12 julklappstips för alla som gillar robotar

Nu är det mindre än en månad kvar till julafton och Robotnyheter har även i år sammanställt en liten julklappsguide med prylar som kan tänkas roa den robotintresserade. Klicka på länkarna för att få mer information om varje pryl.

Vi börjar direkt med den billigaste roboten som heter Pokibot. Det är en liten leksaksrobot från Silverlit som drivs på ett AAA-batteri och bara kostar runt hundralappen. Den har bland annat en mikrofon så man kan spela in röstmeddelanden som den sedan spelar upp med ”robotröst”. Den reagerar också på handklappningar och kan då åka omkring eller dansa, beroende på antalet handklappningar. Den kan även styras via en mobilapp och har man flera robotar kan de kommunicera med varandra och dansa synkroniserat.


Lego Boost

Foto: Lego

I början av året lanserades Lego Boost som enklast kan beskrivas som ett lite enklare och lekfullare Lego Mindstorms där barn kan bygga och programmera sina egna legorobotar. Det första Boostpaketet som Lego har släppt innehåller bygginstruktioner för fem olika modeller – Vernie the Robot, Frankie the Cat, Guitar 4000, Multi-Tool Rover 4 (M.T.R.4) och Autobuilder. De olika modellerna skiljer sig mycket åt och ska enligt Lego vara designade för att ge barnen grundläggande kunskaper i byggande och kodande så de kan få utlopp för sin kreativitet.


Cozmo

Den lilla charmiga leksaksroboten Cozmo Sverigelanserades i september. Under skalet har den en för leksaksrobotar ovanligt avancerad artificiell intelligens (AI) som gör att den lite lever sitt eget liv och kan åka omkring på upptäcktsfärd och undersöka saker. Dess utrycksfulla ansikte har animerats av en av animatörerna från filmen Wall-E och den kan även känna igen ansikten och följa dig med blicken. Cozmo har en lyftarm som den kan lyfta sina medföljande kuber med och även stapla dem på varandra. Kuberna använder den även i små spel och för att orientera sig.

Cozmo kan bland annat lära sig känna igen ansikten och hälsa på personer med deras namn när den ser ett bekant ansikte. Nedan kan en videorecension av Cozmo ses. Sedan den gjordes har Cozmo uppdaterats och fått ännu fler funktioner. I somras släpptes också Code Lab som gör att barn kan programmera roboten via ett enkelt dra-och-släpp-gränssnitt. Tidigare har det krävts att man programmerat Cozmo i Python.


Sphero Mini

Sphero har i år släppt en miniversion av sin mobilstyrda robotboll, kallad Sphero Mini. Den är i storlek med en golfboll och kan, utöver att styras manuellt med mobilen eller surfplattan, även programmeras om man laddar ner Sphero Edu-appen. Det är inte bara storleken som har krympt utan även priset som endast är hälften så högt mot vad den normalstora varianten av Sphero kostar, vilket innebär att Sphero Mini kostar strax över 500 kronor.


Sphero Star Wars

Sphero har även släppt tre nya Star Wars-robotar i år med anledning av den nya Star Wars-filmen The Last Jedi som har premiär den 13 december. Utöver den tidigare leksaksroboten BB-8 som Sphero släppte 2015 har de släppt en liknande sfärisk robot kallad BB-9E samt R2-D2 och dess ”onda tvilling” R2-Q5. Dessa robotar styrs via mobilen och kan programmeras även de via Sphero Edu-appen.


Ubtech First Order Stormtrooper

Sphero är dock inte de enda som har gjort robotleksaker på Star Wars-temat. Kinesiska Ubtech Robotics har släppt en stor First Order Stormtrooper-robot med tillhörande app. Roboten är 28 centimeter hög och har bland annat ansiktsigenkänning (upp till tre olika ansikten) samt kan styras med röstkommandon. Man kan även få roboten att patrullera ett visst område och reagera när inkräktare kommer i närheten. Roboten har också ett AR-läge (förstärkt verklighet) i första och tredjepersonsvy som man kommer åt via appen. Prislappen är dock rätt saftig och ligger på över 3.000 kronor i Sverige.


Parrot Mambo FPV

Drönaren var en av toppkandidaterna till årets julklapp, enligt Unibet, men nu blev det som bekant elcykeln. Sedan den 1 augusti 2017 är det också tillåtet igen att filma med drönare då dessa inte längre faller under kameraövervakningslagen, vilket sannolikt har ökat köpintresset. Det har kommit flera nya modeller under 2017 och en av dem är Parrot Mambo FPV som kostar runt 1.500 kronor. Det är en drönare som riktar sig till de som tycker det är roligt med drönarracing snarare än att ta flygfoton.

Parrot Mambo finns i flera olika modeller och FPV-modellen kommer med ett par FPV-glasögon, eller HMD (Head-Mounted Display), som gör att man kan flyga drönaren ur förstapersonsvy (FPV) via dess kamera. Det gör att det nästan känns som att man sitter inuti drönaren när man flyger.


DJI Spark

Är man mer intresserad av att filma och fotografera med en drönare så kan DJI Spark vara en bra ingångsmodell. Det är en avancerad men ändå lättanvänd drönare som är så kompakt att den kan starta och landa i handflatan. Den kan dessutom styras med handgester om den är inom en viss räckvidd, vilket gör att man kan positionera den i luften och även be den ta en selfie enbart via handrörelser.

DJI Spark påminner en hel del om DJI Mavic Pro, men är flera tusenlappar billigare och kostar i dagsläget runt 5.000 kronor. Den kan spåra och följa efter specifika objekt, som till exempel en cyklist, både framifrån, bakifrån och i profil. Den har även sensorer för att undvika att kollidera med träd, byggnader och andra objekt när den flyger.


Star Wars Droid Inventor Kit

Star Wars Droid Inventor Kit är en robotbyggsats från LittleBits där man får bygga en transparent kopia av R2-D2 som man sedan kan styra med den tillhörande mobilappen. Förutom att spela upp olika R2-D2-ljud kan roboten styras med ”force drive” och undvika att kollidera med hinder. Man kan även modifiera modellen om man vill att ens robot ska ha ett annat utseende samt ge den utökad funktionalitet genom att köpa till extradelar. Priset för Star Wars Droid Inventor Kit ligger på 1.200 kronor.


Mio The Robot

En enklare och billigare (300-400 kronor) robotbyggsats är Mio The Robot som rekommenderas från åtta år. Mio har två hjul som göra att den kan åka omkring och även en arm med en magnet på som den kan ”dammsuga” upp metallföremål med. Via knappar på robotens rygg kan man programmera in hur den ska åka. En uppackning, montering och demonstration av Mio kan ses i videon nedan.


Xtreme Bots Smart Bot

En leksaksrobot som man inte behöver bygga ihop själv är Xtreme Bots Smart Bot. Det är en drygt 25 centimeter hög humanoid robot som styrs via en IR-handkontroll eller med handrörelser framför den. Ansiktet består av flera små lysdioder som animeras och kan visa 20 olika ansiktsuttryck. Roboten kan även programmeras i 50 steg och laddning av batteriet sker via USB. Denna leksaksrobot går i skrivande stund att köpa för 299 kronor.


Xtreme Bots Trooper Bot

Trooper Bot är en annan variant från samma tillverkare som påminner mycket om Smart Bot men som dessutom kan skjuta fem ”missiler” från sin ena arm. Via ett knapptryck på den trådlösa handkontrollen skjuter man iväg en projektil och man kan även styra armarna från den för att få rätt vinkel innan man avfyrar. Utöver detta kan den precis som Smart Bot blinka och spela upp olika robotljud samt programmeras i upp till 50 steg. Trooper Bot kostar i dagsläget strax under 500 kronor.

Missa inte heller föregående års julklappstips på Robotnyheter då många av dessa prylar fortfarande säljs och ofta har sjunkit i pris under året som gått.