EU satsar 2,8 miljarder euro på robotar

Lanseringen av SPARC skedde under Automatica 2014 i München. Foto: SPARC

SPARC heter ett nytt initativ från EU-kommissionen som har till syfte att stärka Europas position på den globala robotmarknaden. Man räknar med att kunna skapa 240.000 nya jobb inom Europa.

SPARC, som lanserades under Automatica 2014 i München, är världens största civila robotprogram inom forskning och utveckling och omfattar områdena tillverkning, jordbruk, hälso-/sjukvård, transport, säkerhet och hushåll. Totalt kommer 180 företag och forskningsorganisationer, samlade under namnet euRobotics, investera 2,1 miljarder euro och EU-kommissionen 700 miljoner euro.

EU-kommissionen bedömer att värdet på den globala robotmarknaden kommer ha ökat från dagens 22 miljarder euro till 60 miljarder euro 2020. Initiativet beräknas kunna skapa 240.000 arbetstillfällen i Europa och öka Europas andel på den globala robotmarknaden till 42 procent under de åren.

”Europa måste vara en tillverkare och inte enbart en konsument av robotar. Robotar gör mycket mer än att ersätta människor – de gör ofta saker som människor inte kan eller vill göra och det förbättrar allt från vår livskvalitet till vår säkerhet. Att integrera robotar i den europeiska industrin hjälper oss att skapa och behålla arbetstillfällen i Europa”, sa EU-kommissionens vicepresident Neelie Kroes i sitt tal vid lanseringen av SPARC.

Grafik: SPARC

En av drivkrafterna är alltså att via robotisering se till att arbetstillfällena stannar kvar i Europa, istället för att outsourcas till låglöneländer i Asien. Samtidigt rapporterar Financial Times att Kina nu blivit världens största köpare av industrirobotar. Under 2013 köpte Kina var femte industrirobot som såldes i världen och gick därmed ikapp Japan, som dock fortfarande har flest robotar installerade. Enligt siffror från IFR handlar det totalt om närmare 37.000 industrirobotar som Kina köpte under 2013, vilket är en ökning med 60 procent sedan 2012.

Pressmeddelande, SPARC, euRobotics