
En ny drönare från Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory kan sitta och trycka under vatten i månader innan den tar sig upp ovanför vattenytan och flyger iväg.
Det är ett forskarlag vid Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) som utvecklat den nya amfibiska drönaren. Med hjälp av 3D-skrivare har man lyckats ta fram en kostnadseffektiv konstruktion som både skyddar elektroniken mot vatten, klarar av trycket under ytan och är korrosionsbeständig i saltvatten.
Drönaren har fått namnet CRACUNS (Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System), vilket anspelar på det mytomspunna havsmonstret Kraken. Denna drönare kan utan extra skyddsutrustning sitta och trycka på havsbotten, ner till flera 100 fots djup (100 fot = drygt 30 meter), antingen på en fast position eller på en obemannad undervattensfarkost. Detta kan den göra i månader tills den får kommando att lyfta. Då tar den sig snabbt upp till vattenytan och kan därefter flyga som en vanlig quadrotor-drönare.
”Ingenjörer vid APL har länge arbetat på både ubåtssystem för flottan och autonoma UAV:er”, säger APL:s Jason Stripes, projektledare för CRACUNS. ”Som ett svar på framväxande sponsorutmaningar blev vi inspirerade att utveckla en farkost som skulle kunna fungera både under vatten och i luften.”

De känsligaste komponenterna skyddas i en torr tryckbehållare och propellrarna har täckts med en beläggning som skyddar mot korrosion. Vid Johns Hopkins APL:s egna labbtester hade man drönaren nedsänkt i saltvatten i två månader utan minsta tecken av korrosion på motorerna. Eftersom denna innovativa drönare dessutom är billig att tillverka kan den användas i stort antal av forskare och andra i högriskscenarion, skriver Johns Hopkins APL.