Veckans videor: Självkörande Jaguar I-Pace och Festos rullande robotspindel

Sedan oktober 2017 har Waymo haft sin flotta av helt autonoma bilar rullande på allmänna vägar. Det handlar om fordon av varierade modeller, från deras lilla Firefly till SUV:ar och stora Peterbiltlastbilar. Nu har de fått en sjätte fordon i sin flotta i form av en självkörande Jaguar I-Pace, som är Jaguars första helt och hållet eldrivna bil.

Waymos VD John Krafcik avslöjade även under samma pressevent att de redan under 2018 kommer börja rulla ut världens första tjänst för förarlösa bilar med start i Phoenix, Arizona. Vem som helst ska då kunna låna en av Waymos självkörande bilar och åka var de vill, inom ett begränsat område.

Det nya långsiktiga samarbetet mellan Waymo och Jaguar innebär att 20.000 självkörande Jaguarbilar kommer byggas under de första två produktionsåren. De 20.000 Jaguarbilarna ska enligt Krafcik kunna utföra en miljon resor dagligen som en del av Waymos självkörande fordonsflotta.


MIT CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) har utvecklat robotfisken SoFi som kan simma omkring i havet och filma utan att störa de riktiga fiskarna. Fisken fjärrstyrs via ultraljud med en SNES-liknande handkontroll. Under tester i Rainbow Reef i Fiji simmade SoFi på 15 meters djup i över 40 minuter och fångade både högupplösta stillbilder och video där nere.

”Så vitt vi känner till är detta den första robotfisken som kan simma trådlöst i tre dimensioner under längre perioder”, säger Robert Katzschmann vid MIT CSAIL. Man hoppas nu kunna använda SoFi för att komma närmare inpå och filma hajar och andra undervattensvarelser utan att skrämma bort dem.


ColdFusion ha gjort en liten kompilation av de mest realistiska humanoida robotarna. En del två kommer också att släppas framöver.


I slutet av 2017 lanserade den japanska robottillverkaren Fanuc sina första SCARA-robotar. I videon nedan får vi se Fanuc SR-3iA sortera bokstäver med övermänsklig hastighet och precision där det tar mindre än en sekund för robotarmen att svepa 180 grader mellan två brickor.


At last they meet – Spot och Cassie.


Festo är kända för sina olika robotskapelser som hämtar inspiration från djurvärlden. Nu har man visat upp två nya sådana i form av en flyghund kallad BionicFlyingFox samt robotspindeln BionicWheelBot som även kan rulla fram, inspirerat av den mexikanska flic-flac-spindeln.


Tested har provflugit drönaren Skydio R1, som är den första riktiga helt autonoma konsumentdrönaren, och imponeras stort av tekniken i den.


Robotdalen har i samarbete med Skanska och ABB tagit fram en robotiserad lösning för att bygga armeringskorgar. Genom att automatisera denna process kan man bland annat göra enorma tidsbesparingar, berättar Ulf Håkansson, forsknings- och utvecklingschef på Skanska.


Avslutningsvis blir det lite ögongodis från GDC 2018 (Game Developers Conference) där årets stora grej var realtidsraytracing (strålföljning på svenska). Raytracing är en teknik för att rendera fotorealistisk datorgrafik som har funnits i många år men fram tills nu varit extremt tidskrävande på grund av de omfattande beräkningar som krävs. Därför har man hittills i datorspel och andra tidskritiska tillämpningar använt sig av olika ”fuskmetoder” för att kunna rendera realistisk grafik i realtid.

Nu kan man dock kombinera detta med strålföljning i realtid tack vare dagens kraftfulla grafikkort. Under GDC presenterades Nvidia RTX och DirectX Raytracing (DXR) samtidigt som flera imponerande grafikdemon visades upp.

Epic Games, som ligger bakom spelmotorn Unreal Engine, visade också upp två imponerande framsteg inom ansiktsanimation, även dessa i realtid via ansiktskameror och mocap-dräkter.

The Verge