Veckans videor: Terminator Genisys och sjöar på Mars

Foto: Volvo

Volvo har utvecklat autobromsande lastbilar som fungerar i stadstrafik, Nasas robot Curiosity har hittat spår av sjöar på Mars och den första trailern för Terminator Genisys är släppt. Det är bara en del av vad som går att kika på i Veckans videor.

Volvo Lastvagnar håller nu på att testa en semi-autonom teknisk lösning som gör att deras lastbilar kan skanna av omgivningen runt fordonet 40 gånger per sekund i 360 grader för att undvika kollisioner med i synnerhet fotgängare och cyklister.

Systemet kan fem sekunder i förväg förutsäga hur en cyklist eller fotgängare kommer agera. Först varnas föraren via ljus- och ljudsignaler inne i fordonet och om föraren ej reagerar i tid så bromsar fordonet automatiskt för att undvika en kollision. Projektet avslutas nu i december och systemet ska vara klart för marknadslansering om fem till tio år, enligt Volvo.

Volvo, Ny Teknik


I denna fightingsspelsinspirerade video utsätts robotbollen Sphero för diverse motståndare i form av bland annat en skallerorm och en eldkastare.


Japanska NTV har nu dragit igång en andra säsong av Real Robot Battle där fjärrstyrda tvåmetersrobotar slåss mot varandra. Till skillnad från amerikanska Robot Combat Leauge rullar dessa robotar omkring fritt. I klippen här under ser vi några av robotarna som kommer delta. Den sista videon visar ett klipp från första säsongen (2013) av programmet.

Fler detaljer om roboten ovan finns hos Mono-Tech News.

Robot-Dreams


Baxter kan användas för att utföra en mängd olika arbetsuppgifter, inte minst inom industrin. Nu har Rethink Robotics satt ihop ett litet videokollage där vi får se Baxter på olika arbetsplatser. Visst är han långsammare än sina mänskliga medarbetare, men kan man jobba dygnet runt utan rast och inte kräver någon lön kompenseras det med råge.


Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi ha servicerobotar i bland annat hemmet för att hjälpa oss med hushållssysslor. Men att till exempel hämta kaffe i köket är en betydligt komplexare uppgift för en robot än att klippa gräs eller dammsuga, som dagens servicerobotar i hemmet gör.

Att utveckla en robot som helt autonomt klarar av detta är en stor utmaning och därför experimenterar tyska DLR med en slags kompromiss där en robot under mänsklig uppsikt ges instruktioner på en hög abstraktionsnivå. Detta sker via ett peka-klicka-gränssnitt i en surfplatta med förvalda handlingar beroende på objekt.


Så här tjusiga 3D-kartor kan man skapa med hjälp av en eBee-drönare från SenseFly. Videon visar en karta som omfattar ett 39 kvadratkilometer stort område utanför Equadors huvudstad Quito. Efter 40 överflygningar har eBee tagit foton och samlat in topografisk data som sedan sätts ihop till en stor texturerad 3D-karta i mjukvaran.

Rent tekniskt borde det inte vara omöjligt att exportera denna data så den kan användas i datorspel eller webbapplikationer där man sedan kan åka och vandra omkring virtuellt i en exakt 3D-kopia av en verklig plats, kanske med ett VR-headset för extra inlevelse.


Forskningsroboten PR2 är nu väldigt nära att klara av samtliga moment i den ganska tråkiga process det innebär att tvätta kläder. Det omfattar allt från att lokalisera smutstvätten och plocka upp den till att stoppa in den i tvättmaskinen och slutligen torktumla, hänga upp och vika tvätten. IEEE Spectrum har gått igenom varje steg i processen och några av momenten som återstår för PR2 att bemästra är bland annat att flytta tvätten från tvättmaskinen till torktumlaren samt att därefter plocka ur de torra kläderna.

Clearpath Robotics höll även ett Community Call denna månad där de tog upp kommande uppgraderingar för PR2. Utöver uppdaterad mjukvara nämndes även möjligheten att få en snabbare robot med nytt moderkort och SSD samt stöd för nya Kinectsensorn då det numera finns Kinect v2-stöd i ROS. För att PR2 ska kunna använda sig av Kinect v2 krävs dock en liten ryggsäck på roboten i form av en minidator som kör Windows eftersom Microsoft valt att kryptera USB-protokollet, vilket inte var fallet med den första Kinectsensorn.

http://youtu.be/MRpPk0ys3vU?t=7m38s


Terminatorfilmerna bär förmodligen en stor del av skulden till den negativa bild vi har av robotar här i västvärlden, med sina humanoida mördarrobotar och det militära AI-nätverket Skynet som efter att det blev självmedvetet vände sig mot mänskligheten. Dock anses Terminator 2 – Judgement day av många vara en av de bästa actionfilmerna genom tiderna. Nästa år kommer del fem i Terminatorfranchisen, Terminator Genisys, och här under kan ni se den officiella trailern. Återigen spelar Arnold Schwarzenegger huvudrollen och alla ni som sett Terminator 2 kommer känna igen vissa tillbakablickar.


Nu är det snart bara ett halvår kvar till de stora finalerna i DARPA Robotics Challenge. Flera framsteg har gjorts med standardplattformen Atlas som flera lag använder sig av. Ett av dessa lag är från MIT som nyligen släppt en video på sin Atlasrobot när den greppar och startar en elektrisk borr. Vad som tog 15 minuter att utföra under DRC Trials 2013 tar nu bara 90 sekunder och kräver dessutom en mycket lägre grad av mänsklig inblandning eftersom roboten är mer autonom.


En annan DRC-robot är THOR som utvecklas på TREC-labbet (Terrestrial Robotics Engineering & Controls) vid Virginia Tech. I denna video visar THOR prov på sin balansförmåga, vilket kommer behövas när den ska ta sig an tävlingsmomenten i DRC-finalerna.


En användare som kallar sig Robot Liberation Front har lagt upp ett klipp på Youtube som visar en testkörning med en telenärvarorobot från Double Robotics. Företaget låter nämligen potentiella kunder testköra robotarna via sin webbsida. Inga konstigheter så långt. Denna användare noterar dock att den normalt stängda dörren står på glänt i det rum där telenärvaroroboten testkörs och lyckas lirka upp dörren med hjälp av roboten för att därefter åka ut på egna äventyr.

Hackaday via IEEE Spectrum


Slutligen en uppdatering från NASA som har bekräftat spår av sjöar på Mars via sin roverrobot Curiosity som nu rullat omkring på den röda planeten i drygt två år.