Veckans videor: Svensk drönare får trådlös laddning och Watson tar över AutoDesks kundtjänst

Hos Shentong Express Tracking (STO) i Yiwu, en av Kinas största automatiserade sorteringsanläggningar för expressleveranser där alla paket levereras inom 3,5 timmar, används numera en hel svärm av små gula robotar som sorterar paketen. Enligt den kinesiska nyhetsuppläsaren i klippet nedan krävdes det tidigare minst 100 erfarna arbetare för att utföra samma arbete som robotarna nu har tagit över.

Robotarna opererar på en yta av 2.000 m², vilket möjliggör 300 miljarder olika kombinationer av rutter. Därför behövs en mjukvara som upprättar ett eget trafiksystem för robotarna och ser till att de kör de mest optimala rutterna samtidigt som de inte kolliderar med varandra. Robotarna påminner en del om de orange robotarna från Kiva Systems, men har ett flak på ovansidan som de använder för att tippa ner paketen som har lastats på dem.

I klippet nedan, som har bättre upplösning, ser vi hur robotarna hos STO Express använder sig av QR-koder i golvet för att kunna lokalisera sig. Mänskliga arbetare behövs dock fortfarande i anläggningen för att bland annat lasta paketen på robotarnas flak. Robotarna har en kapacitet att sortera 200.000 paket om dagen.


Den svenska nanodrönaren CrazyFlie 2.0 har nu fått en Qi-modul som kan monteras på undersidan för att ge drönaren trådlös laddning. Detta öppnar upp för nya tillämpningar då drönaren kan ladda sig på egen hand genom att autonomt landa på laddningsplattan. Qi är samma typ av gränssnitt för trådlös laddning som många Androidmobiler idag använder och numera även de senaste iPhone-modellerna (iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X).


Självkörande bilar är på allas läppar idag. Här visar TORC Robotics upp när deras autonoma bil testas i bland annat dimma, mörker och på ojämnt vägunderlag.


Snapbot heter en ny robot från Disney Research som har tre olika sorters ben som snabbt kan snäppas på och tas av med hjälp av magnetfästen. Som mest kan den ha sex ben samtidigt och genom att kombinera de olika bentyperna kan Snapbot konfigureras på 700 olika sätt. Det fiffiga är att roboten automatiskt anpassar sin gångstil utefter hur många ben den för tillfället har. Rycker man bort två av de sex benen kan roboten fortfarande gå, men plockar man ytterligare ben så den bara har två ben kvar hasar den sig istället fram.


Adam: The Mirror är en kortfilm från Neill Blomkamp, författare och regissör till filmer som District 9, Elysium och Chappie. Vad som utmärker denna film är den är skapad helt och hållet i spelmotorn Unity. The Mirror är en uppföljare till en tidigare Adam-film (se videon nedan) som släpptes under Game Developers Conference (GDC) 2016 av Unitys svenska demoteam. Även den filmen är realtidsrenderad i Unity.

Mer om arbetet bakom filmen kan läsas här.


Det amerikanska mjukvaruföretaget AutoDesk, som bland annat utvecklar CAD-programmet AutoCAD, har börjat använda IBM:s Watson för att ta hand om kundtjänstärenden. AutoDesk har med Watson Conversation-tjänsten skapat den virtuella agenten AVA som dygnet runt, året runt kan svara på kundtjänstfrågor i realtid. Detta har lett till att svarstiderna för AutoDesks kunder har snabbats upp med 99 procent.

Implementeringen av Watson har även reducerat kostnaderna för kundtjänsten från 15-200 dollar/ärende till endast en dollar. Förfrågningar som tidigare tog 38 timmar för mänskliga kundtjänstmedarbetare att besvara tar nu max fem minuter, skriver IBM.


Under CEATEC 2017, som är den japanska motsvarigheten till CES-mässan, visade företaget Yukai Engineering upp något som kan liknas vid en korsning av en kudde och en katt. Qoobo, som robotkudden heter, är klädd i en kattliknande päls och har en svans som den kan vifta på när man klappar den. Den börjar även vifta på svansen av sig själv om den legat orörd ett tag. Qoobo kommer lanseras via en crowdfundingtjänst senare i år med ett pris på runt 100 dollar, skriver Engadget. Den kommer komma i två olika färger – grå och brun – samt ha ett batteri som laddas via USB och räcker i åtta timmar.

Fler bilder på Qoobo finns hos Engadget.


Primer heter en liten kubformad robot som forskare vid MIT CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) har tagit fram. Den kan byta skepnad genom att klä sig i olika exoskelett beroende på vilka egenskaper den behöver. Exoskeletten fungerar likt origami då roboten först åker upp på ett platt metallark som efter upphettning ändrar form och sluter sig runt roboten. På detta sätt kan en och samma robot förvandla sig till bland annat en liten båt, en glidflygare eller en rullande robot. När Primer vill göra sig av med exoskelettet sänker den ner sig i vatten, varvid exoskelettet börjar veckla ut sig.


Plockrobotar är en växande marknad och under ProMat 2017 visades robotplocklösningen RightPick upp. Den baseras på en robotarm från Universal Robots försett med ett gripdon från RightHand Robotics. För att lyckas plocka och placera produkter som ligger huller om buller i en låda används en trefingrad robothand kombinerad med en sugkopp som plockar upp, skannar och därefter placerar produkterna på ett löpande band.

Tidigare i år presenterade RightHand sin nya ReFlex-robothand med fingerkänsel (TakkTile). Den har även en mängd utbytbara fingrar för att kunna plocka saker ur trånga utrymmen eller kreditkortstunna objekt som ligger på plana horisontella ytor, utan behov av sugkopp.

Senast ut är ReFlex 1 som är den billigaste robothanden i ReFlex-serien och kostar 3.000 dollar.


Sawyer från Rethink Robotics kan också plocka. Här använder den ett flexibelt gripdon av skumplast som möjliggör plock av objekt med varierande form och egenskaper.