Västra Götalandsregionens kulturnämnd har beviljat ekonomiskt stöd till ett projekt som ska öka tillgängligheten av kultur hos äldre. Via telenärvarorobotar ska de äldre kunna besöka museer på distans.
Totalt satsar kulturnämnden 350.000 kronor på att göra det möjligt för äldre, som annars kan ha svårt att ta sig ut på egen hand, att via telenärvarorobotar besöka museer. Det sker i samarbete med Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, Mariestads kommun och senare även Göteborgs stad och Vitlycke museum. Projektet ingår i en större satsning på två miljoner kronor från Västra Götalandsregionen med syfte att skapa samarbeten mellan kultur och sjukvård.
-Vi är nu mitt inne i en process för att anpassa roboten till målgruppen. De som bor på äldreboendet ska självklart vara med att utveckla den efter deras behov, säger Carl Heath, forskare vid Interactive Institute som leder projektet, till TT.
Till skillnad från att bara se museiföremålen på en förinspelad video kan de boende på äldreboendet via roboten istället åka omkring själva i museet och styra den från datorn via en webbsida. Roboten är försedd med kamera och mikrofon så det även går att prata med andra museibesökare. Den modell som kommer användas inledningsvis är en Double från Double Robotics och använder en vanlig iPad som skärm.
”Det rör sig primärt om en Double i första kurvan, men möjligen någon annan enhet också”, skriver Carl Heath i ett mail till Robotnyheter.
-Skärmen blir de boendes ögon och öron under besöket på museet och den fjärrstyrs via några enkla tryck på tangentbordet, säger Carl Heath till TT. -Man kan tänka sig flera varianter av själva visningen på äldreboendet. En är att koppla upp sig mot en stor tv-skärm där alla boende kan följa robotens vandring eller så har man fler robotar som kör omkring i flock och styrs av flera på äldreboendet.
De första tekniska testerna har genomförts och roboten ska även modifieras för att passa den äldre målgruppen bättre. Under nästa år beräknas roboten sättas i bruk på riktigt, skriver TT.