På flygplatsen i Düsseldorf testas just nu ett robotbaserat parkeringssystem. Systemet är dessutom kopplat till flygplatsens bokningsdatabas så bilen kan plockas fram automatiskt i god tid inför hemkomsten.
Ray, som roboten heter, tillverkas av tyska Serva transport systems och är en AGV utrustad med dubbla lyftgafflar. Flera robotar ingår i samma system och två robotar kan dessutom samarbeta genom att den ena flyttar undan en bil åt den andra. Via lasersensorer på varje robot skannas omgivningen hela tiden av för att den ska kunna navigera och undvika kollisioner med andra bilar eller människor.
När en resenär anländer till flygplatsen räcker det med att köra in i en station och checka in via en pekskärm. Därefter kan man lämna bilen som då skannas av i 3D och information om bilens dimensioner skickas sedan till en ledig robot. Därefter åker roboten fram och anpassar sina gafflar efter bilens storlek innan den lyfts upp och körs iväg till en lämplig parkeringsplats.
Bilar av samma storlek parkeras tillsammans och kan ställas tätare än vanligt intill varandra eftersom inga bildörrar behöver öppnas. Tack vare detta ryms upp till 60 procent fler bilar på samma yta som i traditionella parkeringshus. Eftersom roboten kan rotera 360 grader på plats behöver den inte heller lika mycket svängrum som en mänsklig förare hade behövt.
Systemet är även kopplat till flygplatsens bokningsdatabas, vilket innebär att bilen kan plockas fram i god tid och stå körklar när ägaren återvänt igen efter sin flygresa. Via en app i mobilen kan fordonsägaren dessutom be roboten hämta den från parkeringsplatsen på egen begäran. I dagsläget har man på flygplatsen i Düsseldorf parkeringsplatser för 249 fordon som sköts av robotarna, vilket bara är en bråkdel av alla platser som finns tillgängliga. I slutet av året sker en utvärdering där man kommer avgöra ifall systemet ska utökas.
Serva visade upp sitt robotbaserade transportsystem på Hannovermässan 2014, vilket kan ses i videoklippet ovan. En spellista med fem kortare klipp som förklarar mer om systemet kan ses här under. Dessutom har norska ABC nyheter gjort ett inslag om Ray som kan ses här.