Här är roboten som hämtar och tömmer din soptunna

Sophämtarroboten åker med baktill på sopbilen. Foto: Youtube / Volvo Group

I samarbete med Volvo Group och Renova har studenter från tre universitet och högskolor tagit fram ett robotsystem som autonomt kan hämta och tömma sopkärl.

Projektet, kallat ROAR (RObot-based Autonomous Refuse handling), har involverat totalt 35 studenter från tre olika universitet och högskolor, varav två i Sverige, och har skett i samarbete med Volvo Group och renhållningsföretaget Renova.

Hela processen inleds med ett knapptryck inifrån sopbilen, vilket startar roboten och även gör att en quadkopter-drönare lyfter från taket på lastbilen och uppifrån skyn lokaliserar var sopkärlen står. Den skapar även en karta som den markgående roboten sedan använder sig av för att kunna navigera autonomt till sopkärlet.

ROARy, som den markgående roboten kallas, åker med sopbilen på en tillbyggd plattform längst bak. Roboten baseras på en UGV (Unmanned Ground Vehicle) av modell Husky A200 från Clearpath Robotics, som sedan byggts på med sensorer och en lyftanordning för sopkärlen. ROARy är utrustad med LIDAR, kamera, GPS, IMU samt sensorer för ultraljud och odometri. Det innebär att den kan upptäcka och köra runt hinder och även stanna upp helt om till exempel ett barn skulle springa framför den.

När roboten är nära sopkärlet använder den sig av sin kamera i kombination med LIDAR för att hitta och närma sig det. När roboten är alldeles intill fälls en lyftanordning ut som greppar och lyfter upp sopkärlet föra att sedan köra iväg med det till sopbilen där tunnan även töms automatiskt. Från hytten kan sopbilsföraren hela tiden övervaka de olika robotarna i realtid för att se var de befinner sig. I videon ovan kan ett första test av ROAR ses.

En stor utmaning vid utvecklingen var att kunna utföra uppgiften utan att någon i omgivningen kommer till skada. Som en extra säkerhetsåtgärd har man därför utrustat sopbilen med en kamera ovanför lyftanordningen som stoppar den automatiska soptömningen om någon kommer innanför en viss säkerhetszon, berättar Chalmersstudenten Sebastian Merino som varit med att utveckla den delen av systemet.

Foto: Volvo Group

Chalmers ligger även bakom quadkoptern medan studenter från Mälardalens högskola huvudsakligen har jobbat med den markgående roboten (ROARy) som hämtar sopkärlen. Projektet har även internationell prägel då studenter från Pennsylvania State University i USA har stått för det webbaserade användargränssnittet i 3D som gör att sopbilsföraren i realtid kan övervaka och vid behov ta kontroll över de olika robotarna.

Foto: Volvo Group

Totalt tog det studenterna endast fyra månader att utveckla denna prototyp av sophämtningsroboten. Syftet med ROAR-projektet är att demonstrera hur det kan se ut inom en snar framtid där smarta maskiner kommunicerar med varandra för att underlätta vardagen inom en lång rad områden, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

“Vi förutspår en framtid med mer automation”, säger Per-Lage Götvall, ansvarig för robotutveckling inom Volvokoncernen. ”Det här projektet är till för att kittla vår fantasi, att testa nya koncept som kan komma att forma framtidens transportlösningar”.

Det enda som fattas nu för att få helt obemannad soptömning är att sopbilarna kör sig själva och autonoma fordon är som bekant ett område där Volvo ligger i framkant.