Fanuc lanserar sin första 7-axliga robot

Fanuc R-1000iA/120F-7B punktsvetsar en bildel. Foto: Fanuc / YouTube

Fanuc har nyligen visat upp sin första 7-axliga industrirobot som tack vare den extra axeln kommer åt i trånga utrymmen. Om ett par veckor kommer dessutom företaget presentera en större produktnyhet.

Den japanska robottillverkaren Fanuc med sina karaktäristiskt gula robotar utannonserade igår sin första 7-axliga industrirobot, kallad R-1000iA/120F-7B. Den extra axeln, som sitter på J2-armen, gör att roboten kan vika in sig mot sig själv, vilket gör att den kommer åt i trånga utrymmen. I videon nedan demonstreras hur den nya roboten kan användas vid punktsvetsning av bildelar.

Fanuc R-1000iA/120F-7B har en nyttolast på 120 kilo och en maximal räckvidd på 223 centimeter. Utöver punktsvetsning lämpar sig roboten för maskinbetjäning, kompakt palletering och andra arbetsuppgifter med utrymmesbegränsningar.

Den 29 november väntas Fanuc dessutom gå ut med ett stort produkttillkännagivande, vilket de har teasat om i bland annat flera av sina videoklipp med slogans som ”Den nya standarden för hastighet, precision och produktivitet”. Gissningsvis handlar det om väldigt snabba och precisa robotar av SCARA- eller deltatyp.

SE ÄVEN: Supersnabba FANUC-robotar plockar batterier

För den som vill veta mer om Fanuc publicerade Bloomberg Businessweek en längre artikel om företaget förra månaden. Visste du till exempel att det är Fanucs CNC-maskin Robodrill som skapar metallhöljena till Apples iPhone-modeller?