En milstolpe inom artificiell intelligens sattes under tävlingen Turing Test 2014 i London i helgen då en AI för första gången klarade det berömda Turingtestet.
Det handlar om den rysk-ukrainska chatboten Eugene Goostman som lyckades övertyga en tredjedel av domarna om att den var en människa. Chatboten utgav sig för att vara en 13-årig ukrainsk pojke och själva testet går till så att en domare får chatta med både en dator och en människa samtidigt. Endast utifrån fem minuters textkonversation ska domaren sedan avgöra vem som är människa och vem som är dator. Om AI:n vinner minst 30 procent av gångerna anses den ha klarat testet.
Tävlingen hölls den 7 juni 2014 vilket passande nog även var på dagen 60 år sedan testets skapare Alan Turing dog. Chatboten Eugene Goostman skapades redan 2001 i Sankt Petersburg av ryskfödda Vladimir Veselov, ukrainskfödda Eugene Demchenko samt ryskfödda Sergey Ulasen. I en tävling 2012, då Alan Turing skulle fyllt 100 år om han hade levt, var deras AI mycket nära att klara Turingtestet då den lyckades övertyga 29 procent av domarna.
För att lyckas övertyga domarna, som fick ställa valfria frågor under fem minuter, om att AI:n var en människa hade Eugene Goostman försetts med en trovärdig personlighet och bakgrundshistoria. Bland annat har den fiktive 13-åringen ett marsvin som husdjur samt en far som arbetar som gynekolog. Inför årets tävling hade utvecklarna även gjort en del förbättringar av sin ”dialog controller” för att få en mycket mer människoliknande dialog.
”Vår huvudidé var att han kan påstå att han vet vad som helst, men hans ålder gör det också fullt rimligt att han inte vet allt. Vi tillbringade mycket av tiden med att utveckla en karaktär med en trovärdig personlighet”, berättar Vladimir Veselov.
Totalt deltog fem tävlande i Turing Test 2014, men Eugene Goostman var den enda som klarade testet. Utvecklarna har dock planer på att göra Eugene ännu smartare genom att fortsätta förbättra konversationslogiken. Vill du själv prova på att chatta med Eugene så går det att göra här. I skrivande stund kan dock webbsidan vara överbelastad till och från.