
Efter tre års utveckling har roboten Spencer gjort sitt ”examensprov” genom att guida flygresenärer på en av Europas största flygplatser.
Det EU-finansierade projektet Spencer har pågått sedan april 2013 och är ett samarbete mellan flera europeiska universitet och företag i fem olika länder, varav svenska Örebro universitet är ett av dessa. Örebroforskarna verkar vid Centrum för tillämpade autonoma system (AASS) och Mobile Robotics and Olfaction (MRO) och deras del i projektet har varit att ansvara för robotens navigation och perception.
Robotens uppgift är att guida resenärer från en gate till en annan och till sin hjälp har den både en detaljerad karta över flygplatsen samt en LIDAR, RGB-D-sensorer med mera som den scannar av omgivningen med för att upptäcka hinder, människor och annat. I slutet av mars skedde slutligen den verkliga prövningen då roboten fick registrera pass och guida resenärer på Schiphol i Amsterdam, en av Europas största flygplatser.
– Projektet har varit en stor framgång. Roboten har visat sig kunna agera säkert och utan störningar på flygplatsen, en omgivning som verkligen är tuff, säger Kai Arras, projektets koordinator, i ett pressmeddelande.
Det svåra och unika med Spencer är att roboten inte bara kan navigera sig fram i dynamiska miljöer där det ofta är mycket folk som rör sig utan att den även kan läsa av olika sociala situationer. Roboten kan till exempel känna av om det är en grupp eller familj och därmed agera på ett ”mänskligt” sätt som att åka runt personer som hör ihop snarare än att tränga sig rakt igenom dem.
Den måste även hålla koll på att personen eller gruppen den guidar hänger med bakom den. Dessutom har Örebroforskarna lärt Spencer hur människor agerar olika vid olika ställen på flygplatsen, till exempel köar, skyndar sig eller svänger tvärt.
– Flygplatsen är en utmanande plats att navigera på, med så mycket glas och en omgivning som ständigt ändras av tillfälliga hinder, som parkerade bagagekärror och människor, sa Achim Lilienthal, professor i datavetenskap och projektledare för Örebrobidraget till forskningsprojektet, i ett pressmeddelande förra året inför den testkörning av Spencer som gjordes på Schiphol den 30 november 2015.

Initiativet till Project Spencer kommer från det nederländska flygbolaget KLM då det visat sig att ovana passagerare missade flyg eftersom de gick vilse på flygplatsen, med ökade kostnader som följd. Nu kommer man utvärdera resultaten av projektet och diskutera hur man ska gå vidare. Den totala budgeten för projektet ligger på nära 4,3 miljoner euro, varav EU-kommissionen stått för drygt 3,1 miljoner euro.
Sedan projektet inleddes har flygplatsen dock hunnit byggas om och är nu lättare att hitta på. Lilienthal säger dock att tekniken även kan appliceras på flera andra områden.
– Den här tekniken kan användas i alla robotar som ska samverka med människor. Automatiska truckar till exempel skulle bli mer accepterade om de fungerade bättre i samspelet