Gardena Sileno City – spolsäker robotgräsklippare för små gräsmattor

Under förra året kunde vi se en trend där flera tillverkare av robotgräsklippare kompletterade sitt utbud med billiga modeller för de allra minsta gräsmattorna. I år är det Gardenas tur att göra detta med nya Sileno City.

Förra året lanserade Gardena sitt Smart system i Sverige, vilket är ett slags smarta hemmet-system för trädgårdsprylar, inklusive robotgräsklippare. Inför 2018 års säsong utökar man sitt utbud med robotgräsklippare för de lite mindre gräsmattorna som även dessa går att göra ”smarta” för en extraslant. Det handlar om nya Gardena Sileno City som kommer i ett antal modeller.

Sileno City kommer i två modeller med en klippkapacitet på maximalt 250 m² eller 500 m² och lämpar sig därför för den som har en mindre gräsmatta. Tidigare minstingmodellen från Gardena var R40Li som klarar gräsmattor på upp till 400 m² men som nu börjar bli till åren kommen med sina sex år på nacken. Den billigaste modellen i nya Sileno City-serien klarar av att klippa gräsmattor på upp till 250 m² och går i dagsläget att köpa för 6.500 kronor, medan modellen avsedd för 500 m² kostar 8.500 kronor.

Robotklipparen klarar av lutningar på upp till 25% och ska även klara smala passager, enligt Gardena. Den har en LCD-display där man kan schemalägga klippningen och göra diverse inställningar. En bra sak är att man kan spola av dess underrede med trädgårdsslangen för att få bort gräsrester som fastnat, vilket inte alla robotgräsklippare tål. Efter en titt i bruksanvisningen kan man mycket riktigt konstatera att Sileno City är IPX5-klassad, vilket innebär att den är spolsäker.

Vill man kunna styra sin Gardena Sileno City via en app i mobilen måste man dock köpa ett Smart Sileno City Set som kostar runt 10.000 kronor. Då får man utöver 500 m²-modellen av Sileno City även med en Smart Gateway som kopplas upp mot ens hemmanätverk och därefter fungerar som en trådlös länk till robotgräsklipparen, samt eventuella övriga uppkopplade Gardena-prylar man har i sin trädgård.

Specifikationer för Gardena Sileno City (500 m²)

Klippyta: 500 m² (±20%)
Max lutning: 25%
Laddningstid: 60 min
Klipptid per laddning: 65 min
Klipphöjd: 20-50 mm
Klippbredd: 16 cm

Wifi: Ja, via Smart Sileno City Set
PIN-kod: Ja
Lyftsensor: Ja
Lutningssensor: Ja
Max ljudnivå: 58 dB(A)
Vikt: 7,2 kg

Källa: Gardena

Gardena

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.