDNIVÅ

Robotnyheter kan konstatera att Lyfco E1800 är en väldigt tyst robotgräsklippare. Såpass tyst att man inte hör den alls när man sitter på uteplatsen och den åker runt husknuten eller är längst bort i andra änden av gräsmattan. Efter ett par veckors klippande där klipphöjden successivt sänkts från 55, 50 och sedan 45 millimeter började dock ett vibrerande/surrande ljud höras när klippmotorn var igång, som om det var obalans i den. Detta medförde att robotgräsklipparen blev betydligt mer högljudd än den hade varit tidigare. Det är oklart vad som orsakat detta ljud men en grundlig rengöring av klippbladen, knivdisken, plattan under den samt kontroll av att skruvar, muttrar och knivdisk inte satt löst hjälpte inte för att bli av med missljudet. I dagsläget går dock robotklipparen tyst så länge den körs på högsta klipphöjden (55 millimeter).


SÄKERHET

Lyfco E1800 har flera säkerhetsfunktioner. Om strömmen till slingan bryts när roboten är ute och klipper så känner den av detta och stannar omedelbart. Det finns även stöldskydd i form av PIN-kod. Dessutom är roboten knuten till laddstationen den installerats på och går därför inte att köra utanför slingan (mer än manuellt via fjärrkontrollsläget i appen). Den har som sagt en sensor som känner av om man greppar handtaget på baksidan medan den klipper och stannar då alla motorer. Det finns även en vältsensor så den slutar klippa om den skulle luta mer än 30 grader.


SAMMANFATTNING

Detta test har utförts under ett fåtal veckor och det är därför svårt att säga något om hur Lyfco E1800 fungerar på längre sikt. Man kan dock konstatera att den klipper bra och är tyst, åtminstone fram till det att missljudet började efter ett par veckor. Den håller sig strikt inom slingan, förutsatt att den inte är nedgrävd. Det kraftfulla batteriet är kanske denna modells största styrka gentemot konkurrenterna, vilket gör att den kan klippa en bra bit över två timmar på en laddning. Den motoriserade klipphöjdsjusteringen känns också lite lyxig med tanke på prisklassen (strax under 7.000 kronor i dagsläget).

Att man kan kontrollera roboten via en mobilapp är också ett plus, även om appen är väldigt buggig och har ett inkonsekvent gränssnitt. Att det är så krångligt att koppla upp sig med appen gör dock att man drar sig lite för att använda den spontant allt för ofta. Å andra sidan är menyerna i robotens LCD-display inte heller bland de mest intuitiva som skådats och att till exempel schemalägga klipptider går snabbare att göra i appen när man väl fått igång den. Annars är det trevligt att det står på svenska både i appen och LCD-displayen på roboten, även om vissa översättningar är smått obegripliga. Bruksanvisningen är också den på svenska och i huvudsak bra, men kan bitvis vara lite rörig och innehåller en del småfel.


Lyfco E1750 WiFi

Uppdatering 28 februari 2019: Inför årets säsong, med beräknad leverans i mitten av april, har den nya modellen Lyfco E1750 WiFi dykt upp. Den är i det närmaste identisk med E1800 men saknar motorstyrd klipphöjd och LCD-display, vilket innebär att man är mer beroende av mobilappen och endast kan göra grundläggande saker via robotens knappar. Mobilappen har för övrigt uppdaterats till version 5.3.2 (12 februari 2019).Lyfco E1750 har dessutom borstlös motor, vilket även 2019 års modell av E1800 har. Det kan förklara varför priset på E1800 har höjts med en tusenlapp i år. En borstlös motor är bland annat energieffektivare, tystare och har längre livslängd. Den modell av Lyfco E1800 som Robotnyheter har testat är 2018 års modell, med borstmotor.


Lyfco E1200 WiFi

Uppdatering 12 oktober 2019: Inför 2020 års säsong har även Lyfco E1200 WiFi dykt upp och går i skrivande stund att förbeställa för 5988 kronor. Det är därmed den billigaste robotgräsklipparen av märket Lyfco. E1200-modellen har en lite annan kaross än E1800 och E1750 men verkar i övrigt vara en nedbantad version av den sistnämnda och är avsedd för gräsmattor på upp till 800 m².Precis som E1750 saknar E1200 nämligen LCD-display och man måste därför göra de flesta inställningarna via mobilappen. Noterbart är även att klippbredden är 18 cm, jämfört med 21 cm hos E1800 och E1750. Batteriet är dessutom bara hälften så kraftfullt (2,2 Ah), vilket ska räcka för upp till en timmes klipptid per laddning och tar 1,5 timmar att ladda. Lyfco E1200 WiFi klarar av lutningar på upp till 20°, jämfört med 30° hos E1800 och E1750. Det kan gissningsvis ha att göra med att E1200 väger fyra kg mindre.

Fler detaljer och specifikationer om Lyfco E1200 WiFi kan läsas här.


Uppdatering 25 april 2020: Då denna artikel fortfarande har många visningar kan det vara på sin plats med en liten uppdatering. Sedan testet gjordes (2018) har det kommit en del mjukvaruuppdateringar som åtgärdar ett par av de brister som tas upp i recensionen.

Till exempel verkar firmware v1.1.8 till Lyfco E1800 åtgärda ett problem som stöttes på under testet där robotgräsklipparen kunde fastna på en buske med en ö runt när den var på väg hem och letade efter huvudslingan. Mjukvarulösningen som nu har implementerats verkar vara mer eller mindre exakt samma lösning som den Robotnyheter föreslog i testet. Om Lyfco E1800 känner av att den inte bytt riktning på två minuter så kommer den backa och därefter byta riktning.

Ett annat problem som togs upp i testet var att man var tvungen att koppla ner från sitt vanliga hemma-wifi och ansluta till robotgräsklipparens egna wifi-nätverk varje gång man ville använda appen. Detta har åtgärdats i firmware v1.2.4 som släpptes i början av 2020. För att utnyttja denna nya funktionalitet behöver man, utöver att uppdatera robotens firmware, ha den senaste versionen av mobilappen. Vissa verkar dock ha haft problem med att ansluta efter denna uppdatering men version 5.6.2 av mobilappen (Android) släpptes så sent som den 23 april 2020 och sägs åtgärda just problem med uppkopplingen över hemma-wifi.

Foto: Skärmdump av Changelog.pdf från Outl1.

Firmwareuppdateringarna som släppts sedan detta test innehåller också en del andra buggfixar och förbättringar och den senaste versionen (1.2.4 i skrivande stund) kan laddas ner från Outl1.se (under ”Dokument”-fliken) tillsammans med information om hur man genomför uppdateringen.

2 reaktioner till “TEST: Robotgräsklipparen Lyfco E1800 WiFi”

  1. Hej. Har problem med att uppgradera firmware til 1.1.1.
    Via wifi så laddas den upp, men sparas inte i roboten.
    Hur gör man detsamma via USB?

    Har lyft skalet och hittat USBkontakten.

  2. Låter konstigt att man måste lägga slingan ytligt. Gräsets rötter kommer växa över slingkabeln, efter något år ligger den en bra bit ner. Hur kommer klipparen då att fungera?

Kommentarer är stängda.