Parrots senaste programmerbara drönare, sexrobotar, digitala kloner av Hollywoodskådisar och PAL Robotics mobila bas PMB-2 är lite av vad vi kikar på denna vecka.
Om ett halvår är det dags för RoboCup 2016 i Leipzig och en nykomling för i år är den humanoida roboten Igus från Bonns Universitet. Igus är en öppen robotplattform som är storlekskompatibel med både KidSize- och TeenSize-klasserna i RoboCup. Av videon nedan att döma kan roboten bland annat balansera på en fot samt ta sig upp på fötter igen oavsett om den fallit på rygg, mage och sidan.
PAL Robotics mobila manipulator TIAGo visades upp under IROS 2015. Några av demona visas upp i denna video på en prototypmodell av roboten.
PAL Robotics har även börjat sälja sin nya mobila bas PMB-2 som klarar en nyttolast på 50 kg och kan navigera omkring autonomt i inomhusmiljöer. Roboten har en maxhastighet på 1 m/s och klarar av både ojämnheter i underlaget samt att undvika människor och andra dynamiska hinder. PMB-2 är i själva verket den mobila bas som PAL Robotics robotar TIAGo and StockBot baseras på.
I denna korta dokumentär från The Creators Project får vi en inblick i hur det går till i Hollywood när man skapar digitala kloner av skådespelare med 3D-scanner och datorns hjälp. Än så länge behövs dock mänskliga skådespelare både för motion capture och röstskådespeleri. Men hur länge till innan även detta kan skapas i en dator?
Ben Ferguson från Motherboard har åkt till Japan och gjort ett besök på Henn-na Hotel i Nagasaki som blivit världskänt för att i princip all deras hotellpersonal består av robotar. Han får även en intervju och liten rundtur av hotellets vd Hideo Sawada.
New York Times gjorde under 2015 en rad reportage på temat robotar under rubriken Robotica. Bland annat nedanstående reportage ”The Bionic Man” och ”Uncanny Lover: Building a Sex Robot”. Fler videoreportage i Robotica-serien kan ses här.
Sommaren 2015 kommer vi robotnördar minnas länge då det var året som den stora finalen i DARPA Robotics Challenge gick av stapeln. Vann gjorde den sydkoreanska roboten DRC-Hubo med Team KAIST bakom sig. Denna robot visades nyligen upp under World Economic Forum denna månad, för er som vill se mer av DRC-Hubo.
RoboScratch är ett enkelt sätt att programmera sin EZ-Robot utan att behöva lära sig krånglig syntax och knacka kod på traditionellt vis. Programmeringen av roboten sker istället via ett grafiskt dra-och-släpp-gränssnitt. Man kan dessutom se i realtid vilken del av programmet som för stunden körs. Tidigare var RoboScratch en plugin men är numera en integrerad del av EZ-Builder.
Franska drönartillverkaren Parrot erbjuder nu ett komplett programmeringspaket där den som vill kan använda deras SDK för att programmera deras olika produkter, däribland deras mer leksaksbetonade Minidrones.
Parrot var såklart på plats under CES 2016 där de bland annat visade upp sina nya drönare Bebop 2 och Disco. Parrot Disco är en drönare med fast vinge som påminner mycket om eBee och har bland annat autopilot med automatisk landning och hela 45 minuters flygtid.
Uppföljaren till Parrots drönare Bebop från 2014 heter föga överraskande Bebop 2 och är en mer klassisk quadrotor-drönare som har 25 min flygtid, 14 MP kamera med 180 graders fisheye-lins, förbättrad flygprestanda samt senaste generationens GPS som den kan använda för att flyga autonomt via en i förväg utstakad flygrutt.
Den Kickstarterfinansierade robotarmen uArm, som Robotnyheter skrev om första gången i början av 2014, har fått utökade funktioner med tiden. Det senaste är en ”visual servo” som ger den ”ögon”. Detta innebär att den bland annat kan lokalisera och sortera slumpmässigt utspridda mynt baserat på deras storlek. Med andra ord gör detta uArm till mindre av en dyr leksak och mer av en robotmanipulator som faktiskt kan utföra produktiva uppgifter.