Det är vanligt att anlägga stora solcellsparker i ökenområden där solen lyser stark. Ett problem är dock sand och damm som med tiden lägger sig som en hinna ovanpå solcellspanelerna och därmed gör att de kan tappa upp till 20% av sin energiomvandlingseffektivitet. Det japanska företaget Miraikikai tillverkar robotar som rengör solcellspaneler. Robotarna, som påminner en del om robotdammsugare, åker omkring autonomt och borstar av dammet. De känner av var kanterna slutar och klarar även av att ta sig förbi skarvarna mellan solpanelerna.
Miraikikai började jobba på roboten 2009 och nedan kan ni se ett TV-inslag från 2013 som visar deras fjärde prototyp.
Skådespelaren Will Smith, som bland annat spelade huvudrollen i filmen ”I, robot”, har varit på dejt med den humanoida roboten Sophia från Hanson Robotics. Det gick sådär.
När iPhone X lanserades var en av nyheterna så kallade animojis. Det handlar om emojis som animeras i realtid genom att läsa av dina ansikts- och huvudrörelser. Tekniken är dock beroende av sensorerna i iPhoneX, som ju kostar omkring 10.000 kronor. Ett betydligt billigare sätt att få ett liknande resultat har några forskare tagit fram med hjälp av AI (såklart). Det räcker med enbart ett ansiktsfoto för att kunna skapa en realtidsanimerad 3D-version av ett ansikte som dessutom liknar personen i fråga.
Visste ni att Saywer extraknäcker som frisör ibland?
Nyligen kunde vi läsa om att Nasa undersöker möjligheterna att skicka upp en svärm av robotbin till Mars för att utforska planeten. Ett annat robotbi är RoboBee som kan kommunicera med riktiga bin i en bikupa genom att ”dansa”.
Lego Rumba är en slags robotdammsugare byggd i Lego som kan städa upp legobitar från golvet och använder sig av totalt sju motorer.
Vad gör man för att få lite extra uppmärksamhet när man ska lansera en ny sko? Slänger in en robot såklart. Det var i alla fall var Nike i Brasilien gjorde i ett samarbete med Kuka.
Fribo heter en liten robot som är tänkt att fungera som sällskap för yngre personer som bor ensamma. Rent tekniskt är roboten intressant då den lyssnar efter ljud i hemmet och kan känna igen ljudet av en dörr som stängs, en mikrovågsugn, dammsugare, tvättmaskin, kylskåpsdörr som öppnas/stängs med mera. Den meddelar därefter ens vänner, som också har en likadan robot, om vad som händer.
Frågan är dock om folk i gemen är villiga att ha en robot hemma som varje gång man gör något som låter meddelar andra om detta. Fribo är utvecklad av forskare från Yonsei University och Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) och verkar åtminstone uppskattas i Korea av dem som fått testa den.
Läs mer om roboten hos IEEE Spectrum.