En AI som komponerar klassisk musik, självkörande långtradare och AI som ett verktyg i kampen mot cancer. Det är vad vi får se i de tre första delarna av Nvidias kortdokumentärserie ”I am AI”.
Från Nvidia kommer dokumentärserien ”I am AI” som handlar om olika framsteg inom AI-forskningen, som inte sällan använder sig av Nvidias egen hård- och mjukvara då det är ett område de satsat hårt på de senaste åren. Det första avsnittet handlar om AIVA (Artificial Intelligence Virtual Artist) – en AI från Aiva Technologies som kan komponera musik med hjälp av deep learning-algoritmer.
Aiva, som har nischat sig på klassisk musik, har lärts upp via en mängd MIDI-filer från till exempel Mozart, Bach och Beethoven och kan imitera kända kompositörers stil. Det finns även ett inbyggt plagiatskydd som kontrollerar så inte delar av låten som skapats bara är stycken plockade från andras musikaliska verk. Aiva är den första icke-mänskliga kompositören som har erhållit officiell kompositörsstatus. Nedan kan ni lyssna på en av Aivas kompositioner och ännu fler låtar kan höras här. För tydlighetens skull bör kanske påpekas att Aiva ”bara” komponerar låten medan framförandet fortfarande görs av en mänsklig orkester.
Aiva Technologies har dock planer på att utveckla Aiva ytterligare och tar upp tre nya egenskaper som de har för avsikt att implementera. Den första är att Aiva på egen hand ska kunna avgöra om en låt den skapat är bra eller inte, en bedömning som idag måste göras av mänskliga öron. Den andra är att Aiva själv ska kunna komponera en full orkester, vilket tydligen inte görs automatiskt i dagsläget. Slutligen ska Aiva även på egen hand kunna läsa igenom ett manus för en film eller ett datorspel och utifrån detta tolka handling och känslor för att ta fram en passande musikstil.
Del två i Nvidias serie ”I am AI” handlar om autonoma fordon, närmare bestämt självkörande långtradare. Vi får höra hur den amerikanska lastbilstillverkaren PACCAR har utrustat sina fordon med LiDAR, radar och kameror för att göra dem självkörande. Själva hjärnan i de autonoma lastbilarna är Nividas Drive PX 2, som även Volvo använder sig av för sina självkörande bilar.
Uppdatering 16 januari: Nu har del tre i dokumentärserien släppts och den handlar om artificiell intelligens som ett vapen i kriget mot cancer. Närmare bestämt om företaget 12 Sigma Technologies som använder sig av deep learning och AI för att i ett tidigare skede och mer effektivt upptäcka och identifiera de små nodulära förändringar som karaktäriserar lungcancer.
Uppdatering 30 januari: Del fyra i serien har nu släppts och den tar upp ett lite mer lättsamt ämne. Det handlar om appen ModiFace som med hjälp av AR (förstärkt verklighet) och AI gör att man i realtid kan prova olika hårfärger, sminkprodukter, ögonfärger med mera.
Uppdatering 13 mars: Det har dragit ut lite på tiden men nu har Nvidia till slut släppt del fem i serien. Denna gång handlar det om Roborace som utvecklar en plattform för självkörande Formel-E-bilar.
Del sex handlar om hur datorseende och AI används för att, utifrån fotografier, kunna hålla koll på zebrors utbredning. Zebrornas ränder fungerar här som en slags streckkoder för att kunna identifiera varje enskild individ.
Del 7 handlar om Iceberg Sports Analytics som använder sig av AI för att analysera ishockeymatcher och ge coacherna värdefulla insikter som kan få deras lag att prestera ännu bättre.
Uppdatering 10 september: Del 8 i serien har nu släppts. Den handlar om den autonoma drönaren Skydio R1 som använder sig av Nvidia Jetson TX1.
Uppdatering 14 oktober: I del nio får vi besöka Agrobot som tagit fram en jordgubbsplockarrobot. Här spelar deep learning (CNN) en helt avgörande roll när det gäller att se vilka jordgubbar som är tillräckligt mogna för att plockas och även urskilja varje enskilt bär.