Mittmedia börjar med robotjournalistik

Mediakoncernen Mittmedia blir först i Sverige med att börja använda robotjournalister inom dagspressen. Om några veckor väntas de första robotskrivna artiklarna dyka upp.

Mittmedia, som bland annat äger dagstidningarna Dala-Demokraten, Örnsköldsviks Allehanda, Östersunds-Posten, Sundsvalls Tidning och Gefle Dagblad, har utvecklat en mjukvara som utifrån ett dataunderlag kan skriva artiklar helt automatiskt. Automatiserad journalistik, eller så kallad robotjournalistik, har funnits ett tag inom amerikansk dagspress, men gör nu alltså även sitt intåg i Sverige.

De två stora spelarna inom robotjournalistiken är Automated Insights och Narrative Science och nyhetsbyrån AP är en av kunderna till den förstnämnda. Dagens Nyheter publicerade igår en längre artikel i ämnet där man pratat med bland annat Mittmedia och Automated Insights.

I dag är nästan samtliga referat av delårsrapporter på AP autogenererade med hjälp av Wordsmith, ett program som skapats av Automated Insights. På det området har nyhetsbyrån femtonfaldigat produktionstakten. Sedan årsskiftet tar robotar också hand om matchreferaten när det gäller sport i de lägre divisionerna. Sedan automatiseringen inleddes har man kunnat konstatera att antalet fel sjunkit markant.

I ett mail till DN berättar James Kotecki, pressansvarig på Automated Insights, att hans företag producerade en miljard texter under 2014 och att det blir minst lika många i år.

För Mittmedias del blir automatiserade artiklar om vädret först ut. Just automatiskt skrivna väderleksrapporter var något Robotnyheter frågade sig vem som skulle bli först i Sverige med i en artikel om robotjournalistik för ett drygt år sedan då detta är ett område som är tacksamt att automatisera.

– Vi har kommit så långt att vi utvecklar systemet rent praktiskt nu. Vi börjar med att automatisera texter om vädret för att lära oss metodiken, berättar Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef på Mittmedia, för DN.

Därefter planerar Mittmedia att ta steget till robotskrivna sportreferat, något som Narrative Science hållit på med i några år nu. En fördel med att låta mjukvarurobotar ta över sportdelen, förutom att sportreferaten är färdigskrivna redan innan spelarna hunnit tillbaka till omklädningsrummet, är att det nu blir ekonomiskt försvarbart att skriva även om de mindre lagen som inte omnämns idag. En robotjournalist som har tillgång till data från alla matcher som spelats någonsin kan dessutom göra blixtsnabba historiska referenser om ett lag eller en enskild spelare.

– Men vädret är simpelt. Det blir betydligt mer spännande när vi tar nästa steg och rör oss mot sport. Det vore väldigt intressant om vi kan addera historik i de refererande robottexterna, det är svårt att hinna med för en mänsklig journalist eftersom det förutsätter en del research, säger Robin Govik.

Robotjournalistik öppnar även upp för ett större utbud av lokalnyheter. För mindre orter är det inte ovanligt att lokaltidningar idag bara publicerar max en eller två artiklar om dagen trots att det finns händelser att skriva om.

– En cykelstöld hos din granne är en stor nyhet för dig, men det är ingenting vi skulle skriva om. Skulle det gå att få en robot att skriva texter om en sådan sak så är det en bra service till våra läsare, säger Robin Govik till Dagens Media.

Govik hoppas på att en publik betaversion av mjukvaruroboten kommer att finnas ute inom några veckor, uppger Dagens Media. Det är dock ännu inte klart vilka av Mittmedias tidningar som blir först med robotskrivna texter.

DN, Dagens Media, SVT