En regnig och grå måndagmorgon kan behöva livas upp lite, så här kommer ett lass robotvideor på allt från små leksaksrobotar till militära monsterrobotar. Det är med andra ord Veckans videor som är tillbaka efter en liten semester.
Svenska Bitcraze har tagit fram en version 2.0 av sin nanoquadkopter Crazyflie. Bland nyheterna hos Crazyflie 2.0 finns bland annat en förbättrad expansionsport, stöd för induktiv laddning och Bluetooth 4.0 (som gör att man kan använda sin smartphone eller surfplatta att styra med). Motorerna har uppgraderats från 6 mm till 7 mm, vilket ger en ökad nyttolast på 2-4 gånger. Farkosten har även designats om så den ska vara mer stöttålig och motorerna kan nu kopplas in enkelt utan lödning.
I videon nedan provflygs en första prototyp av Crazyflie 2.0 och enligt ett blogginlägg av Bitcraze från den 15 september verkar man nu vara nära att kunna börja ta emot förbeställningar av den lilla drönaren.
Uppdatering 22 september: I ett nytt blogginlägg som publicerades senare under dagen ger Bitcraze lite klarare besked och skriver att förbeställningarna av Crazyflie 2.0 kommer påbörjas denna vecka.
Norrmannen Zenta har uppgraderat sin transformerande robotsfär igen. MorpHex MKIII heter den senaste versionen och har fått två större nyheter. Det handlar om 24 seriekopplade RGB-lysdioder som ger roboten effektfulla och färggranna ljuseffekter. Den andra nyheten är en inbyggd 9 DOF Razor IMU som ger betydligt bättre kontroll av MorpHex medan den rullar omkring.
PMB2 heter en ny mobil robotplattform från PAL Robotics som kan åka i alla riktningar, klarar av att transportera upp till 50 kilos last och navigerar autonomt. Dessutom klarar den av att ta sig över trösklar och andra ojämnheter samt lutningar på upp till 15 procent.
Dagens grafikprocessorer (GPU) är snart så kraftfulla att det går att rendera fotorealistisk grafik i realtid på en vanlig hemdator, med allt vad detta innebär. Det kommer bland annat göra det möjligt att skapa fotorealistiska avatarer för artificiella intelligenser. Ett exempel på hur långt utvecklingen har kommit på detta område är denna teknikdemo (som passande nog innehåller en robot) som renderats i realtid med den nya spelmotorn Mizuchi från japanska Silicon Studio.
Silicon Studio via FZ
Olika former av känselsensorer för robotars gripdon och fingrar dyker upp titt som tätt. En ny variant kallad GelSight kommer från forskare vid MIT och Northeastern University och baseras på en kub med färgat ljus som från flera olika riktningar belyser en tryckkänslig gummiyta som målats med metallfärg. Med hjälp av en RGB-kamera i sensorn skapas sedan en höjdkarta utifrån de hur de olika färgerna belyser upphöjningen och roboten kan på så vis känna igen till exempel en USB-kontakt och stoppa den i en USB-port. I videon visas just detta med hjälp av roboten Baxter.
Tipster är en ny leksaksrobot från WowWee för de lite yngre barnen (3+). Den fyrhjuliga roboten har fem olika spellägen som till stor del bygger på balansering av olika slag. Man får med fem plaststegar och 10 minirobotar som man kan placera i Tipsters händer. I händerna sitter nämligen sensorer som känner av när något placeras där. Via den medföljande fjärrkontrollen kan roboten även styras fritt. Priset för Tipster ligger på 50 dollar.
När vi ändå är inne på temat robotleksaker så kan nämnas att Hexbug har släppt en version 2.0 av sin robotfisk Aquabot. De mest påtagliga nyheterna är att fiskarna fått inbyggda lysdioder och att man kan väcka dem genom att knacka på glaset till akvariet när de gått in i viloläge. Man har även designat om fiskskålen så den är lite rymligare och rundare. Hexbug Aquabot 2.0 kostar $19,99 inklusive fiskskål och $12,99 utan.
Hexbug har även ingått ett samarbete med Vex Robotics, som närmast kan beskrivas som ett slags Lego för robotbyggare, vilket innebär att man nu kan köpa fyra av Hexbugs robotar som Vexbyggsatser för mellan 50-90 dollar beroende på modell. De fyra robotmodellerna är Ant, Spider, Scarab och Strandbeast. Man kan även köpa alla fyra i ett paket för 150 dollar.
MIT deltar med ett lag i DARPA Robotics Challenge och använder sig av standardplattformen Atlas. I en ny video de släppt kan vi se ett av de framsteg som gjorts sedan DRC Trials i julas. Deras Atlasrobot kan numera släpa omkring ett större objekt, i detta fall en aluminiumtross, medan den går.
NREC (National Robotics Engineering Center) har fått en hel del av sin robotutveckling finansierad av det amerikanska försvaret. Nu har man sammanställt dessa projekt i en drygt åtta minuter lång video. En del bekanta robotar dyker upp, såsom LS3 och DRC-roboten CHIMP, men även några mer okända skapelser som bestarna Spinner och Crusher drygt sex minuter in i videon.
Årets Robosub anordnades den 28 juli – 3 augusti i San Diego och även i år deltog den svenska robotubåten Vasa från Mälardalens högskola. Team Vasa har deltagit i Robosub sedan 2012 och i år lyckades man hamna på plats 7 av totalt 39 tävlande lag.
Fler foton och videoklipp från Robosub 2014 kan ses här.
Vi avslutar med en musikvideo och denna gång är det Toa Mata Band, bestående av ett gäng Legofigurer, som spelar en klassiker av Depeche Mode på allt från gamla matförpackningar till en piezomikrofon. Det hela styrs via ett Arduino Uno-kort som kopplats till en MIDI-sequencer.