För tre år sedan lanserade lågprisvaruhuset Jula en billig robotgräsklippare under det egna varumärket Meec Tools. I år har den ersatts av två nya modeller.
Julas första egna robotgräsklippare av märket Meec Tools, som började säljas 2014, var en av de fyra robotgräsklippare som Elsäkerhetsverket valde ut för testning och därefter utfärdade säljförbud på under 2016. Även de övriga tre testade modellerna – Worx Landroid WG790E, Gardena R50Li och Husqvarna Automower 310 fick försäljningsförbud. Detta förbud upphävdes dock senare samma år efter överklagan och i väntan på ett nytt beslut, som fortfarande inte har kommit, får modellerna fortsätta säljas som vanligt. Nu säljer förvisso inte Jula denna modell längre utan har för 2017 års säsong ersatt den med två nya modeller.
Julas nya robotgräsklippare är svarta/mörkgrå och därför lätta att skilja från den tidigare modellen. De verkar likt denna även bygga på robotgräsklipparen G-Force i grunden.
Meec Robotgräsklippare 1.500 m²
Den dyraste och mest avancerade robotgräsklipparen av de båda är avsedd för gräsmattor på upp till 1.500 m². Jämför man höljet på denna med modellen G-Force SW2500 Pro så ser man att de är väldigt lika formmässigt och att det mest är färg och dekaler som skiljer.
Robotgräsklipparen har pekskärm, möjlighet att schemalägga klipptider fritt (vilket inte den billigare modellen har), stöd för upp till fyra klippzoner, stöldskydd med PIN-kod och lyft-/krocksensorer. Den har stöd för tio olika språk, inklusive svenska, i displayen. Bruksanvisning på svenska finns även att ladda ner från Julas webbsida för den som vill kolla upp installationskrav med mera innan ett eventuellt köp. Via displayen kan man även se robotens klipphistorik, laddningshistorik och även felmeddelandehistorik.
Några av ikonerna på pekskärmen hos Meec 1500-modellen. Foto: Skärmdump från bruksanvisningen
Prislappen för denna Meec-robotgräsklippare ligger i dagsläget på 7.999 kronor. Utöver själva robotgräsklipparen och laddstationen ingår även 200 meter begränsningskabel, 250 begränsningsmärlor, 6 knivar och en pekskärmspenna.
Specifikationer för Meec Robotgräsklippare 1.500 m²Klippområde: 1.500 m² Max. lutning: 25% Källa: Jula |
Meec Robotgräsklippare 800 m²
Den billigare modellen, som även är fysiskt mindre, kostar ett par tusenlappar mindre och en av sakerna man sparat in på är möjligheten att fritt välja klipptider. Istället är man begränsad till åtta förvalda klipptidsinställningar, vilket ju i alla fall är bättre än att inte kunna schemalägga gräsklippningen alls. Noterbart är dock att denna modell klarar av markant högre lutningar (40% istället för 25%) än den dyrare modellen.
En annan sak som sparats in på är möjligheten till flera klippzoner. Stöldskydd, PIN-kod, lyft-/krocksensorer och pekskärm finns dock samt även en regnsensor, vilket den dyrare modellen saknar. Regnsensorn gör så att roboten återvänder till laddstationen när det börjar regna, men denna funktion går att stänga av om så önskas. På pekskärmen kan man bland annat se batteristatus och signalstyrka för begränsningsslingan. Som synes på bilden nedan har pekskärmarna helt olika gränssnitt hos de olika modellerna. Till skillnad från den dyrare modellen verkar det inte heller gå att få svenska som språk på pekskärmen hos denna då inget nämns om detta i bruksanvisningen.
Pekskärmen hos 800-modellen. Foto: Skärmdump från bruksanvisningen
I prislappen på 5.999 kronor ingår förutom robotgräsklippare och laddstation även 150 meter begränsningskabel, 200 begränsningsmärlor, 3 skarvkontakter för begränsningskabel, 6 knivar och pekskärmspenna. Svensk bruksanvisning finns även för denna modell som PDF att ladda ner på Julas webbsida.
Specifikationer för Meec Robotgräsklippare 800 m²Klippområde: 800 m² Max. lutning: 40% Källa: Jula |