WowWee är välkända för sina leksaksrobotar, bland annat Robosapien, och Robotnyheter har nu testat deras lilla robot MiP. Den skulle kunna beskrivas som en korsning av en Segway och en humanoid robot.
Namnet MiP står för Mobile Inverted Pendulum, vilket är en teknisk beskrivning av roboten. Självbalanserande robotar på två hjul har funnits länge i forskningslabben och bland hobbyrobotbyggare, men MiP är det första exemplet på hur man lyckats få ut tekniken på leksaksmarknaden till ett överkomligt pris.
Detta har skett genom ett samarbete mellan WowWee och UCSD-ingenjörer (University of California, San Diego) från Jacobs School of Engineering. MiP använder sig även av en IR-baserad teknik kallad GestureSense som innebär att man kan göra olika gester med händerna framför roboten för att styra den.
Det var snart ett år sedan MiP lanserades i USA och den 18 centimeter höga roboten finns numera att köpa även i Sverige. MiP tar sig fram på två stora hjul och håller som sagt balansen automatiskt via sina inbyggda sensorer. Knuffar man roboten framåt eller bakåt så är han snabb med att kompensera för den förändrade tyngdpunkten. Man får även med en liten bricka som kan monteras framtill på MiP där man kan lasta på saker medan han balanserar dem. MiP kan till och med lyfta sin egen vikt, alltså en annan MiP-robot som ställs på brickan.
Utöver av/på-knappen på baksidan har MiP inga andra knappar. Istället ändrar man läge genom att rotera något av robotens hjul medsols eller motsols. Den stora RGB-lysdioden på robotens torso ändrar därefter färg beronde på vilket läge man valt. Totalt finns sju olika lägen:
MiP-mode
Detta läge är aktiverat som standard när man startar MiP. Roboten står då stilla och balanserar men kan styras med handgester via de IR-sensorer som sitter i huvudet. Genom att svepa handen åt vänster eller höger framför ansiktet på MiP kan man få roboten att vrida sig åt det hållet. Man kan även få MiP att åka snabbt framåt eller backa en liten bit med hjälp av handen och sätter man handen framför MiP när han kommer rullandes så stannar han.
Roam/Vandra
I detta läge kör MiP omkring autonomt och utbrister ”Wohoo!” då och då. Roboten vänder 180 grader vid hinder och 90 grader när han kört kanske en meter utan att stöta på något hinder. Se till att rensa golvet först bara eftersom MiP lätt kan välta på sladdar och liknande. Roboten har heller inga sensorer för att känna av trappor eller bordskanter, så man bör ha den under uppsikt när den åker omkring.
Trick
Här kan upp till 50 kommandon programmeras in i MiP via handgester för att sedan spelas upp genom att man klappar två gånger i händerna (MiP har en liten mikrofon på toppen av huvudet) eller väntar i ungefär 10 sekunder.
Track/Spåra
Genom att hålla handen framför MiP kan man få roboten att följa efter den. Det funkar sådär i praktiken. MiP tappar bort sig rätt ofta om man svänger för fort, men tekniken är som sagt baserad på billiga IR-sensorer och inte någon kamera.
Cage/Bur
Detta är en slags lek där MiP är instängd i en virtuell bur. Det gäller för dig att se till att han inte rymmer ur den genom att sätta handen framför honom. MiP rör sig snabbare och snabbare och lyckas han ta sig ur buren utbrister han i en liten fanfar och snurrar runt i en segergest. Håller man däremot MiP instängd tillräckligt länge stannar han och låter ledsen.
Dance/Dansa
MiP dansar omkring till en förinlagd musikslinga.
Stack/Stapla
Ännu en liten lek som går ut på att du ska lyckas stapla så många saker som möjligt på MiP:s bricka innan tiden rinner ut. Lyckas man placera ett föremål så MiP kan balansera det utan att välta belönas man med extra tid. Man bör dock inte placera alltför ömtåliga föremål eller vätskor i öppna behållare på brickan eftersom MiP snurrar snabbt när tiden är ute så alla saker flyger av brickan.
Om MiP ramlar omkull hörs ett ledset ljud och hjulen stannar. Den inbyggda gyrosensorn gör att man bara behöver ställa MiP upprätt med hjulen mot golvet så är han snart igång att balansera igen. Det finns även ett par andra dolda gyrobaserade små ”påskägg” som inte nämns i bruksanvisningen. Om man håller MiP uppochner skrattar han elakt och skakar man roboten hörs ett ljud som låter som ett par tärningar som skakas om i en mugg.
Appen
För att få ut maximalt av MiP bör man ladda ner den tillhörande appen som finns för iOS (7.1+) och Android (4.3+). Där kan man via Bluetooth koppla upp sig mot roboten och få tillgång till flera nya funktioner. Till exempel ger MiP ifrån sig en hel del läten och är med fabriksinställningarna rätt högljudd. Via appen kan man dock sänka ljudet i flera steg eller stänga av det helt.
MiP drivs på 4 x AAA-batterier och börjar åka långsammare när batterierna är svaga. Via appen ser man även i en mätare hur urladdade batterierna är. Den mest användbara funktionen i appen är nog ändå ”Drive” som gör att man kan styra MiP manuellt via en eller två virtuella styrspakar på pekskärmen. Väljer man två styrspakar så används den vänstra spaken för att åka framåt/bakåt medan den högra roterar MiP. Ju längre från centrum man drar spaken desto fortare åker MiP, vilket ger möjlighet till lite finlir. Det går även att styra flera MiP-robotar samtidigt via appen.
Utöver ”Drive” finns följande aktiviteter i appen:
Cans
Här kan man ”mata” MiP med virtuella burkar som ger roboten olika humör. Upp till tre olika burkar åt gången kan matas in. MiP utbrister ett läte som motsvarar humörburken, ibland med tillhörande rörelser.
Dance
MiP dansar till musik man har på iTunes eller lokalt lagrad i sin mobil. Musiken spelas dock inte upp i MiP:s inbyggda högtalare, som i det dansläge man aktiverar genom att vrida på hjulet, utan via mobilens eller surfplattans högtalare. Man kan även manuellt påverka dansrörelserna samt justera tempot (BPM) för att få MiP att dansa fortare eller långsammare.
Battle
Detta kräver att man har två MiP-robotar och man kan då åka omkring och skjuta på varandra via IR-sensorerna som registrerar träffar. Se videon ovan för att se hur det fungerar.
Boxing
Även detta kräver två robotar och här blir det mer fysiskt. MiP kan ju inte röra på armarna så för att ”boxas” får man vinkla upp armarna manuellt på robotarna som sedan slåss genom att vrida kroppen åt vänster och höger när man trycker på respektive sida av mobilskärmen.
Path
Genom att rita upp en färdväg med fingret på pekskärmen åker MiP sedan efter den. Det kan vara lite svårt att bedöma skalan på vägen så det är bra om man har gott om fritt golvutrymme.
Stack
Ännu ett spel där man i detta fall ska lyckas stapla saker på sin robots bricka tills man når ett utsatt mål.
SDK
Nöjer man sig inte med ovanstående funktioner så har WowWee även släppt ett gratis SDK för både iOS och Android som gör att man kan utveckla egna mobilappar till MiP. Man får använda WowWees SDK helt fritt och till och med ta betalt för sina appar. Som exempel skulle man kunna göra så MiP styrs genom att luta mobilen eller förbättra det autonoma läget. Enligt WowWee ska SDK:t ge full access till MiP och även en del dolda funktioner. Det är lite synd att det inte går att programmera MiP:s rörelser även via appen eftersom det kan vara lite trixigt med enbart handrörelser i Trick-läget. Den programmeringskunnige bör dock kunna lösa även detta via SDK:t.
MiP finns i vitt eller svart utförande och kostar strax under tusenlappen. Robotnyheters testexemplar kommer från CoolStuff.se som säljer bland annat leksaksrobotar och hobbydrönare. MiP är rekommenderad från åtta års ålder och utöver själva roboten medföljer en bricka, ett displayställ samt snabbstartsguide och bruksanvisning på bland annat svenska och engelska.
Batterier ingår ej (4 x AAA) och det rekommenderas att köpa laddningsbara sådana om man tänkt använda sin MiP mycket, eftersom de tar slut rätt fort. För att komma åt batterifacket måste man dessutom skruva loss hela tre skruvar, vilket känns som man kunde ha löst lite enklare. Möjligtvis är det för att batterierna ska sitta på plats även när MiP ramlar omkull.
För den som vill se vad som döljer sig under skalet på MiP har Macetech.com skruvat isär roboten och konstaterat att det bland annat sitter en kraftfull ARM Cortex-processor där.