Efter framgångarna med den kreditkortsstora datorn Raspberry Pi har det kommit många kloner. En av dessa är LattePanda som uppges vara den kraftfullaste datorn sett till sin storlek.
LattePanda lades upp av DFRobot på Kickstarter redan i december 2015, men det är först nu den har börjat säljas. Vid första anblick påminner den lilla enkortsdatorn om Raspberry Pi men kan till skillnad från denna köra en helt vanlig version av Windows 10, vilket öppnar upp för en rad nya möjligheter. Processorn som driver LattePanda är en Intel Atom x5-Z8300 Quad Core på 1,8GHz och till detta kommer 2 GB RAM (DDR3L) och 32 GB lagringsminne (EMMC). Det inbyggda lagringsminnet går dessutom att utöka ytterligare via ett microSD-kort. Den superkompakta datorn mäter 88 x 70 millimeter och väger endast 55 gram.
En fullversion av Windows 10 kommer förinstallerad på datorn tillsammans med mjukvara som Visual Studio, NodeJS, Java med mera. Vad gäller expansionsmöjligheter så finns en USB 3.0-port, 2 x USB 2.0, WiFi, Bluetooth 4.0, HDMI, MIPI-DSI och 100 Mbps Ethernet. Det finns även ett flertal GPIO-anslutningar och en integrerad Arduino-stödprocessor (ATmega32u4).
LattePanda säljs i två varianter – en modell med 2 GB RAM + 32 GB integrerat lagringsminne och en med 4 GB RAM + 64 GB lagring. Den förstnämnda kostar 89 dollar, men då krävs att man har en egen Windows 10-licens, annars får man köpa en lite dyrare variant för 119 dollar. Modellen med 4 GB RAM/64 GB går på 149 dollar. I Sverige säljs LattePanda i dagsläget av åtminstone en återförsäljare och där ligger priset för 2 GB-modellen på 1.295 kronor inklusive en Windows 10-licens.
Till skillnad från Raspberry Pi 3 är LattePanda såpass kraftfull att den kan användas som en vanlig Windows-dator för att till exempel surfa eller spela film i FullHD (och även 4K), men så kostar ”hallondatorn” heller inte ens 400 kronor. LattePanda är dock främst tänkt som en utvecklardator och inte primärt som en billig skrivbordsdator. Till exempel kan man använda sig av den för att bygga autonoma robotar eller drönare. I sin promotionvideo visar DFRobot bland annat hur de har kopplat en LiDAR till en quadkopter-drönare baserad på LattePanda för att ge den SLAM-funktionalitet.
Det går även att koppla in en Kinect till den för att till exempel bygga en robot med djupseende. Eftersom datorn är så liten kan den byggas in i det mesta. Att den dessutom har stöd för hela Windows 10-ekosystemet gör att det finns ett stort utbud av drivrutiner och annan mjukvara som kan köras på den. Totalt stöddes LattePanda av över 4.000 personer på Kickstarter och drog in över 440.000 brittiska pund, motsvarande drygt 4,6 miljoner kronor.