Veckans videor: HEXA, Parrot Mambo FPV och strumpsniffande robothundvalp

En fördel vi människor har gentemot robotar är att vår hud läker sig automatiskt om vi skär oss i till exempel fingret, även om det tar några dagar. Nu har dock forskare vid Vrije Universiteit Brussel (VUB) i Belgien utvecklat en mjuk, geléaktig robothand med artificiella muskler som kan läka sig själv efter skärskador. När robothanden utsätts för värme, runt 80 grader Celsius, omorganiserar sig polymersträngarna vilket läker det artificiella ”köttet”.

New Scientist


LiDAR är en roterande laseravståndsmätare som återfinns hos i princip alla självkörande bilar och även vissa robotdammsugare (Neatos modeller till exempel). Men hur fungerar en LiDAR? Det förklarar SparkFun Electronics i denna knappt sju minuter långa video.


I den senaste videon från Two Minute Papers får vi se hur artificiell intelligens kan användas för att förbättra fysiksimuleringen för rökpartiklar.


Dessa små autonoma robotar agerar i en svärm och bildar ett så kallat Mergeable Nervous System (MNS). De kontrolleras ej externt utan har all datorkraft ombord och kan bland annat formera sig på olika vis och haka fast sig i varandra för att lösa uppgifter. Systemet kan även reparera sig självt om någon robot skulle gå sönder. Den trasiga roboten tas då ur bruk och de övriga robotarna omgrupperar sig.


HEXA heter en liten sexbent robot (hexapod) som nyligen avslutade en framgångsrik Kickstarterkampanj. Den är programmerbar och kör MIND som är ett egenutvecklat, Linuxbaserat operativsystem med integrerat SDK. HEXA har flera ”ögon” framtill som består av en 720p-kamera och sensorer för att mäta avståndet till föremål framför sig. Den kopplar upp sig via wifi och kan därmed styras, på upp till 70 meters avstånd, från bland annat en smartphone. Det går även att styra HEXA i ett ”Direct link”-läge som är användbart utomhus där wifi saknas. Roboten kan byggas ut med fler sensorer som till exempel GPS och 360-graderskamera.


Ett japanskt startupföretag har utvecklat den lilla roboten Hana-chan som ser ut som en hundvalp. Den har en luktsensor i nosen och kan sniffa på till exempel folks strumpor. Ifall de luktar illa så skäller hunden och luktar de riktigt illa så ramlar hunden omkull av stanken. Den kan även spreja luftfräschare för att dölja den dåliga lukten. Priset för denna oumbärliga robot, som kommer gå att köpa i Japan i början av 2018, väntas hamna på över 100.000 yen, motsvarande runt 7.200 kronor.

Japan Times


Parrot har släppt ännu en ny drönare, eller snarare en uppgraderad version av sin tidigare drönare Mambo som ingår i deras Minidrones-utbud. Den heter Mambo FPV och riktar sig till de som gillar drönarracing. Via den nya FPV-kameran på drönaren kan man via Parrot Cockpitglasses 2, som är en HMD (Head-Mounted Display), följa drönaren ur förstapersonsvy (FPV) i realtid medan man flyger omkring. Den nya drönaren verkar i skrivande stund inte säljas i Sverige men har ett pris på 160 brittiska pund, motsvarande drygt 1.700 kronor, om man köper den direkt från Parrots webbsida. Då ingår drönare, handkontroll och HMD.


En annan och ännu mindre drönare är CrazyFlie från svenska BitCraze som ursprungligen lanserades 2013 och sedan hösten 2014 finns i en version 2.0. BitCraze har dessutom nyligen utvecklat ett ”Buzzer deck” till den lilla nanodrönaren. Det är en liten modul som trycks fast på ovan- eller undersidan av drönaren och ger den möjlighet till att kunna pipa och spela små trudelutter via en piezohögtalare, vilket kan vara användbart vid felsökning eller för att larma om låg batterinivå och liknande.