Veckans videor: Nvidia Drive PX Pegasus, AlphaGo Zero, Nasas AI-racingdrönare och Lola

Foto: Nvidia

Under Googles Pixel-event förra månaden visades bland annat de nya trådlösa hörlurarna Pixel Buds upp. Dessa kan i realtid översätta mellan 40 olika språk, via Google Translate, och på scenen demonstrerades detta genom att de översatte mellan svenska och engelska. Haken är dock att det krävs att man har en Pixel 2-smartphone från Google för att det ska fungera. Det finns dock andra företag som utvecklar liknande tekniska lösningar för realtidsöversättning och Engadget har tagit sig en titt på dessa konkurrenter i sin serie Future IRL.


Efter framgångarna med Amazons smarthögtalare Echo har nu allt fler företag gett sig in på denna marknad. Både Google, Apple och Sonos har numera sina egna och nu finns även den första smarthögtalaren som använder sig av Microsofts AI-baserade assistent Cortana ute på marknaden. Det är Harman Kardon som har släppt smarthögtalaren Invoke. I videon nedan kan ni se en recension av den från Engadget.


För ett drygt år sedan besegrade DeepMinds AI AlphaGo världens bästa Go-spelare. AlphaGo Zero är en vidareutveckling av denna AI som har lärt sig spela Go helt på egen hand, till skillnad mot AlphaGo som först har behövt träna på data från tusentals mänskliga matcher. AlphaGo Zero lär sig istället genom att spela enbart mot sig själv och börjar med helt slumpmässiga matcher. Det enda den har matas med är spelreglerna för Go.

Trots detta tog det endast tre dagar för AlphaGo Zero att besegra AlphaGo Lee, det vill säga den version av AlphaGo som besegrade Lee Sedol i den uppmärksammade matchen 2016. Efter 21 dagar hade den nått nivån AlphaGo Master, en version av AlphaGo som besegrat 60 professionella toppspelare på nätet och även världsmästaren Ke Jie 2017. Efter 40 dagar var AlphaGo Zero så skicklig att den slog alla tidigare versioner av AlphaGo. Detta helt baserat på matcher mot sig själv, utan mänsklig inblandning eller data från mänskliga Go-matcher.

AlphaGo Zero


Under GPU Technology Conference (GTC) förra månaden visade Nvidia upp sin nya Drive PX Pegasus som är världens första AI-dator som designats för att kunna driva helt autonoma robottaxibilar, det vill säga med nivå 5-autonomi. Man har redan ett samarbete med Deutsche Post och DHL för att ta fram helt autonoma postbilar för leveranser den sista kilometern. Drive PX Pegasus är enligt Nvidia lika kraftfull som 100 servrar trots att den inte är större än registreringsskylten på en bil.

Nvidia


OpenAI, kända bland annat för sin AI-baserade Dota2-bot, har utvecklat AI-agenter som via virtuella 3D-karaktärer har lärt sig fysiska egenskaper som att tackla, sparka, fånga, ducka, fintas med mera. Förhoppningsvis kan det leda till smartare AI i framtida datorspel, t.ex. sportspel, ett område där det finns stor potential för förbättring idag.

OpenAI Self-Play


Forskarna vid ETH Zürich har nu lärt sin fyrbenta robot ANYmal att åka hiss på egen hand. Syftet med forskningen är att få robotar som denna att kunna utföra objektmanipulation med ett av sina ben. I detta fall får vi se hur ANYmal trycker på hissknappen, som lokaliseras med hjälp av en QR-kod, med ett av sina ben. Videon är uppsnabbad fyra gånger så för att se det hela i verklig hastighet kan ni ställa in YouTubes videospelare på 0,25 gånger hastigheten.


Lola är en bipedal robot som utöver att kunna gå på två ben utan att ramla kan ta sig förbi olika typer av hinder autonomt och på ett naturligt sätt. Roboten har utvecklas under fyra års tid vid Technical University of Munich (TUM) och som synes i videon nedan kan Lola ta hjälp även av armarna för att hålla balansen, likt vi människor gör.


Det dyker ständigt upp nyheter på AI-forskningsfronten och YouTube-kanalen Two minute papers har tagit upp några av dessa. Den första videon visar hur Disney Research nu med hjälp av AI kan rendera fotorealistiska volymetriska moln på sekunder eller minuter istället för som tidigare flera timmar och inte sällan över ett dygn. Detta är något vi förmodligen kommer få se användas i framtida Disneyfilmer.

Disneys egen video kan ses här:

Den andra videon visar hur Nvidia med hjälp av AI kan ta bland annat en dashcam-video från en bil filmad i dagsljus och få den att förvandlas till mörkerkörning, eller få en vinterväg att bli en sommarväg, på ett sätt som ser i princip fotorealistiskt ut.


I måndags fick TV4-programmet Malou Efter tio besök av roboten Dr Pepper och Hammad Al-Saaid, VD för Riddarens vårdcentral i Kista där roboten arbetar. Via ett Bluetooth-tillbehör som sätts runt armen kan roboten bland annat mäta blodtrycket, vilket demonstrerades i programmet. Den kan även mäta blodsockervärde, saturation med mera. Därefter följde en diskussion om för- och nackdelar med robotar och artificiell intelligens inom vården.


NASA JPL har utvecklat en autonom racingdrönare som kan flyga snabbt genom en hinderbana med hjälp av sin kamera och artificiell intelligens. För skojs skull lät Nasa även sin självflygande drönare tävla mot Ken Loo, en av världens bästa racingdrönarpiloter. Ken Loo fick en genomsnittlig varvtid på 11,1 sekunder på den bana som Nasa använde sig av medan AI-drönaren hamnade på 13,9 sekunder, så än så länge är människor bättre på drönarracing.


Avslutningsvis lite robotdans där Huang Yi dansar duett med en KUKA-robot.