Pingisrobot och android på CEATEC 2014

Just nu pågår CEATEC, Japans motsvarighet till CES-mässan, och där kan man bland annat prova på att gå en match mot en pingisspelande robot från Omron. Toshiba visar även upp en android de håller på att utveckla.

Omron är ett japanskt elektronikföretag som bland annat ligger bakom ansiktsspårningstekniken i Amazons mobiltelefon Fire. Under CEATEC 2014 hade man riggat upp en deltarobot försedd med ett pingisracket på en ställning med en totalvikt på 600 kg i enda änden av ett pingisbord. Besökarna fick sedan prova på att spela mot roboten.

Det är dock inga större svårigheter att besegra roboten för den som är lite erfaren med ett pingisracket då roboten till exempel inte klarar av att ta bollar som studsar för högt eller smashas hårt. Syftet med roboten är dock inte att ta fram en ny pingisvärldsmästare utan för att demonstrera hur robotar inom industrin kan göras mer flexibla och anpassa sig till dynamiska miljöer.

Pingisroboten är försedd med sensorer som läser av både motspelarens rörelser samt bollens position och hastighet. Utifrån denna data kan den sedan i blixtsnabbt räkna ut var pingisbollen kommer hamna.

En annan robot som visades upp på CEATEC 2014 var desto mer människolik. Det var Toshiba som visade upp sin prototyp av en android i skepnad av en japansk kvinna. Den påminner en del om Geminoidrobotarna men kan till skillnad från dessa röra på händerna och även fingrarna så till den grad att den klarar av att teckna japanskt teckenspråk. Toshiba berättar för PC World att en version som klarar av även amerikanskt teckenspråk kommer visas upp på CES-mässan i januari 2015.

Aiko Chihara, som androiden heter, kan även prata och är tänkt att kunna användas i receptioner samt inom vården när den är färdigutvecklad. Under silikonhuden sitter totalt 43 tryckluftsdrivna aktuatorer, varav 15 i huvudet, som gör att roboten kan gestikulera med båda ansikte och händer. Någon intelligent robot är det dock inte tal om, utan meddelanden den ska säga eller teckna måste matas in i förväg.

Toshiba skriver dock i ett pressmeddelande att man kommer implementera funktionalitet som talsyntes, taligenkänning och möjlighet att uppfatta människor hos Aiko, med målet att ha tagit fram en sofistikerad social robot till 2020.

SVT, Toshiba