Veckans videor: Robotkameleont och robotdammsugartest

Denna vecka blir det bland annat 540 humanoida robotar som dansar synkroniserat, fjärrstyrda kompaktlastare samt både en robotkameleont och en robotgepard. Dessutom en liten sång om en robotgräsklippare.

Robotforskarna vid MIT har lagt upp en videokompilation på sin robotgepard MIT Cheetah 2 där vi bland annat får se den pinna på i 13 mph (närmare 21 km/h) på ett löpband. Den utnyttjar dock bara 60 procent av sitt maximala vridmoment, så troligtvis kommer MIT lyckas få upp hastigheten på sin robotkisse ytterligare framöver.

MIT Cheetah 2 springer i videon även fritt ute i det gröna och hoppar autonomt över hinder, som MIT visade upp i slutet av maj förra året. Till skillnad från Boston Dynamics robotgepard har MIT:s variant ingen flexibel ryggrad, vilket gör att den ser rätt stel ut när den springer.


I början av denna månad firades det kinesiska nyåret, även kallat Spring festival. Bland annat lät man inte mindre än 540 små humanoida robotar från kinesiska robotutvecklaren Ubtech dansa synkroniserat i Guangzhou. Robotarna var av modell Alpha 1S med 16 servon vardera som ger dem relativt stor rörelsefrihet. Den NAO-liknande roboten som pratar i början är Alpha 2, den senaste modellen från Ubtech som har 20 servon och är allmänt mer avancerad än Alpha 1S.


Mercedes är ett av många företag som utvecklar självkörande bilar, både personbilar och lastbilar. I videon nedan visar de upp sin vision för hur deras framtida självkörande lastbil år 2025 kan fungera under motorvägskörning. Bland annat känner lastbilen av när ett utryckningsfordon kommer bakifrån och kör då automatiskt åt sidan av vägen för att frigöra plats.


Forskare i Kina har utvecklat en kameleontrobot som automatiskt kan anta samma färg som omgivningen, så länge färgen är antingen rött, blått eller grönt vill säga. En förfinad variant av denna teknik kan komma att bli mycket användbar av militären för att till exempel kamouflera fordon eller soldater.

Själva roboten är 3D-utskriven och täckt med ett flertal små bildskärmar som forskarna skapat genom att borra ett rutnät av hål med en diameter på 50 nanometer i en glasskiva. Därefter fyllde man dem med guld, vilket bildade små guldkupoler i varje hål. Glasskivan placerades sedan i ett hölje med en elektrolytgel innehållande silverjoner. Effekten blev att när ljuset träffar nanoguldstrukturerna skapas plasmoner som avgör de reflektiva och absorberande egenskaperna och därmed ändrar färg på bildskärmen.

New Scientist


RemoteTask från TORC Robotics är ett system för att fjärrstyra kompaktlastare i CAT:s D-serie. Istället för att man sitter i förarhytten står man vid sidan om (upp till 300 meter) och styr maskinen på säkert avstånd. Detta ger inte minst ökad säkerhet och gör att man kan ta större risker än om man hade suttit inuti maskinen. Bland annat kan brandmän ha stor nytta av fjärrstyrda kompaktlastare. RemoteTask går att integrera i 16 olika CAT D-lastare och kan kontrollera över 200 tillhörande arbetsverktyg. Själva installationen uppges inte ta mer än runt en timma och under januari började RemoteTask säljas i Nordamerika.


The Verge har ställt tre av de senaste robotdammsugarna mot varandra i ett litet test för att se hur de fungerar i hem med små barn som sprider leksaker över hela golvet. Det handlar om iRobot Roomba 980, Neato Botvac Connected och Deebot D35. Testet är kanske inte helt rättvist mot Deebot då iRobots och Neatos robotdammsugare är flaggskeppsmodeller som kostar 900 dollar respektive 700 dollar medan Deebot D35 är en ingångsmodell för inte ens 200 dollar utan avancerade finesser.


Conny Tillberg är en trubadur från Finspång som 2014 gjorde denna hyllningslåt till sin grannes robotgräsklippare (en Worx Landroid M) som en dag gav sig ut på egna äventyr.

En annan svensk video som är sevärd för den som funderar på att skaffa en robotgräsklippare är denna från ”Enkla Trädgården” där trädgårdsmästare Bosse Rappne förklarar på ett enkelt sätt hur en robotgräsklippare fungerar. Videon är från 2014 och visar en Husqvarna Automower 305, en modell som i år ersattes av Automower 105.


Svenska Youtubern och uppfinnaren Simone Giertz, även kallad Queen of shitty robots, har programmerat sin uArm-robot till att applicera läppstift på henne. Resultatet blev kanske inte riktigt lika tjusigt som med sminkroboten i den gamla sci-fi-rullen Femte elementet.

Fler av Simones robotskapelser kan ses i detta inslag som SVT:s Barnkanalen sände i början av månaden.


Skolios, som enkelt förklarat innebär att ryggraden är krokig, behandlas ofta med en hård plastkorsett som ska bäras flera timmar om dagen. Detta begränsar rörligheten en hel del för bäraren och därför har forskare vid Columbia’s School of Engineering utvecklat ett exoskelett som följer med i kroppens rörelser när bärare böjer eller vrider på kroppen men samtidigt ser till att ryggraden hela tiden belastas korrekt.

En annan fördel med exoskelettet är att det är försett med sensorer som hela tiden läser av krafterna som behövs för att justera kroppen. Denna data kan komma att bli användbar inom sjukvården för att se hur patienten reagerar på behandlingen.

IEEE Spectrum