Nya drönare från DJI: Phantom 4 Pro, Inspire 2 och vikbara Mavic Pro


DJI har nyligen lanserat två nya drönare. Det handlar om Inspire 2 och Phantom 4 Pro som båda använder sig av DJI:s egen skärm med bättre synlighet i solljus.

DJI Phantom 4 Pro är en ganska rejäl uppgradering av Phantom 4 och precis som sin föregångare kan Pro-varianten undvika hinder autonomt och har dessutom fått ännu fler sensorer för detta. Utöver de befintliga sensorerna som känner av hinder framåt och nedåt har ett par visionsensorer placerats även baktill. Drönaren har dessutom fått IR-sensorer på sidorna, vilket sammantaget gör att den kan känna av hinder i fem olika riktningar. Tappar drönaren signalen så återvänder den tillbaka hem samtidigt som den dynamiskt undviker hinder och följer den utstakade rutten tillbaka istället för att ta fågelvägen.

ActiveTrack, som gör att drönaren automatiskt kan följa rörliga objekt, har utökats med tre nya intelligenta flyglägen – Profile, Spotlight och Circle – där det förstnämnda följer ett objekt horisontellt från valfri sida. TapFly har också utökats med ”Reverse TapFly” som innebär att drönaren åker iväg från det objekt man väljer på skärmen, vilket är användbart för att ta selfies från luften.

DJI har numera även en egen skärm (endast Phantom 4 Pro+) på 5,5 tum med en ljusstyrka på 1.000 cd/cm². Enligt DJI är detta dubbelt så ljusstarkt som hos de flesta surfplattor och gör att man kan använda skärmen i direkt solljus. Videon strömmas i realtid i 720p30 via DJI:s Lightbridge-teknik. En smart finess är att Lightbridge automatiskt kan känna av störningar i radiovågorna och då växla från 2,4 GHz till 5,8 GHz medan man flyger med drönaren.

Det kanske viktigaste av allt är att Phantom 4 Pro har fått en bättre kamera med en CMOS-sensor på en tum, mekanisk slutare, högre dynamiskt omfång och möjlighet att filma i 4K i 60 fps i formaten H.264 och H.265 (100 Mbps) samt ta stillbilder i 20 megapixel. Batteriet är också kraftfullare och räcker nu för upp till 30 minuters flygtid. Phantom 4 Pro flyger också 10 mph (16 km/h) snabbare, och har därmed en maxhastighet på 20 m/s (drygt 70 km/h) samtidigt som den kan dra full nytta av sitt antikollisionssystem. Priset för DJI Phantom 4 Pro i Sverige ligger för närvarande på runt 17.000 kronor.

DJI Phantom 4 Pro


DJI Inspire 2

Den andra drönaren som DJI nyligen lanserat är Inspire 2 – uppföljaren till den transformerande drönaren Inspire 1 från 2014. Till skillnad från Phantom-serien är Inspire inriktad på professionellt bruk för Hollywoodfilmskapare och liknande, vilket även avspeglar sig i prislappen som i Sverige ligger på omkring 33.000 kronor i dagsläget.

Uppdatering 30 november: DJI har idag laddat upp en ny video på Inspire 2 med reviderade specifikationer vad gäller hastigheten. De gamla specifikationerna är de överstrukna i texten nedan.

Inspire 2 kan gå från 0-80 km/h på fyra fem sekunder och har en maxflyghastighet på 108 94 km/h. Dubbla batterier ger en flygtid på upp till 27 minuter med X4S-kameran. Drönaren kan filma i 4K i 60 fps men även i 5,2K i 30 fps i bland annat formaten CinemaDNG och Apple ProRes. Den kan även strömma video live i TV-standardformaten 1080i50 och 720p60.

Även Inspire 2 kan undvika hinder autonomt och har dessutom IR-sensorer på ovansidan som känner av hinder ovanför drönaren. Den kan även följa rörliga objekt såsom människor, bilar, båtar eller motorcyklar automatiskt via filmlägena ActiveTrack och Spotlight Pro och den har en dedikerad FPV-kamera för piloten som ej påverkas av hur fotografen styr huvudkameran. Precis som Phantom 4 Pro kan den även växla radiofrekvenser mellan 2,4 GHz och 5,8 GHz.

Norm från Tested har träffat Darren Liccardo från DJI som berättar om Phantom 4 Pro och Inspire 2. Drygt 8 minuter in kommer de in på datorseende och Liccardo hintar om att vi kommer få se mycket mer av den varan hos DJI:s framtida drönare. Mot slutet av utfrågningen frågar Norm om den robotteknik som DJI har i sina drönare även kan appliceras på andra typer av robotar framöver. Det verkar inte helt osannolikt då Liccardo nämner att tekniken bland annat kan användas i markgående robotar, ler hemlighetsfullt och säger att ”vi är ett robotikföretag i hjärtat”.

DJI Inspire 2


DJI Mavic Pro

I höstas lanserades även DJI Mavic Pro som är företagets första vikbara drönare. Den kan närmast liknas vid en kompakt Phantom 4. Den har även den fem visionsensorer och kan känna av objekt på upp till 15 meters avstånd för att undvika att flyga in i dem, men väger bara ungefär hälften så mycket som Phantom 4. Tack vare att man kan vika ihop drönaren får den lätt plats i en vanlig axelväska eller ryggsäck. Mavic Pro har inte bara ärvt teknik från Phantom 4 utan även från Inspire 1 och har likadana optiska sensorer på undersidan som den sistnämnda, vilket gör att den kan hovra stabilt inomhus eller på andra platser där GPS-täckning saknas.

Den nya handkontrollen har en egen teckendisplay som gör att man kan flyga drönaren utan att behöva koppla in sin mobil, ifall man inte har behov av någon videobild medan man flyger. Annars används det nya videoströmningssystemet OcuSync som ersätter Lightbridge och ska ha lägre latens samt längre räckvidd (upp till 7 km). Handkontrollen kan även ge återkoppling genom att vibrera vid kraftig vind eller andra händelser som kräver pilotens uppmärksamhet.

Maxhastigheten är 18 m/s och kameran kan ta stillbilder i 12 megapixel samt filma i 4K med 30 fps eller i 1080p upp till 96 fps. Det går även att ställa om Mavic Pro till wifi-läge där man kan flyga drönaren på upp till 80 meters avstånd direkt via mobilappen med virtuella spakar på skärmen. Batteriet tar mindre än en timma att ladda och man får då omkring 27 minuters flygtid under ideala förhållanden. Priset för DJI Mavic Pro ligger på runt 11.000 kronor i dagsläget.

DJI Mavic Pro