Robotseminarier under Almedalsveckan 2016

Almedalen i Visby. Foto: Gotlands kommun

Idag drar Almedalsveckan på Gotland igång och i år ser det ut att bli fler seminarier än någonsin som handlar om robotiseringen i en eller annan form.

Årets Almedalsvecka i Visby hålls den 3-10 juli och i år anordnas ett 20-tal seminarier och andra evenemang som handlar om någon form av robotar och automatisering. Först ut är ett seminarium om eHälsa måndag den 4 juli. Se en komplett lista över alla evenemang här nedan.


Måndag 4 juli


AI, bottar och robotar – hur bidrar de till att Sverige blir världsbäst inom eHälsa?

Beskrivning
Ny avancerad analys skapar helt nya möjligheter för vårdpersonalen att bidra till den nya eHälso-visionen. Hur kan artificiell intelligens inkluderas i det dagliga arbetet? Var kan bottar och robotar avlasta vården, och medverka till ett högre patientvärde?

Utökad beskrivning
Microsoft ger en utblick om vad som sker i världen som en försmak av vad sker på Vitalis2017. Arrangeras av MedTech Magazine tillsammans med Vitalis och Microsoft.

Seminariet hålls den 4 juli klockan 10:00 – 10:30 och arrangeras av MedTech Magazine, Vitalis och Microsoft. Mer information här.


Programmering i grundskolan – är skola och lärare redo för det?

Beskrivning
Programmering är mer än kodning, det bidrar till ökad kreativitet, logiskt tänkande och problemlösning. Men är lärarna där? Lär dig mer om och diskutera det högaktuella ämnet. Få ökad förståelse för programmeringens möjligheter och var redo att coacha eleverna.

Utökad beskrivning
Vi vill lyfta programmering inom skola och belysa varför det är så viktigt att lärare och skolledning hänger med i utvecklingen. Få ökad förståelse för programmering och vad man kan göra med ämnet. Till din hjälp på plats finns pedagogiskt utformade, moderna verktyg som appar och robotar. Alla med den gemensamma nämnaren att de skapats specifikt för skolan och som låter dig prova på programmering på ett lustfyllt sätt.

Seminariet hålls den 4-6 juli klockan 10:15 – 11:15 och arrangeras av Atea Sverige AB och Apple. Mer information här.


På väg mot en ”gig-ekonomi”? Korta uppdrag i apparnas tid

Beskrivning
Digitaliseringen skapar en mobil arbetsmarknad med utsuddade gränser mellan företagare och arbetstagare. Vilka jobb växer fram och hur ser arbetsvillkoren ut för dem?

Utökad beskrivning
Många debattörer lyfter fram att datorprogram och robotar riskerar att göra många arbetslösa. Men teknisk omvandling har hittills aldrig förstört arbetsmarknaden, bara gjort den annorlunda. Nya typer av anställningar växer fram. Bland annat gör smidiga plattformar på webben och i mobilappar det mycket enklare för vem som helst att erbjuda tjänster och hitta kunder. På detta samarrangemang av Fores och Teknikföretagen undersöker vi den arbetsmarknad som ibland kallas ”gig-ekonomin”. Vilka jobb växer fram? Hur ser arbetsvillkoren ut? Vem ska kallas företagare och vem ska ses som anställd? Uber Pop lade nyligen ner i Sverige – kan vi hitta regelverk där vi omfamnar förnyelse utan att öppna för oseriösa aktörer som kringgår relevanta skatter och andra krav? Inledning av Elisabeth Thand Ringqvist, författare till ”Nerdonomics”, följt av panel med arbetsmarknadsministerns statssekreterare Irene Wennemo, Teknikföretagens chefekonom Anders Rune och LO-utredaren Sten Gellerstedt.

Seminariet hålls den 4 juli klockan 12:00 – 12:50 och arrangeras av Fores och Teknikföretagen. Mer information här.


Robotmoral – vad händer på jobbet när kollegan är en robot eller virtuell assistent?

Beskrivning
Snart kan nära hälften av alla jobb tas över av robotar; i vården, skolan och på kontoret. De tar inte bara över enkla arbetsuppgifter utan handhar även mellanmänskliga relationer. Vad blir de sociala och etiska aspekterna? Hur påverkas samarbete och kultur av våra digitala kollegor?

Utökad beskrivning
Hur är din förmåga att samarbeta med en robot? Vad säger forskningen om hur möjligheten att bygga relation mellan människa och maskin? Hur påverkas kultur och arbetsglädje på en arbetsplats av att en av kollegorna är robot eller virtuell assistent? Hur är robotmoralen: Spelar det nån roll hur vi uppträder gentemot våra digitala kollegor? Är det rätt att programmera robotarna att vara ”charmiga” för att en annan person att göra saker de annars inte skulle göra? Det här är ett samtal där vi inte använder ordet framtid så mycket, utan fokuserar på allt det som redan finns runt oss.

Seminariet hålls den 4 juli klockan 13:30 – 15:00 och arrangeras av HejDigitalt!. Mer information här.

Se webbsändningen här


Finns skolan år 2040? Will schools exist in 2040?

Beskrivning
Digitaliseringen och globaliseringen förändrar våra liv i allt snabbare takt. Hur påverkar det här framtidens skola? Kommer det ens att finnas skolor? Vad kommer att vara viktigt att lära sig? Vi spanar in i framtiden och diskuterar hur vi förmedlar kunskap på bästa sätt år 2040.

Utökad beskrivning
Robotar kan hantera alltmer komplexa uppgifter och problem. Experter räknar med att 53 procent av de svenska jobben finns i yrken som kan automatiseras inom 20 år. Samtidigt uppstår nya jobb som vi idag inte vet något om. Hur organiserar man en skola som möter dessa behov? Vilken roll har läraren år 2040? Vilka kunskaper och förmågor behöver framtidens elever rustas med?

Seminariet hålls den 4 juli klockan 13:30 – 14:30 och arrangeras av Kunskapsskolan. Mer information här.


Tisdag 5 juli


Utfrågning om framgångarna för svensk industri och framtidens digitala utmaningar

Beskrivning
Svensk industri står stark men möter utmaningar i och med ökad digitalisering och robotisering. Är svensk industri redo för omställningen?

Utfrågningen hålls den 5-6 juli klockan 08:30 – 08:55 och arrangeras av Dagens industri. Mer information här.


Var finns de nya jobben?

Beskrivning
Ett samhälle i förändring ger en arbetsmarknad i förändring. Med ny teknik och demografiska utmaningar ges nya möjligheter och nya krav ställs på både arbetsgivare och arbetstagare. Var skapas de nya jobben? Vilka kompetenser kommer behövas?

Utökad beskrivning
Under de senaste decennierna har miljoner jobb försvunnit i Sverige. Ytterligare miljoner jobb väntas bli ersatta av robotar. Samtidigt visar studier att antalet jobb inte minskar. I stället omvandlas gamla yrken och nya yrken uppstår. Kraven på ny kunskap och kompetens höjs. Var kommer de nya jobben att skapas? Vilken kompetens kommer att behövas? Hur kan vi tillgodose de nya behoven och garantera tillgången på efterfrågad arbetskraft? Hur kan vi se till att de nytillträdande på arbetsmarknaden, unga och nyanlända, ges möjlighet att konkurrera om jobben?

Seminariet hålls den 5 juli klockan 11:30 – 12:00 och arrangeras av Delegationen för unga till arbete. Mer information här.


Vem behöver självkörande bilar?

Beskrivning
Självkörande bilar är mycket uppmärksammade just nu. Vad beror detta på? Finns det ett stort konsumenttryck för att slippa köra själv? Eller kommer trafiksäkerhetsvinsten att vara så stor att vi måste robotisera fordonen? Vad vet vi om den verkliga nyttan med de autonoma fordonen?

Utökad beskrivning
De autonoma fordonen står högst på den sk hajpkurvan just nu enligt analysfirman Gartner. Varför är det så? Har vi alla gått och väntat på att slippa köra själv? Finns det ett konsumenttryck för att slippa ratta? Hatar alla bilister att köra sin bil? Nej, men digitaliseringen och robotiseringen rullar på i ett tempo som gör att det verkar finnas ett momentum för att allt som kan digitaliseras och robotiseras också gör det. De effekter som lyfts fram är bl a trafiksäkerhet, energi, miljö och minskad markanvändning. Men det finns också forskare som menar att resultatet kan bli ökad stadsutglesning och mer trafik, eftersom effektivisering också ökar användandet. Det finns olösta moraliska dilemman kring hur bilarna skall programmeras när man måste välja vilken typ av olycka man kan bli inblandad i. Vill du sitta i en bil som är programmerad att låta föraren dö i vissa situationer? Svaret är självkörande bilar, men vilken är frågan?

Seminariet hålls den 5 juli klockan 15:30 – 16:15 och arrangeras av Trivector. Mer information här.


Så förändrar innovation och ny teknik villkoren för framtidens vård och omsorg

Beskrivning
Innovation och teknikutveckling kommer att få stor påverkan på vården och omsorgen. Men vilka blir de banbrytande innovationerna? Och hur kommer de att förändra sjukvård och omsorg?

Utökad beskrivning
Teknikutvecklingen går oerhört snabbt och förändrar i grunden alla samhällssektorer och branscher. Inom sjukvården och omsorgen är behovet av utveckling stort, när fler lever längre samtidigt som de ekonomiska ramarna innebär begränsningar. Vilka blir då de banbrytande innovationerna? Vad kan vården och omsorgen lära av andra branscher? Vilka kommer att utveckla framtidens vård- och omsorgstjänster? Vilken betydelse får robotarnas intåg?

Seminariet hålls den 5 juli klockan 17:00 – 18:15 och arrangeras av Aleris. Mer information här.

Se webbsändningen här


Håller robotar på att ta över journalistens och kommunikatörens jobb?

Beskrivning
Hur kommer tillökningen av ny, förfinad robotteknik att påverka den mänskliga kommunikationen? Kan man verkligen producera content som fungerar? Försämras förtroendet för informationen på nätet ytterligare om det är robotar som skriver eller överskattar vi vår egen förmåga?

Utökad beskrivning
Artificiell intelligens har varit ett populärt ämne i decennier men är nu mer aktuellt än någonsin, också inom kommunikationsbranschen. Tekniken för robotproducerade texter har kommit en bit på vägen och det dyker upp allt fler exempel på robotproducerade texter.

Seminariet hålls den 5 juli klockan 17:45 – 19:00 och arrangeras av Resumé, Sveriges Kommunikatörer, Novus Opinion, Nowa Kommunikation, Sveriges Marknadsförbund, Sponsrings & Eventföreningen/SEFS, Swedish Content Agencies och KIMM/Wise Professionals. Mer information här.


Onsdag 6 juli


Digitaliseringen i arbetslivet – vilka är framtidens färdigheter?

Beskrivning
Vi befinner oss i början av en robotrevolution. En second machine age, där den snabba digitaliseringen förändrar allt. Eller ser utmaningarna ut som de alltid har gjort? Hur ser framtidens entreprenörer, opinionsbildare och företagsledare på digitaliseringen utmaningar och möjligheter?

Utökad beskrivning
Vi befinner oss i början av en robotrevolution. En second machine age, där den snabba digitaliseringen snabbt förändrar arbetslivet. Stämmer det? Eller ser utvecklingen ut som den alltid har gjort? Och hur tacklar vi digitaliseringens utmaningar och möjligheter? Seminariet inleds av Carl Benedikt Frey, Co-Director vid the Oxford Martin Programme on Technology and Employment och en av världens ledande forskare kring robotisering och automatisering och dess betydelse för framtidens arbetsliv. Hans flitigt citerade studier pekar på att nära hälften av alla jobb kommer att ersättas av robotar under de kommande 20 åren. Vilka jobb försvinner och vilka färdigheter behövs i framtidens arbetsliv? Carl Freys forskning kommenteras sedan av en panel bestående av: Elin Bäcklund, utsedd till Årets IT-tjej 2016 av Microsoft. Amanda Lundeteg, utsedd till framtidens mäktigaste av TCO 2016. Anton Landehag, expert på politik och identitet på Ungdomsbarometern. Frukost serveras från kl 08.00.

Seminariet hålls den 6 juli klockan 08:30 – 09:30 och arrangeras av Futurion. Mer information här.


Hur skapar vi tillväxt när robotarna tar över?

Beskrivning
Robotar blir en allt viktigare och vanligare del i både hem och verksamheter. Hur påverkar det arbetsmarknaden? Och när robotar blir allt mer mänskliga – hur blir det då med moral och etik?

Utökad beskrivning
Fredrik Löfgren och Fredrik Heintz, två robotexperter från Linköpings universitet pratar om robotisering, automatisering och effekterna på vårt samhälle och för individer. Vad finns det för risker, både jobbmässiga, men också moraliska och etiska? Hur ställer vi oss till att robotarna blir mer och mer mänskliga och faktiskt har känslor? ABB har använt sig av robotar i verksamheten under flera decennier – vad har detta skapat för möjligheter och vilka problem har de sett? Möt roboten Nao som är direkt influgen från fotbolls-VM för robotar i Tyskland som kan berätta om hur hen ser på saken.

Seminariet hålls den 6 juli klockan 09:00 – 09:30 och arrangeras av East Sweden, Linköpings Kommun, Linköpings universitet, Region Östergötland och Östsvenska Handelskammaren. Mer information här.


Är du trygg när du gör affärer på nätet?

Beskrivning
Vad gör att konsumenter upplever det tryggt eller inte att handla och flytta pengar på nätet? Kommer vi framöver att lita mer på en robot än personliga rådgivare? Hinner konsumentskyddet med i den snabba utrullningen av nya digitala tjänster? Är svenska konsumenter mindre försiktiga än andra?

Utökad beskrivning
Matchar konsumenters föreställningar och beteenden verkligheten? Vi presenterar en färsk enkät om vad konsumenter tror är tryggt och riskabelt när pengar hanteras på nätet, diskuterar vad som ligger bakom samt hur det digitala utbudet av förtroendekrävande tjänster på fler områden än betalningar kan tänkas se ut framöver.

Seminariet hålls den 6 juli klockan 10:25 – 11:35 och arrangeras av Privata Affärer/Placeringsguiden. Mer information här.


När tar robotarna över politik och media?

Matthew Waite, professor i journalistik och grundare av Drone Journalism Lab. Foto: Craig Chandler

Beskrivning
Hur politik, journalistik och samhället i stort påverkas av den artificiella intelligensen (AI). Dialog och samtal skapas i det offentliga rummet när människor möts och bryter tankar och åsikter. Men hur kommer politik, journalistik och samhället i stort att påverkas av AI:s inträde på scenen?

Utökad beskrivning
AI blir allt intelligentare. Redan idag skapar AI underlag till rapporter, debattartiklar och nyhetsinslag snabbare och mer exakt än vad någon människa klarar av. Vad händer när olika robotar och program genererar en ny sorts insikter? Hur påverkas våra värderingar, vår etik? Och hur påverkas samhällsdebatten? Möt några av Sveriges främsta kännare inom AI:s påverkan på samhället och journalistiken och deras tankar kring framtiden. Key Note Speak: Matthew Waite, Professor i journalistik vid University of Nebraska-Lincoln och grundare av Drone Journalism Lab. Möt NAO-roboten. Han är 4 år gammal, född i Frankrike och uppvuxen i Sverige. Gillar fotboll, matlagning och forskar på robotar. Presenteras av Fredrik Löfgren robotutvecklare och Fredrik Heintz, docent i datalogi vid Linköpings universitet och ordförande i Svenska AI-Sällskapet.

Seminariet hålls den 6 juli klockan 10:30 – 12:00 och arrangeras av Sveriges Radio. Mer information här.


Med eller mot robotar in i framtidens arbetsliv

Beskrivning
Kan robotar bli ett lysande komplement till oss människor eller finns det en risk att det blir tvärtom? Är politiken riggad för de förändringar som kan komma?

Utökad beskrivning
Å ena sidan finns hotet om att jobb försvinner i takt med att robotarna ”tar över”. Å andra sidan ses automation som en nödvändighet i industrin för att få ökad produktivitet. Var ligger sanningen? Är politiken riggad för de förändringar som kan komma?

Seminariet hålls den 6 juli klockan 13:30 – 14:30 och arrangeras av Högskolan Väst och Västsvenska Arenan. Mer information här.


Vad betyder tidningarnas kris och omställning för dig – och för ditt uppdrag i lokalsamhället?

Beskrivning
Vad innebär då vår strategi för lokalsamhället, för demokratin – och för din möjlighet att verka där? Kom och lyssna, mingla och samtal med oss

Utökad beskrivning
MittMedia är ett av Sveriges största och mäktigaste mediebolag som bevakar 63 av landets kommuner, ger ut 28 dagstidningar, har 20 nyhetssajter, en mängd hyperlokala appar och som lanserar fler och fler nischade digitala produkter. MittMedia är koncernen som utsetts till Europas mest kreativa mediebolag och som anses vara ett av de främsta företagen i branschen när det gäller digital utveckling. Kritikerna menar dock att den digitala omställningen är för snabb och beskriver ledningen som lokaljournalistikens dödgrävare. Vad innebär då MittMedias strategi för lokalsamhället, för demokratin – och för din möjlighet att verka där?

Seminariet hålls den 6 juli klockan 15:00 – 17:00 och arrangeras av Mittmedia AB. Mer information här.

Uppdatering 6 juli: Evenemanget blev inställt.


Så påverkar digitaliseringen välfärdsbygget

Beskrivning
Digital transformation och innovation. Digitaliseringens hot och möjligheter i välfärdsbygget med exempel från olika sektorer, däribland servicebranschen.

Utökad beskrivning
Veckans Affärers seminarium i samarbete med Sodexo på Gutekällarens takterrass sätter agendan för näringslivets viktigaste och mest angelägna frågor inom områdena hållbarhet, innovation, digital transformation och det nya näringslivet. Här samlas tunga makthavare i näringsliv och politik, opinionsbildare och andra ledande beslutsfattare för att diskutera, reflektera och debattera. Möt beslutsfattare, viktiga opinionsbildare och trendsättare inom politik, näringsliv och media. Kom till Almedalens trevligaste takterrass mitt i Visby, ett stenkast från Stortorget.

Seminariet hålls den 6 juli klockan 15:30 – 16:30 och arrangeras av Veckans Affärer och Sodexo. Mer information här.


Industri 4.0 – innovation vägen till fortsatt hög konkurrenskraft

Beskrivning
Automatisering, IoT, robotar och digitalisering ligger bakom den industriella revolution världen nu genomgår. Hur är svensk industri positionerad och hur säkerställer vi fortsatt hög konkurrenskraft? Beslutsfattare i svensk industri diskuterar utmaningar och förslag på lösningar.

Seminariet hålls den 6 juli klockan 16:00 – 17:00 och arrangeras av Dagens industri och Business Sweden. Mer information här.


Smart industri – Västmanland rustar inför digitaliseringsvågen

Beskrivning
Svenska industriföretag ska vara ledande inom den digitala utvecklingen och utnyttja digitaliseringens möjligheter. Viktiga komponenter i detta är automation och robotisering. I Västmanland finns stor kompetens kring Smart industri, ett område där vi bidrar till lösningar på globala utmaningar.

Utökad beskrivning
Smart industri (Industri 4.0) är en nationell strategi. Den hållbara produktionen med ökad resurseffektivitet ska bidra till industrins värde- och jobbskapande samt konkurrenskraft. Hur säkerställer vi att vi utnyttjar den kompetens och de lösningar som finns och vad skapar redan idag förutsättningar för små och medelstora företag? Hur koncentrerar vi de nationella insatserna så vi får framtidens exportbara lösningar? Hur ser den nationella färdvägen ut och hur attraherar vi investerare och kompetens? Utifrån länets kraftsamling och kompetens inom smart industri vill vi bidra till en diskussion om hur vi kan arbeta tillsammans nationellt och i en nödvändig omställning för framtida svensk konkurrenskraft.

Seminariet hålls den 6 juli klockan 16:15 – 17:30 och arrangeras av Länsstyrelsen i Västmanlands län. Mer information här.


Torsdag 7 juli


Vinna eller försvinna – den fjärde industriella revolutionen är här!

Beskrivning
Den fjärde industriella revolutionen kan innebära en stor omställning för människor i arbetslivet. Vi befinner oss mitt i den, men är vi förberedda för Industri 4.0?

Utökad beskrivning
Ovissheten kring hur vi kommer arbeta i framtiden är stor och frågorna är många. Hur kommer våra jobb se ut? Finns det yrken som försvinner? Tar robotarna över arbetsplatserna? Innebär nya teknologier som ”Sakernas Internet” hot eller möjligheter? Hur kan vi få ett bra arbetsliv i det alltmer digitaliserade och automatiserade samhället? Hur utformar vi Arbetsmiljö 4.0? Arbetsmiljö- och logistikforskare vid Designvetenskaper, Lunds Tekniska Högskola tar, tillsammans med företrädare för Svenskt näringsliv och Sveriges ingenjörer, sig an frågorna om den fjärde industriella revolutionens risker för den arbetande människan och möjligheter för ett hållbart arbetsliv.

Utfrågningen hålls den 7 juli klockan 10:30 – 11:30 och arrangeras av Ergonomi och aerosolteknologi och Förpackningslogistik vid Designvetenskaper, LTH och Lunds universitet. Mer information här.


Energi, digitalisering och kompetens – så ser industrins utmaningar ut de närmsta åren

Beskrivning
Industri 4.0 står för dörren präglad av digitalisering, internet of tings och robotisering. Hur ska svensk industri överleva och leda utvecklingen?

Utfrågningen hålls den 7 juli klockan 12:30 – 12:55 och arrangeras av Dagens industri. Mer information här.


Hur ser vårt framtida välfärdssamhälle ut?

Beskrivning
Globaliseringen fortsätter. Robotar och datorer minskar antalet arbeten. Håller Arbetslinjen? Hur ser framtidens välfärd ut? Hur ser ett gott samhälle för individerna ut?

Utökad beskrivning
Välfärd betyder att färdas väl på resan genom livet. Gör vi det idag? FN’s globala mål för hållbar utveckling innebär att alla människor har rätt till grundtrygghet. Hur ska det gå till? Vi hör om stress, utbrändhet, utanförskap, människor från länder i kris som kommer till Sverige. Man talar om arbetslöshet och lägre löner till de sämst betalda. Detta trots att ekonomin går på högvarv och vinsterna i näringslivet är rekordhöga! Hur kan människor må bättre? Kan vi ha en mer balanserad fördelning av tid och pengar? Det nuvarande välfärdssystemet finansieras huvudsakligen genom skatt på arbete. Systemet riskerar att rasa samman när traditionella jobb försvinner och behoven blir allt större. Hur gör vi då? Hur ser ett framtida samhälle ut där vi färdas väl genom livet?

Utfrågningen hålls den 7 juli klockan 14:30 – 16:00 och arrangeras av Enhet. Mer information här.


Fredag 8 juli


Kan robotarna hjälpa oss att pensionsspara?

Beskrivning
Hur kan vi få fler att engagera sig i sparande? Ligger pensionssparande så långt från vårt lustcentrum att det är omöjligt? Är robotrådgivning svaret, eller är det personliga mötet fortfarande bäst?

Utökad beskrivning
Intresset för pensionssparande ökar i takten med att förmågan att påverka utfallet minskar. Viktiga val kring efterlevandeskydd och risknivå i sparande missas när allt fler förblir passiva och hamnar i icke-vals-alternativ. Hur påverkar det utfallen på sikt och förtroendet för pensionssystemet? Kan mer rådgivning och vägledning förbättra utfallet och skapa mer medvetna sparare? Eller har robotarna lösningen?

Utfrågningen hålls den 8 juli klockan 08:00 – 09:30 och arrangeras av Max Matthiessen. Mer information här.


I övrigt kan nämnas att Industrin tar matchen, som under Almedalsveckan 2015 arrangerade seminariet ”Robotisering – hot eller möjlighet?”, kommer visa upp en robotversion av närings- och innovationsminister Mikael Damberg, i samarbete med Furhat Robotics, på måndag klockan 21:00. Detta eftersom de är missnöjda med att ministern ej närvarar under årets Almedalsvecka, skriver Ny Teknik.

Flera av evenemangen som listas ovan kommer gå att se på webben via TV Almedalen för den som inte har möjlighet att närvara på plats.

Källa: www.almedalsveckan.info