SvD Kultur publicerade igår en artikel på temat cyborger där man konstaterar att allt fler svenskar väljer att uppgradera sina kroppar med inopererad teknik.
Artikeln tar inledningsvis upp färgblinde Neil Harbisson, världens första officiellt erkända cyborg, som sedan 2013 dessutom låtit en kirurg fästa hans så kallade eyeborg permanent i skallbenet. Denna eyeborg gör att han upplever de färger han inte kan se som ljud istället.
Man nämner även OS-sprintern Oscar ”Blade Runner” Pistorius samt Magnus Niska i Haparanda som blev först i världen med att få en cyborgarm permanent inopererad via så kallad osseointegration. SvD har även intervjuat några svenskar som anslutit sig till den växande transhumanistiska rörelse som kallas biohackare där man bland annat opererar in RFID-chipp under huden. En av de som gjort just detta är Hannes Sjöblad, 38, som är en av grundarna till föreningen BioNyfiken.
– Det här är bara början. I framtiden tror jag att många människor kommer att vara chippade och att mikrochippen kommer ha bland annat medicinska funktioner, som att mäta blodtryck och blodsocker. Det finns ingen anledning att vara rädd för saker bara för att de inte gjorts förut.
Videon ovan från Morgonpasset i P3 visar hur det kan gå till när man blir biohackad. Grinders kallas de biohackare som modifierar sina kroppar med hemtillverkade implantat i form av till exempel chipp eller magneter.
En inte alltför vågad gissning är att utvecklingen inom cyborgtekniken kommer gå samma väg som plastikoperationstekniken. Det vill säga att en teknik som ursprungligen utvecklats för att återställa en defekt längre fram allt mer kommer börja användas för att förbättra redan normala kroppsliga funktioner eller rentav addera nya sinnen som till exempel förmågan att se infrarött ljus eller känna av elektriska fält.
Att implantera RFID-chipp och liknande känns dock lite onödigt då man lika gärna kan bära dessa i en SmartWatch runt handleden. Att operera in elektronik under huden kommer förmodligen slå igenom på allvar först när det kommer små biosensorer som kan mäta till exempel blodtryck, puls, blodsocker, alkoholhalt, stresshormoner och liknande dygnet runt samt föra statistik över denna information i en app.
Läs artikeln om svenska cyborger i sin helhet i SvD.